!

óceán helyszín

Banana Yoshimoto: Viszlát Cogumi
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.
Yann Martel: Pi élete
Kowalsky: Jéglanka meséi
Stanisław Lem: Az emberiség egy perce
Antoine de Saint-Exupéry: Az ember földje
Walter Lord: A Titanic pusztulása
Kleinheincz Csilla: Nyulak, sellők, viszonyok
Ray Bradbury: Szép arany almáit a nap
Anton Pavlovics Csehov: Szahalin
Carrie Ryan: Kezek és Fogak Erdeje
Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
Tera Lynn Childs: Forgive My Fins – Hableányok kíméljenek
J. A. Redmerski: A soha határa
Tracey Garvis Graves: Kötelék
David Miller: Modern tengeralattjárók
Tan Twan Eng: Esőcsináló
Nicola Yoon: Minden, minden
Leylah Attar: The Paper Swan – Papírhattyú

Idézetek

>!
gab001 P

Anyám történeteiben, amiket nagyanyái a dédanyáitól hallottak, az óceán a szélhez hasonló hangokat hallatott, és felszínén emberek jártak. Kicsit nagyobb voltam már, amikor egy ízben a falut egy hosszan tartó szárazság sújtotta éppen, és megkérdeztem anyámat: hogyan lehet, hogy ha a világon ennyi víz van, a mi patakjaink egyik-másik évben szinte teljesen kiszáradnak? Azt felelte, hogy az óceán vize nem iható – az a víz csupa-csupa só.
Ettől kezdve már nem hittem az óceán létezésében. Mert hogy is lehetne ennyi só a világon, és hogyan is engedhetné a Jóisten, hogy az a rengeteg víz mind használhatatlan legyen?

7. oldal - I. fejezet (Athenaeum, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Mary · óceán
>!
krlany I+SMP

Úgy érezte magát, mint egy végtelenül tiszta vízcsepp, amely abban a pillanatban hullott vissza az óceánba, amelyből született.
A part nélküli óceánba.
Abba az óceánba, amelyet a régen elfeledett, de mégis létező szeretet és odaadás hullámai tartanak mozgásban.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óceán · szeretet
>!
Czkitty P

Kiváncsi vagyok, vajon az óceánnak más-e az illata a világ túlsó felén.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óceán
>!
Lunemorte MP

De van valami, ami csodálatosabb, mint az öregek meséi, csodálatosabb, mint a könyvek meséi, és ez: az óceán titkos történetei. Kék, zöld, szürke, fehér vagy fekete; sima, borzolt vagy tornyosuló; nem, az óceán nem néma. Egész életemben figyeltem, hallgattam és jól ismerem. Eleinte csak egyszerű kis meséket mondott, nyugodt partok és közeli kikötők történetét, de az évek során barátságosabb lett és más dolgokról is beszélt; különösebb, távolabbi és régebbi dolgokról. Időnként, alkonyatkor a láthatár szürke ködje szétvált, hogy látni engedje a túlsó utakat; néha, éjszakánként a tenger mély vize tiszta és áttetsző lett, hogy látni engedje a mélység útjait. És ez a látvány ugyanúgy mutatta a múlt és a lehetséges jövendő útjait, mint a jelen útjait, mivel az óceán ősibb, mint a hegyek, és az Idő álmait, emlékeit hordozza.

A fehér hajó

Kapcsolódó szócikkek: hegy · idő · mese · óceán
1 hozzászólás
>!
Zakkant_Tudós 

A tengeralattjárók általában nem merülnek olyan mélyre, mint azt sokan gondolják. A II. világháború vége felé még mindig nem tudtak biztonsággal mélyebbre süllyedni, mint a saját hosszuk! (…) Az óceánok mélységeinek túlnyomó része a tengeralattjárók számára tiltott zónának számít, és feltehetően így marad ez a belátható jövőben is.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óceán · tengeralattjáró
>!
Szávitrí SP

Az óceánok mintegy 80 százalékában alig van élet, a különböző életformák a tengeri „oázisokban” dúsulnak fel, mint azt Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) népszerű filmjeiből is megtanulhattuk

70. oldal, Az ember nem avatkozhat be a természet rendjébe? (A LOHAFEX-kísérlet)

Kapcsolódó szócikkek: Jacques Cousteau · óceán
>!
theodora

A tenger zúgott. Régen azt hittem, hogy az óceán csobog, mint a patakok, s csupán a kiterjedése más, gigászi léptékű; de mérete eltorzította a hangokat.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óceán · tenger
2 hozzászólás
>!
ppeva P

A tenger hidegnek, zavarosnak látszik, bömböl; magas szürke hullámai a fövenyre csapódnak, de úgy, mintha kétségbeesetten azt akarnák mondani: „Istenem, miért teremtettél bennünket?” Ez már a Nagy- vagy Csendes-óceán. Najbucsinál az innenső parton hallani lehet, ahogy az építkezésen csattognak a katorgások fejszéi, a túlsó, a távoli, az elképzelt parton meg ott van Amerika. Balra a szahalini fokokat látni lehet a ködben, jobbra ugyancsak fokok vannak… körös-körül sehol egy teremtett lélek, nincs egyetlen madár, egyetlen légy sem, és érthetetlennek látszik, kinek zúgnak itt a hullámok, ki hallgatja őket éjjelente, mit is akarnak egyáltalán, és végül, kinek bömbölnek majd, ha én is elmegyek. Itt, a parton nem gondolatok, hanem éppenséggel gondok lepik meg az embert; félelem fogja el, de mégis úgy szeretne itt állni, végtelenül sokáig, szeretné nézni a hullámok egyforma mozgását, és hallgatni fenyegető bömbölésüket.

225-226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: óceán · tenger
>!
Carmilla 

Ha az egész emberiséget egy helyre zsúfolnánk össze, háromszázmilliárd liter, azaz nem egészen egyharmad köbkilométer térfogatú helyre lenne szükség. Ez látszólag sok, de gondoljuk meg, hogy a világtengerekben egymilliárd-kétszáznyolcvanötmillió köbkilométer víz van. Ha tehát az egész emberiséget, az ötmilliárd emberi testet, beledobnánk az óceánba, a víz szintje egy századmillimétert sem emelkedne. Ez az egyetlen parányi csobbanás elég volna ahhoz, hogy a Földről örökre eltűnjön az ember.

142. oldal, Az emberiség egy perce - Pillanatfelvétel (Európa, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · óceán
>!
Zzsófi

Megdöbbentő az a végtelenség. Az óceán a világ végén csak úgy lezuhan a semmibe.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Madeline Furukawa Whittier · óceán