!

nyúl állat

Lázár Ervin: A manógyár
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Stephen King: Cujo
Silvana De Mari: Az utolsó tünde
Stephen King: A rémkoppantók
Ilja Ilf – Jevgenyij Petrov: Tizenkét szék
Viktor Jerofejev: Az orosz lélek enciklopédiája
Fekete István: Téli berek
Marcello D'Orta: A lestrapált tanító
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Michael Moore: Hülye fehér ember
John Caldwell: A Káosz kincse
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek
Zelk Zoltán: A három nyúl
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya
Móricz Zsigmond: Válogatott elbeszélések
Thomas Brezina: Az eltűnt napló
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Gyermek- és családi mesék
Arto Paasilinna: A nyúl éve
Tersánszky Józsi Jenő: Viszontlátásra, drága… / Legenda a nyúlpaprikásról
Neil Philip: Mítoszok és legendák közelről
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Merényi László (szerk.): Sajóvölgyi eredeti népmesék
Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. – A csodaszarvas
Ganesh Saili: Káma-Szútra a női gyönyörről
Szarka Tamás: Vávává
Dobozy Imre: Az új Turkeve
Sarah Winman: Amikor isten nyúl volt
Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv
Caroline Young: Csecsemők és tipegők játékos nevelése
P. G. Wodehouse: Ürgék, szivarok és pasasok
Rachel Renée Russell: Egy Zizi naplója
Nicolas Chamfort: Aforizmák
Géczy József (szerk.): Hetedhétország
Ipolyi Arnold (szerk.): A tengeri kisasszony
Monty Python – Tóth Tamás: Gyalog-galopp
Clemens J. Setz: Indigó
Anna Sakse: Mesék a virágokról
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd
Lázár Ervin: A fába szorult hernyó
Joanna Kulmowa: Elalvókák
Leylah Attar: The Paper Swan – Papírhattyú
Márton László: Hamis tanú
Diane Ackerman: Menedék
Bakos R. Laura: Megélt életek

Idézetek

>!
Ciccnyog IP

– Mit gondolsz, egy nyúl is lehetne Isten? – kérdeztem mintegy mellesleg.
– Nem látom okát, hogy miért ne lehetne egy nyúl Isten.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · nyúl
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Olyan emberek, akiknek a nemi élete hasonlatos a nyúléhoz, mert lyuktól lyukra ugranak…

497. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · emberi természet · nemi élet · nyúl
>!
Lunemorte MP

Az arcán volt valami kedves vonás, ugyanakkor Ev meglátta rajta azt a kifejezést Is, amelytől végül kinyílt a szeme: ez az ember itt úgy gondolja, ő éppoly veszettül bolond, mint egy tüzelő nyúl márciusban.

477. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bolond · nyúl
>!
Epilógus

A varjú rossz ómen, nyúlbabona szerint. Viszont kényszerű szövetségese a nyúlnak minden madár. Veszély közeledtét leghamarabb jelzi a légi posta.

193. oldal, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1982

Kapcsolódó szócikkek: nyúl · varjú
>!
negyvenketto P

– Úgy szívom be a nyarat, mint a vadméh a mézet. Egy nagy-nagy nyárkaláccsá gyúrom majd össze, hogy legyen min élnem, ha már… ha már nem lesz nyár többé. Tudod, mi minden van benne?
És elmesélte Birknek, mi minden van benne.
– Egy nagy mézeskalács az egész, napfelkeltékből és áfonyától roskadozó bokrokból és a karod szeplőiből és a folyón csillogó esti holdfényből és csillagos égből és az erdő déli hőségéből, amikor a nap a fenyőkre tűz, és csöndes esti esőkből és mókusokból és nyulakból és jávorszarvasokból és a vadlovainkból és az úszásainkból és a lovaglásainkból, mondom, egy nagy, egybesült kalács mindenből, amitől nyár a nyár!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · eső · holdfény · jávorszarvas · kalács · lovaglás · méz · mókus · napfelkelte · nyár · nyúl
>!
Zakkant_Tudós

     Miféle nyulak ezek?
     Bumm! Megint tarkón csapták.
     Verghaust megrázta a fejét, és dühösen, fenyegetően ordított. Mi a fene ez? Egy láthatatlan óriás áll mögötte egy láthatatlan, óriás nagyságú harci pöröllyel?
     Tudta, hogy a mágikus védelme dacol az ilyesfajta támadásokkal, ám minden egyes ütéskor gyengül valamelyest. Ha kap még nyolc-tíz ilyen ütést, a tizenegyedik már akár veszélyes is lehet.
     Verghaust nem akart kockáztatni. Egy vad ordítással abba az irányba lódult, amerről a láthatatlan csapásokat kapta, és a mancsaival jobbra-balra csapkodott.
     Senkit nem talált el; ha volt is láthatatlan harcos a közelében, ügyesen eltáncolt a közeléből. Csak a nyulak, azok az undorító, fehér bundájú, ártalmatlan külsejű nyulak…
     Verghaustban szörnyű gyanú éledt. Lehet, hogy ezek az aprócska, gyenge teremtmények, amelyek önmagukban semmit sem érnek, egymás tetejére állnak, s egyetlen óriás teremtménnyé állnak Össze egy ütés erejéig? Hogy aztán amikor ő megperdül, ismét csak nyulakat lásson?

354. oldal

Kapcsolódó szócikkek: manó · nyúl
Hirdetés
>!
Sli SP

Ne csodálkozz, hogy ugyanabból az anyagból ki-ki a maga tudományának megfelelő adatokat gyűjti össze: ugyanazon a réten az ökör füvet keres, a kutya nyulat, a gólya gyíkot.

261. oldal, 108. levél (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: gólya · gyík · kutya · nyúl · rét
>!
Emmi_Lotta IMP

Gál Antal éjfél óta nem alszik. Nem is tudja mi volt az, amire felérzett. Betyár morgott volna? Aligha. Betyár, vagyis a komondor, szépen kiöregedett a tanyai szolgálatból. Foghíjas lett, fakószürke szőrét hullatja s csak akkor buvik elő a fészer sarkához ragasztott vackából, ha kihajtja az éhség. Különben éjjel-nappal alszik, akár a mormota. Tőle az egész Gál-portát odább vihetnék gyepestől, istállóstól, gémeskutastól. Dehát aludjék csak. Itt vénült meg, az ember nem veri el a hától. Az is lehet, hogy álmában morgott. Fiatal kutyakoráról álmodhatott, amikor még nagyon is ráillett a Betyár elnevezés: nyulat, rókát hajszolt a farkaszugi réten, vidrát, pézsmát a Berettyó zsombékjaiban. Egyszer a réti farkassal is megverekedett. Igaz, utána sokáig húzta a féllábát s alábbhagyott az oktalan legényeskedéssel.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyúl · róka · vidra
>!
csend_zenésze

sapkahajigálás

Az orosz sapka fondorlatos tárgy. Az állati prém nehéz mágiájával terhes. Az orosz fejeket féléveken át leöldösött nyulak, ürgék, vidrák apró kis tetemei fedik. Az ilyesmi nyomot hagy. Ha sokáig simogatsz egy prémsapkát, felébreszted az állatkák halál előtti félelmét. Jobbik esetben a sapka védekezésre alkalmas. A sapkát körbe lehet adni. De az orosz hisz abban, hogy mindenkit agyonhajigál a sapkákkal. Valójában ez nem sikerül. Szeretném megtisztítani Oroszországot a sapkáktól. Csodálatos ország lehetne. Vidám, bőséggel megáldott. Minden nap karácsony lenne. Csakhogy Oroszországot a sapkáktól megtisztítani nem lehet. Legalábbis a belátható jövőben nem. Minden bizonnyal sohasem. Mindenki meghalna. Kénytelenek vagyunk ebben a prémországban élni.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyúl · orosz · Oroszország · vidra
>!
krlany I+SMP

Első filmemben, a Roger & Me-ben egy segélyeken élő fehér nő bottal agyonvert egy nyulat, mert így húsként és nem kis kedvencként adhatta el. Bárcsak annyi ötcentesem lenne, ahányszor odajött hozzám valaki az elmúlt tíz évben, hogy elmondja, mennyire elborzasztotta és sokkolta a jelenet – mondták – fizikai rosszullétet okozott. Akadt, akinek el kellett fordítania fejét, vagy ki kellett mennie a moziból. Sokan kérdezték, mi a csodának kellett a filmbe ez a rész. Az Amerikai Filmszövetség (MPAA) az R kategóriába sorolta, vagyis korhatárhoz kötötte a Roger & Me-t a nyuszigyilkolás miatt. (…)
De a filmben, két perccel azután, hogy a nyuszis hölgy elkövette borzalmas tettét, bevágtam egy jelenetet, amelyben a rendőrség tüzet nyitott, és agyonlőtt egy Superman-jelmezbe öltözött, kezében műanyag játék fegyvert tartó fekete bőrű férfit Flintben. Soha, egyszer sem mondta nekem senki:
– Hihetetlen, hogy bemutatta a filmen, ahogy lelőtték azt a feketét. Milyen szörnyű! Milyen undorító! Hetekig nem tudtam aludni.
Végül is csak egy fekete volt, nem egy kis helyes, puha szőrű nyuszika. Azon senki nem háborodik fel, ha kamera előtt lelövik. (…)
Miért van ez így? Azért, mert egy fekete bőrű ember lelövése már nem is sokkoló. Éppen az ellenkezőjéről van szó – ez a normális, a természetes. Annyira hozzászoktunk már a feketék megölésének látványához – a filmekben és az esti híradókban –, hogy ezt fogadjuk el a szokványos történés alapesetének. Nem nagy ügy, csak egy újabb halott fekete fickó. Ezt csinálják a feketék – ölnek és meghalnak. Dögunalom. Told ide a vajat.
Nagyon furcsa, hogy bár a bűncselekmények zömét fehérek követik el, ha a bűnre gondolunk, rendszerint mégis afroamerikai arcot kapcsolunk hozzá.

68. oldal

Michael Moore: Hülye fehér ember és egyéb sajnálatos adalékok az amerikai nemzet állapotához

Kapcsolódó szócikkek: film · nyúl
17 hozzászólás