Nottingham helyszín

Alan Sillitoe: A hosszútávfutó magányossága / Szombat este, vasárnap reggel
Poór János (szerk.): A kora újkor története
Mia Thermopolis: Váltságdíj a szívemért
Doró Viktória (szerk.): A hulladék új élete
Edward Rutherfurd: London
!

Nottingham egy közép-angliai city státuszú város. Ez Nottinghamshire megye székhelye. Nottingham Robin Hood legendájához kötődően ismert, valamint az ipari forradalom idején csipkeveréséről, később kerékpár- és dohányiparáról volt világhíres. A város gyökerei a 7. századig nyúlnak vissza, city rangját csak 1897-ben nyerte el, Viktória brit királynő gyémántjubileumának alkalmával. Azóta nevezik City of Nottingham-nek.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nottingham


Idézetek

SDániel P>!

Ezeregyszáznyolcvankilenc nyarán meghalt II. Henrik, Anglia királya, s miután örököse, akit előre megkoronáztatott, korábban elhunyt, második fia, Richard követte a trónon.
Ezzel egy, ma már a legendák világába tartozó, hosszú évekig tartó időszak kezdődött el. Hiszen vannak-e olyan történetek Anglia múltjáról, amelyek ismertebbek lennének, mint a Robin Hoodról és Nottingham kapzsi főbírájáról, a keresztes háborúba ment jó Richard királyról és a gonosz testvéréről Johnról szóló krónikák? Nagyszerű történetek ezek, és valós eseményekből születtek.

287. oldal, 7. fejezet - A polgármester

Edward Rutherfurd: London Az ezerarcú, nyüzsgő város

Kapcsolódó szócikkek: 1189 · I. (Oroszlánszívű) Richárd · Nottingham · Robin Hood
1 hozzászólás
Bla I>!

1874-ben Albert Fryer szabadalma alapján megépült az első szabályozott hulladékégető Nottinghamben.

Kapcsolódó szócikkek: 1874 · Albert Fryer · Nottingham
Reika>!

– Szóval már nős, ugye? Helyben vagyunk. Robert meg én felakasztatjuk, és kész! Még ki sem mondod azt, hogy Nottingham városa, már meg is halt. Bátorság, Mel! Nagyon szép akasztás lesz!

Kapcsolódó szócikkek: Nottingham
Milán >!

Károly 1642 nyarán távozott Londonból, hogy újabb törvényeket már ne kelljen aláírnia. Katonaságot verbuvált. A látszatra többé nem ügyelt. 1642. augusztus 22-én zászlóbontó seregszemlét tartott Nottinghamben. Az orkán a Stuartok hadi lobogóját a vár ormáról a vizesárokba fújta.

55

Kapcsolódó szócikkek: 1642 · London · Nottingham
rakétaember>!

Essexben vagyok. Ez állítólag egy jó javítóintézet, legalábbis nekem azt mondta az igazgató, mikor megjöttem Nottinghamből. – Mi bízni szeretnénk benned, míg itt vagy az intézetben – mondta, és liliomfehér, munkát sose látott kacsójával kisimította az újságját, én meg olvastam a tótágast álló nagy betűs szavakat: Daily Telegraph. (Uramisten, az ember még azt hinné, hogy ez itt egy hosszú teniszmeccs lesz.) – Elvárjuk, hogy becsületesen és szorgalmasan dolgozz, és elvárjuk, hogy derekasan sportolj – mondta. – És ha ezt a kettőt megkapjuk tőled, elhiheted, hogy mi majd tisztességesen viselkedünk veled szemben, és mint becsületes embert adunk vissza a társadalomnak. – Nohát, meg tudtam volna dögleni a röhögéstől, különösen, hogy pont ezután hallom az üvöltős törzsőr hangját, amint vigyázzt vezényel nekem meg még két másikunknak, és elvezet díszlépésben, mintha testőrgránátosok volnánk. És valahányszor az igazgató azt mondta, hogy „mi" elvárjuk tőled ezt, meg hogy „mi" elvárjuk tőled azt, mindig körülnéztem, hogy hol a többi ürge, kíváncsi voltam, hányan vannak. Persze tudtam, hogy ezrével, de a szobában a legjobb tudásom szerint csak egy volt belőlük. Márpedig ezrével van ebben a ragyavert országban mindenütt – műhelyekben, hivatalokban, vasúti állomásokon, autóban, házban, kocsmában – törvénytisztelő ürge, mint maga meg ezek, aki mind az olyan törvényen kívüli ürgéket figyeli, mint mi –, és csak arra vár, hogy fölvegye a telefont, és a hekusokat hívja, amint félrelépünk. És ez mindig így is lesz, én mondom magának, mert nekem nem ez volt az utolsó balhém, és merem állítani, hogy abba se hagyom, míg föl nem fordulok. Mert ha maguk, törvénytisztelő népek, azt remélik, hogy majd visszatartanak engem a balhéktól, csak az idejüket vesztegetik. Akkor már okosabban tennék, ha mindjárt falhoz állítanának, hadd szóljon az a tucat puska. Másként úgyse fékeznek meg, s egypár millió másikat se. Mert én rengeteget gondolkodtam, mióta itt vagyok. Ezek itt egész álló nap spicliskedhetnek ránk, hogy fújjuk-e a nótájukat, s hogy jól dolgozunk, meg „sportolunk"-e, de arról már nem tudnak rögenyképet csinálni, hogy magunkban mit mondunk. Én mindenféle kérdéseket teszek föl magamnak, és végiggondolom az életemet egészen mostanáig. És ezt szívesen csinálom. Élvezettel. Telik tőle az idő, s így feleannyira se érzem a sittet olyan rossznak, mint ahogy a fiúk mondták az utcában. És ez a futásbuli a legjobb az egészből, mert ettől olyan jókat lehet gondolkodni, hogy még jobb dolgok jutnak az eszembe, mint éccaka az ágyban. Meg nemcsak az, hogy futás közben nagyokat gondolkozom, de lassanként már én vagyok a legjobb futó az egész intézetben. Az öt mérföldet már jobban futom, mint akárki, akit ismerek.

Kapcsolódó szócikkek: Essex · Nottingham