!

Nikola Tesla személy

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Peter Krassa: Akasha krónika
Kocsis G. István: Nikola Tesla és az univerzum titkai
John Green: Katherine a köbön
Leena Krohn: Angyaltrombita
Scott Westerfeld: Behemót
Dean R. Koontz: Világvége
Scott Westerfeld: Góliát
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája

Idézetek

>!
gjudit8

De hiszen azokat nem is lehet tudósnak nevezni. Azok nem találnak fel semmit. Csak ott ülnek az egyetemeken és olyasmin kérődznek, ami amúgyis megvalósíthatatlan. Aztán megírják a doktori értekezésüket és életük többi részét arra szánják, hogy ne valósítsák meg azt, ami megvalósíthatatlan. [Nikola Tesla]

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla
>!
esőember

– Ez itt Thomas Edison – mutatott az egyik bélyegre –, az meg Ben Franklin, Henry Ford, Eli Whitney, Alexander Graham Bell, George Washington Carver, Nikola Tesla, akárki légyen is, a Wright fivérek, J. Robert Oppenheimer…
– Az kicsoda?
– Ő találta fel a bombát.
– Melyik bombát?
A bombát.
– Hát az nem volt Nagy Feltaláló!
– Nagy volt, csak nem jó.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: atombomba · Benjamin Franklin · Henry Ford · Nikola Tesla · Thomas Edison
1 hozzászólás
>!
rlb_32557241

– Egyébként csinos a frizurád, kafir. Úgy nézel ki, mint aki villát dugott a konnektorba.
– Tudtad, hogy 1887-ben Nikola Tesla haja egy egész hétig égnek állt, miután ötvenezer voltot engedett át a testén, hogy bebizonyítsa…
Kafir – mondta Hasszán a villáját a tányérra téve –, ez teljesen és tökéletesen érdektelen. Most pedig csak akkor oszd meg velem Nikola Tesla, akárki az ördög is volt, nagyszerű történetét, ha hosszan tartó szerelmi viszonyba bonyolódott egy féllábú csirkével, és a csirkék utáni vágyától állt égnek a haja. De az elektromosság, kafir! Találj ki valami jobbat.*

* Az a fura, hogy Nikola Tesla tényleg szerette a madarakat, ha nem is a féllábú csirkéket. Tesla, aki legalább annyit tett az elektromosság érdekében, mint Thomas Edison, csaknem romantikus hevülettel viseltetett a galambok iránt. Egy bizonyos fehér galambhoz különösen vonzódott. Így írt róla: „Szerettem azt a galambot. Úgy szerettem, ahogy egy férfi szeret egy nőt.”

109. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Thomas Edison
>!
RainBR

…Mennyire jól beszéli az orosz nyelvet, Mr. Sharp?
– Átkozottul folyékonyan – hazudta,majd az emberekhez fordult. – Tud maguk közül bárki angolul?
Kicsit zavartan bámultak vissza rá. Egyikük válogatott káromkodást mondott angolul, majd vállat vont, szemmel láthatólag kimerítette a szókincsét.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deryn (Dylan) Sharp · Nikola Tesla
>!
Emerencia

A későbbiekben Tesla és Twain felnőttkori barátsága érdekes módon először Twain kezdeményezésére jött létre. Tesla váltóáramú motor szabadalmára ugyanis nemcsak a szakma figyelt fel, hanem a világ dolgai iránt érdeklődő író is, amint az személyes naplójából is kitűnik : „Épp most láttam egy elektromos gép rajzait és leírását, amit egy Mr. Tesla szabadalmaztatott, és adott el nemégiben a Westinghouse cégnek, és ami forradalmasítani fogja az egész elektromos üzletágat az egész világon. Ez a legértékesebb szabadalom a telefon óta”. Twain nem tévedett Tesla találmányát illetően, és nemsokára személyesen is találkoztak egymással a The Players Clubban, ahová kettőjükön kívül szívesen ellátogattak a kor híres alakjai, többek között az impresszionista portré- és faliképfestő, Robert Reid, a költő és a Century Magazin főszerkesztője, Robert Underwood Johnson és felesége, Katharine, akikkel Tesla szintén rendkívül szoros barátságot kötött. A Johnsonék által rendezett összejöveteleken olyan hírességekkel is kapcsolatba került, mint A dzsungel könyve írója, Rudyard Kipling, a későbbi amerikai elnök, Theodore Roosevelt vagy az első modern kori természetvédő és geológus, John Muir.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Theodore Roosevelt
>!
Iron_Rooster

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

-Ifiúr! – szólította meg Klopp – , mi történik a hátsó fedélzeten?
Sándor arra fordította a távcsövet, és fényeket pillantott meg felvillanni a csatahajó különös tornyának csúcsán.
Hunyorogva vette jobban szemügyre. Emberek dolgoztak a torony lábánál, ugyanolyan fényes fekete anyagból készült egyenruhában, mint amilyen a fedélzeti ágyúkat borította. Lassan mozogtak, mintha friss kátrányba ragadtak volna.
Sándor összevonta a szemöldökét.
– Nézze meg, Klopp mester! Gyorsan, kérem! – Miközben az öreg átvette a távcsövet, a pislákoló fények ragyogóbbak lettek; Sándor most puszta szemmel is látta őket. Villódzás futott végig a torony lábain, akár villámtestű, ideges kígyók… – Gumi – mondta halkan Sándor. – Mindent gumival védenek. Az egész torony izzhat a villamosságtól.
Klopp káromkodott.
– Fel kellett volna ismernem. De csak játékokat és bemutatómodelleket mutattak nekünk, sosem ilyen irdatlan szerkezeteket!
– Minek a modelljét?
Az öregember leengedte a távcsövet.
– Az egy Tesla-ágyú. Egy valódi.
Sándor megcsóválta a fejét.
– Arra a Teslára gondol, aki a drótnélkülit feltalálta? Úgy érti, hogy ez egy adótorony?
– Arra a Teslára gondolok, ifiúr, de ez nem egy adótorony. – Klopp arca halottsápadt volt. – Ez egy fegyver, egy villámgenerátor.

34-35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla
Hirdetés
>!
Gregöria_Hill

– Hagyja csak! Nekem is van egy tizennégy éves lányom. Tekla is megállás nélkül kérdez.
Tesla??!! – kérdezte hitetlenkedve Bulcsú.
– Tekla, nem Tesla – nevette el magát Pusztai. – De különben nyugodtan szólíthatod majd Teslának, biztosan nem veszi zokon.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bulcsú · Nikola Tesla · Pusztai professzor · Pusztai Tekla
>!
Emerencia

New Yorkba bár pénz nélkül, de egy biztos állás reményében, és az ehhez társuló nem akármilyen ajánlólevéllel érkezett meg, melyet korábbi főnöke, Batchelor írt Edisonnak: „Két nagyszerű embert ismerek, ezek közül az egyik Ön. Ez a fiatalember pedig a másik.” Ebben az időben mindenhol kevés volt az elektromossághoz értő szakember, így Tesla kapóra jött Edisonnak, aki maga volt az amerikai álom megtestesítője. Gyakorlatiassága és feltalálói ösztöne révén Amerika ünnepelt feltalálója volt, és ez lenyűgözte a fiatal Teslát.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Thomas Edison
>!
Emerencia

Tesla és Edison személyisége gyökeresen különbözött egymástól. Edison ösztönös feltaláló volt, csak az érdekelte, hogy az, amit kitalált, működjön. A részletekkel nem bajlódott sokat, azt meghagyta a hozzáértő mérnököknek. Tesla ezzel szemben fejben megtervezett mindent, kivételes matematikai és fizikai képzettsége, valamint vizualitása révén a legapróbb részletekig kidolgozta találmányait. Bár módszerük különbözött, de valójában mindketten páratlan képességű feltalálók voltak. Míg Edisonnak szüksége volt igazi szakemberek alkalmazására és ezért csapatban kellett dolgoznia, addig Tesla maga volt az egyszemélyes vállalat.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Thomas Edison
>!
Mortii

A zseniális Tesla a legösszetettebb matematikai problémákat is papír és ceruza nélkül, fejben oldotta meg.
Még lenyűgözőbb volt az, hogy olyan komplex találmányokat is, mint az indukciós motor, el tudott képzelni a legapróbb részletekig, és már rajzolta is a sematikus ábráját.

302. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla