Nikola Tesla személy

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Peter Krassa: Akasha krónika
Kocsis G. István: Nikola Tesla és az univerzum titkai
Rhonda Byrne: Az Erő
John Green: Katherine a köbön
Leena Krohn: Angyaltrombita
Scott Westerfeld: Behemót
Dean R. Koontz: Világvége
Scott Westerfeld: Góliát
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Graham Moore: Az éjszaka fénye

Idézetek

Gregöria_Hill>!

– Hagyja csak! Nekem is van egy tizennégy éves lányom. Tekla is megállás nélkül kérdez.
Tesla??!! – kérdezte hitetlenkedve Bulcsú.
– Tekla, nem Tesla – nevette el magát Pusztai. – De különben nyugodtan szólíthatod majd Teslának, biztosan nem veszi zokon.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bulcsú · Nikola Tesla · Pusztai professzor · Pusztai Tekla
Emerencia P>!

Tesla és Edison személyisége gyökeresen különbözött egymástól. Edison ösztönös feltaláló volt, csak az érdekelte, hogy az, amit kitalált, működjön. A részletekkel nem bajlódott sokat, azt meghagyta a hozzáértő mérnököknek. Tesla ezzel szemben fejben megtervezett mindent, kivételes matematikai és fizikai képzettsége, valamint vizualitása révén a legapróbb részletekig kidolgozta találmányait. Bár módszerük különbözött, de valójában mindketten páratlan képességű feltalálók voltak. Míg Edisonnak szüksége volt igazi szakemberek alkalmazására és ezért csapatban kellett dolgoznia, addig Tesla maga volt az egyszemélyes vállalat.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Thomas Edison
Kkatja P>!

Nikola Tesláról azt beszélik, hogy ő az a férfi, aki feltalálta a 20. századot. És mégis, ez a tudós és feltaláló, a váltóáram, a drót nélküli kommunikáció, az indukciós motor és számos más találmány atyja, évtizedekre feledésbe merült. Mostanában a szabad energiára vadászók és az örökmozgó hívei esküsznek Tesla nevére, a neten pedig rendelhetünk Tesla szúnyogriasztót, Tesla biomágneseket és Tesla univerzális olajat is.

67. oldal Nikola ifjúkora

Leena Krohn: Angyaltrombita – avagy egy tévhit, aminek mindenki bedől –

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · szúnyogriasztó
Emerencia P>!

Nikola Tesla 1856. július 10-e viharos éjszakáján, egy villámcsapás közepette született meg Smiljanben, így a bába a vihar gyermekének nevezte, amit anyja rögtön helyesbített: a fény gyermeke. Valójában egyikőjük sem tévedett, Nikola Tesla életére mind a viharok, mind a fény döntő hatással lett a későbbiek során.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · villám
RainBR>!

…Mennyire jól beszéli az orosz nyelvet, Mr. Sharp?
– Átkozottul folyékonyan – hazudta,majd az emberekhez fordult. – Tud maguk közül bárki angolul?
Kicsit zavartan bámultak vissza rá. Egyikük válogatott káromkodást mondott angolul, majd vállat vont, szemmel láthatólag kimerítette a szókincsét.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deryn (Dylan) Sharp · Nikola Tesla
nope P>!

– Tudja, mi a legédesebb bosszú, Mr. Tesla? – Paul intett a pincérnek, hogy hozzon két pohár pezsgőt, majd kényelmesen hátradőlt a székében. – A siker.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Paul Cravath
esőember>!

– Ez itt Thomas Edison – mutatott az egyik bélyegre –, az meg Ben Franklin, Henry Ford, Eli Whitney, Alexander Graham Bell, George Washington Carver, Nikola Tesla, akárki légyen is, a Wright fivérek, J. Robert Oppenheimer…
– Az kicsoda?
– Ő találta fel a bombát.
– Melyik bombát?
A bombát.
– Hát az nem volt Nagy Feltaláló!
– Nagy volt, csak nem jó.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: atombomba · Benjamin Franklin · Henry Ford · Nikola Tesla · Thomas Edison
1 hozzászólás
rlb_32557241>!

– Egyébként csinos a frizurád, kafir. Úgy nézel ki, mint aki villát dugott a konnektorba.
– Tudtad, hogy 1887-ben Nikola Tesla haja egy egész hétig égnek állt, miután ötvenezer voltot engedett át a testén, hogy bebizonyítsa…
Kafir – mondta Hasszán a villáját a tányérra téve –, ez teljesen és tökéletesen érdektelen. Most pedig csak akkor oszd meg velem Nikola Tesla, akárki az ördög is volt, nagyszerű történetét, ha hosszan tartó szerelmi viszonyba bonyolódott egy féllábú csirkével, és a csirkék utáni vágyától állt égnek a haja. De az elektromosság, kafir! Találj ki valami jobbat.*

* Az a fura, hogy Nikola Tesla tényleg szerette a madarakat, ha nem is a féllábú csirkéket. Tesla, aki legalább annyit tett az elektromosság érdekében, mint Thomas Edison, csaknem romantikus hevülettel viseltetett a galambok iránt. Egy bizonyos fehér galambhoz különösen vonzódott. Így írt róla: „Szerettem azt a galambot. Úgy szerettem, ahogy egy férfi szeret egy nőt.”

109. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: 1887 · Hasszán · Nikola Tesla · Thomas Edison
Emerencia P>!

Az 1881 májusában elindult telefontársaságnak hamarosan Tesla lett a főmérnöke. A kezdetekben huszonöt előfizetőhöz huszonöt alkalmazott tartozott, akik kézzel dugdosták a kapcsolótáblába az ügyfelekhez tartozó vezetékeket. Tesla sok hangminőséget javító fejlesztést hajtott végre, (…) neki tulajdonították a mai hangszórók elődjének a feltalálását is.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1881 · Nikola Tesla
Emerencia P>!

New Yorkba bár pénz nélkül, de egy biztos állás reményében, és az ehhez társuló nem akármilyen ajánlólevéllel érkezett meg, melyet korábbi főnöke, Batchelor írt Edisonnak: „Két nagyszerű embert ismerek, ezek közül az egyik Ön. Ez a fiatalember pedig a másik.” Ebben az időben mindenhol kevés volt az elektromossághoz értő szakember, így Tesla kapóra jött Edisonnak, aki maga volt az amerikai álom megtestesítője. Gyakorlatiassága és feltalálói ösztöne révén Amerika ünnepelt feltalálója volt, és ez lenyűgözte a fiatal Teslát.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nikola Tesla · Thomas Edison