Nathaniel Hawthorne személy

Charles Bukowski: Hollywood
Desmond Morris: A boldogság természete
Herman Melville: Moby Dick
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Michael Crichton: A nagy vonatrablás
Paul Auster: The New York Trilogy
Bollobás Enikő: Az amerikai irodalom története
Országh László: Az amerikai irodalom története
Blake Crouch: A pokol kapujában
Lynn Cullen: Mrs. Poe
!

Charles Osgood festménye Nathaniel Hawthorne-ról, forrás: wikipedia


Idézetek

Judy_>!

Hawthorne úgy akarta, hogy a hó a hideget szimbolizálja, szerintem. A hideget meg a csöndet. Semmi sem csöndesebb a hónál. Csöndes, mint a szívem.

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne
Cneajna>!

A boszorkányperekről ismert puritán kisvárosban, Salemben született. Első amerikai őse, William Hathorne (aki még w nélkül írta a nevét) 1630-ban érkezett a massachusettsi kolóniára s arról volt nevezetes, hogy puritán bigottságtól fűtve egy félmeztelenre vetkőztetett kvéker asszonyt korbácsoltatott végig Salem utcáin. Egy másik őse – Joseph Felt salemi krónikája szerint – saját lányait erőszakolta meg; a város pedig – miután a valódi bűnös elmenekült – az áldozatokat ültette szégyenpadra s kötelezte őket az I betű (incestus) viselésére. Dédapja, John Hathorne az 1692-es boszorkányper egyik bírája volt; ez az „elkeseredett inkvizítor”, akire a családi hagyomány „komor, ködös méltósággal” emlékezett, élete végéig kísérti az írót. A bűntudattól szenvedő, önmarcangoló Hawthorne hisz a bűn örökítésében, s ősei bűneiért – A skarlát betű előszavában – ő maga kér feloldozást:

Nem tudom, őseim megbánták-e kegyetlenségüket, és bocsánatot kértek-e az Úristentől. Nem tudom, a túlvilágon is nyögnek-e a rémségek súlya alatt, amit elkövettek. De egy bizonyos: én, az író, aki őket ezen a földön képviselem, íme magamra vállalom bűneiket, és kérem a teremtőt, oldja fel az átkot, amire esetleg rászolgáltak; mert úgy hallottam, hogy átok érte őket, és a kudarcok meg a bajok sorozata, amely hosszú évek óta családunkra nehezedik, mintha igazolná ezt az állítást.

124. oldal, Nathaniel Hawthorne

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne · Salem
csartak P>!

Ethan otthagyta őket, és odalépett a szakadt kanapé mellett álló könyvespolchoz.
Végigsimított ujjával a könyvek gerincén. A nagy klasszikusok. Faulkner. Dickens.
Tolkien. Hugo. Joyce. Bradbury. Melville. Hawthorne. Poe. Austen. Fitzgerald.
Shakespeare. Első látásra csak egy-két szakadt, ócska, puha fedeles könyv. Levett egy vékonyka kötetet. Fiesta: A nap is felkel. A borító egy heves bikaviadal egyik jelenetét ábrázolta. Ethan nagyot nyelt, hogy elmulassza a torkába nőtt gombócot.
Hemingway első regényének elporló, ponyvakiadású kötete minden bizonnyal az utolsó megmaradt példány. Végigfutott a hátán a hideg a gondolatra – milyen elképesztő és egyben tragikus, hogy a kezében tarthatja.

Cneajna>!

Apja hajóskapitány, aki korán meghalt, amikor fia még csak négy éves volt. Hawthorne anyja gyászában teljesen visszavonult a világtól, szobájába zárkózva töltötte élete hátralevő negyven évének túlnyomó részét, gyermekeivel is alig érintkezve, többnyire még az étkezések idejére sem hagyta el szobája magányát.

130. oldal, Nathaniel Hawthorne

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne
Cneajna>!

Hawthorne valamelyik őse a salemi boszorkányperek vádlója volt. A családi hagyomány szerint az egyik halálraítélt vádlott a bűntárgyaláson szemébe vágta az átkot: „Úgy vagyok én boszorkány, ahogyan te varázsló, s ha te halálra ítélsz, az úristen vért fog itatni veled.”

141. oldal, Nathaniel Hawthorne

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne
chhaya P>!

1801 és 1851 között London a háromszorosára nőtt. Két és fél milliónyi lakosával a földkerekség legnagyobb városa volt, és minden külföldi elámult a méretein. Nathaniel Hawthorne-nak elakadt a szava; Henry Jamest megigézte és elrémítette „iszonyú sokasága”; Dosztojevszkij szerint „hatalmas, akár az óceán… Bibliai látvány: a szemünk előtt válik valóra az Apokalipszis valamely jövendölése”.
London mégis egyre nőtt.

8. FEJEZET - A Szentföld

orvosi_székfű>!

Take Hawthorne, says Black. A good friend of Thoreau's, and probably the first real writer America ever had. After he graduated from college, he went back to his mother's house in Salem, shut himself up in his room, and didn't come out for twelve years.
What did he do in there?
He wrote stories.
Is that all? He just wrote?
Writing is a solitary business. It takes over your life. In some sense, a writer has no life of his own. Even when he's there, he's not really there.

177-178. oldal (Faber and Faber, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne
krlany IP>!

Jon-Luc meg csak lökte, lökte. Rosszkedvében volt, zsenit játszott. Lehet, hogy az is volt, Zseni, egy a sok közül. Nem akartam megkeseredetten hozzáállni a dologhoz. De a helyzet az, hogy az iskolában kissé túlhangsúlyozták a zsenik szerepét. Shakespeare, Tolsztoj, Ibsen, G. B. Shaw, Csehov, sok unalmas barom. És volt rosszabb is, Mark Twain, Hawthorne, a Bronte nővérek, Theodore Dreiser, Sinclair Lewis. Az egész úgy ült meg az emberen, mint egy réteg cement, rohant volna az ember, hogy mentse az irháját, ezek meg mint valami idióta szülők, akik egyre csak a szabályokkal vannak elfoglalva, és folyton a hülyeségeket nyomatják, amivel az embert kikergetik a világból.

44-45. oldal

Sli P>!

Lángelméje iránt érzett csodálatom jeléül
                 ajánlom e könyvet
             Nathaniel Hawthorne-nak

(ajánlás)

Herman Melville: Moby Dick A fehér bálna

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne
Cneajna>!

1849-ben azonban az elnökválasztásokon a whig párt jelöltje győzött, s a kor politikai gyakorlatának megfelelően ekkor mindenkit elbocsátottak állami állásából, akit előzőleg még a megbukott párt neveztetett ki. Hawthorne is kipottyant a salemi kikötői vámellenőrségből, s bár nehéz anyagi helyzetbe került, felesége biztatására negyvenöt éves korában nekifogott régóta tervezett regénye* megírásának.

*A skarlát betű

138. oldal, Nathaniel Hawthorne

Kapcsolódó szócikkek: Nathaniel Hawthorne