!

multitasking fogalom

Philip Zimbardo – Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat
Ruby Wax: Mindfulness-kalauz
!

A multitasking (többfeladatosság) kifejezés a számítástechnikából eredő szó, eredetileg olyan operációs rendszerekre használták, amelyek látszólag képesek egyszerre több programot (folyamatot vagy más néven processzt) programszálat futtatni. Ezek a folyamatok folyamatosan versengenek a CPU-ért, amely egy olyan erőforrás, amelyet egyszerre csak egy folyamat használhat.
Az egyszerre történő végrehajtás azért csak látszólagos, mivel egy fizikai processzor (általános esetben) egy időben csak egyetlen utasítást képes végrehajtani, pontosabban egy adott időben egyetlen programfolyamat utasításait hajtja végre. Emiatt a látszólagosan egyszerre futó programok valójában felváltva, nagyon gyorsan váltakozva futnak: egy kicsit fut az egyik, majd megáll, és fut a másik, majd a harmadik, egy idő múlva ismét az első, és így tovább. Ha ez a váltakozás elég gyors (másodpercenként akár több ezer) akkor látszólag a programok egyszerre futnak.

Az egyén oldaláról a kifejezés (human multitasking) azt jelenti, hogy megkísérel egy adott idő alatt két vagy több, együttesen az adott időintervallumot meghaladó időt igénylő tevékenységet elvégezni. A multitasking az egyes tevékenységek összecsúszását, illetve a figyelem megosztását eredményezi. Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a feladatok közötti folyamatos váltás az egyes részfeladatok végrehajtása során több hibát eredményez, az ember figyelme sokkal hatékonyabban képes működni, ha egyszerre csak egy dologra koncentrál.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6bbfeladatoss%C3%A1g
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_multitasking
http://mediapedia.hu/multitasking


Idézetek

>!
Ross P

Clifford Nass, a Stanford Egyetem közelmúltban elhunyt kiváló kommunikációprofesszora a digitális világ mindenütt jelenlevőségének következményeire hívta fel a figyelmet:

Nézzünk csak körül a világban: csupa olyan embert fogunk látni, akik egyszerre többféle dologgal foglalkoznak. Számítógépes játékokat játszanak és az e-mailjeiket olvassák, miközben a Facebookon is lógnak, és így tovább (…) Az egyetemi campusokon a legtöbb kölyök egyszerre legalább két-, de akár háromféle dologgal is foglalatoskodik. (…) És jóformán mindannyian azt gondolják magukról, hogy nagyszerűen képesek egyszerre több dologra is figyelni. És tudják, mi a nagy felfedezések egyike? Hogy pocsékul csinálják! Azt kell látnunk, hogy a multitasking bajnokai minden létező szempontból rettenetesek a multitaskingban. Folyamatosan eltereli valami a figyelmüket. Az emlékezetük minden, csak nem jól szervezett. Egy nemrégiben befejezett kutatásunk szerint rosszabbul teljesítenek az analitikus érvelés terén. Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy e folyamat eredményeként ezek az emberek nem lesznek képesek helyesen és tisztán gondolkodni.

A fenti megállapítások olyan hallgatókra vonatkoznak, akiket a világ legokosabb egyetemistái között tartanak számon – arra a mindössze 1500 emberre, akik évi 30 000 jelentkező közül kiválogatva nyertek felvételt a Stanfordra. Ha ők nem képesek egyszerre többfelé figyelni, miközben azt hiszik, igen, akkor miféle esélyekkel indulnak ugyanezen a téren a kevésbé tehetséges egyetemisták? A rövid válasz: nem, nekik sem megy.

129-130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: multitasking
>!
BZsofi +SP

A multitasking is olyan csodálatos képesség, amellyel az egész állatvilágban csak az ember rendelkezik. Egyetlen más élőlény sem képes ennyi mindennel zsonglőrködni egyszerre. Láttak már fejhallgatóval zenét hallgató, közben Twitter-üzenetet író és füves cigit szívó gazellát? Nem hinném. Büszkék vagyunk arra, hogy egyszerre több mindent is el tudunk végezni, hencegünk, hogy mennyi tevékenységet tudunk belezsúfolni egyetlen másodpercbe, ám mindez nemcsak a jelen megélését gátolja, hanem kiégéshez is vezet.

33. oldal, Miért vagyunk agyonhajszoltak? - Multitasking (HVG Könyvek, 2016)

Ruby Wax: Mindfulness-kalauz Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

Kapcsolódó szócikkek: kiégés · multitasking · Twitter · zene
Hirdetés