!

Muad-dib személy

Frank Herbert: A Dűne
Frank Herbert: A Dűne messiása
Frank Herbert: A Dűne gyermekei
!

Kyle MacLachlan Paul Atreides/Paul Muad-dib szerepében az 1984-es filmfeldolgozásban

!

Alec Newman Paul Atreides/Paul Muad-dib szerepében a 2000 minisorozatban

!

Paul Atreides, ismertebb nevén Muad-dib a Dűne és a Dűne messiása c. könyvek főhőse, de fontos szereplő a harmadik kötetben, a Dűne gyermekeiben is. Az Atreides ház leszármazottja, Leto Atreides, és ágyasa Lady Jessica fia. Az első kötetben, tizenöt évesen érkezik az Arrakis bolygóra, amikor az apját odavezényelik. A fremenek, az őslakosok azonnal egyfajta messiást látnak benne, és ennek megfelelően is viselkednek vele. Mikor apját elárulják, és az anyjával a sivatagba kell menekülnie, ők fogadják be, és hamarosan a vezetőjükké válik. Fremen neve Usul lesz, „az oszlop talapzatának ereje”. Bosszút esküszik a házát elárulók felé, és felveszi a Muad-dib nevet, ami „ugróegeret” jelent. Beleszeret egy fremen lányba, Chaniba.
Az Arrakison bányászott különleges drog, a fűszer hatására nagy erejű jövőbelátó képességei fejlődnek ki, amelyek egyszerre teszik veszélyes ellenféllé, és jóformán meglephetetlenné, és végtelenül sebezhetővé, mert lassan teljesen belegabalyodik saját látomásaiba.
Taktikái, kiképzett fremen csapatai, és a kiépített személyi kultusz miatt képes bosszút állni, és ledönteni trónjáról a császárt is, majd, hogy biztosítsa saját helyét, feleségül veszi Irulan hercegnőt, Chani pedig az ágyasa lesz. Uralma vegyes érzelmeket vált ki… fanatikus hívei szétszélednek a galaxisban, jihadot, szent háborút hirdetve, de sokan egykori barátai közül ellenzik zsarnokságba hajló uralkodását. Később egy merénylet során látását is elveszti, így még szélsőségesebben kényszerül látnoki képességeire támaszkodni. Később bukását is ez okozza.


Idézetek

>!
Grace_Martin

A fremenek felűlmúlhatatlanok voltak abban, amit az ősök „spannungsbogennek” neveztek, s ami nem más, mint a magunkra kényszerített várakozás a vágy föléledése, és a vágy tárgyának magunkévá tétele között.

Muad-dib bölcsessége

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
5 hozzászólás
>!
Jávori_István I

A társadalmak, civilizációk és kormányok éppúgy születnek, fejlődnek, szaporodnak és lehanyatlanak, akár az emberek. (Muad-Dib mondása)
Veszélyes vagy sem, a változással muszáj számolni.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
spiritus

A nagyság mulandó élmény. Sohasem ellentmondás nélküli. Részben az ember mítoszteremtő képzelőerejének függvénye. Aki átéli a nagyságot, annak érzékelnie kell a mítoszt, amelynek része. Tükröznie kell azt, ami rávetül. Ezenkívül gúnynak és öngúnynak kell benne lakoznia. Ez az, ami megóvja a tulajdon pózaiba vetett hittől. Csak ez teszi lehetővé, hogy ne merevedjék bele önmagába. Öngúny híján még az időleges nagyság is tönkreteheti az embert.

IRULAN HERCEGNŐ
MUAD-DIB ÖSSZEGYŰJTÖTT MONDÁSAI

1987-es kiadás, 197.o.

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
lilla_csanyi

Az emberi tudattalant mélyen áthatja az igény egy logikus világmindenség iránt, amelynek értelme van. A valóságos világmindenség azonban egy lépéssel mindig a logika előtt jár.

Irulan hercegnő:
Muad-Dib összegyűjtött mondásai

267. oldal (Kozmosz, II. rész)

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
Sha

Milyen gyakran előfordul, hogy a dühös ember őrjöngve tagadja, amit belső énjétől hall!

350. oldal (A Dűne II. - KFK)

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
Kkatja P

     Elegem van az istenekből és a papokból! Azt hiszed, nem látom a saját mítoszomat? Vizsgáld meg az adataidat még egyszer, Hayt. Rítusaimmal beférkőztem a legközönségesebb emberi cselekedetekbe. Az emberek Muad'dib nevében esznek. A nevemben szeretkeznek, a nevemben születnek, a nevemben mennek át az úton. Egy tetőt nem építhetnek a távoli Gabgishree legeldugottabb zugában sem anélkül, hogy az áldásomat be kérnék!

(Vádirat a Hayt krónikából)

196. oldal WP

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
Hirdetés
>!
Kkatja P

     Az egymás elleni erőszak elleplezésére a legkülönfélébb kifejezéseket használjuk. Hogy az embert életének egy órájától, vagy életének egészétől fosztjuk meg, fokozati különbség csupán. Erőszakot követtél el valaki ellen, felélted az energiáját. Az eufemizmus talán elleplezheti a gyilkos szándékot, az egymás ellen alkalmazott erőszaknak azonban egyetlen summázata képzelhető mindössze: „Az energiádból táplálkozom.”

    Paul Muad'dib császár szavai a koronatanács előtt

245. oldal WP

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
Isley P

Nem különbözik egymástól isten és ember; az egyik könnyedén elegyedik a másikkal.

11. oldal (Szukits, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
Isley P

Nyilvánvalóan kitanítottak az államigazgatás művészetének hazug trükkjeire, a kétértelműségekre és a hatalom szavaira. A nyelv nem több számodra puszta fegyvernél, és a páncélzatom erejét próbálgatod.

86. oldal (Szukits, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib
>!
pwz ISP

Muad-Dib azért tanult gyorsan, mert először tanulni tanították meg.

103. oldal, I. kötet (Kozmosz, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: Muad-dib · tanítás · tanulás