Mrs. Virginia (Ninny) Threadgoode személy

Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom

Idézetek

BakosJuci>!

Mondtam, hogy nem törődöm semmivel, ha a pici egészséges. De Cleo mondta, hogy üljek le, és folytatta: – Figyelj ide, Anya, meg kell beszélnünk egy fontos dolgot. – És elmondta, hogy az orvosok szerint Albert testileg makkegészséges ugyan, és sokáig élhet, de szellemileg valószínűleg soha nem éri el egy ötéves gyerek szintjét. És hogy egész életében gyerek marad. És néha túl nagy teher lehet az olyan gyerek, aki folytonos törődést igényel. Cleo azt is mondta, hogy vannak ilyen helyek, ahol… De be sem várva a mondat végét, felkiáltottam: – Még hogy teher! Hogy lenne az én drága pici csillagom teher? Hogy is gondolhatta ezt bárki! Hisz Albert a születése pillanatától kezdve az életem napsugara volt. Nála tisztább lélek nem élt a földkerekén. És évekkel később, ha néhanapján csüggedtem, elég volt ránéznem Albertre. Nekem minden áldott nap meg kellett dolgoznom azért, hogy jó ember legyek, ő viszont természettől fogva jó volt. Soha nem volt egyetlen gonosz gondolata. Nem is ismerte azt a szót, hogy gonosz.
Lehet, hogy sokan elkeserednek, ha sérült gyermekük születik, de én azt hiszem, Albertet az Úr tette ilyenné, hogy ne kelljen szenvednie. Azt sem tudta, hogy vannak rossz emberek a világon. Szeretett mindenkit, és mindenki szerette őt.

150. oldal

BakosJuci>!

Az én külsőm persze épphogy csak elment, merthogy olyan magas voltam. Próbáltam kissé begörbíteni a hátam, de Threadgoode mama ilyenkor rám szólt: „Ninny, a Jóisten azért engedte, hogy ilyen magasra nőj, hogy közelebb legyél a mennyországhoz…”

BakosJuci>!

(…) – Ó, édeském, én is eltemettem a magam halottait, és mindenik fájt annyira, mint az előző. És volt idő, amikor nem értettem, hogy a Jóisten miért rakott rám annyi terhet, hogy már azt hittem, nem bírom el. De Ő csakis annyit rak rád, amennyit elbírsz – és nem többet… és annyit mondok: az ember nem élhet meg a bánatból, mert hamarébb megbetegíti, mint bármi a világon.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · fájdalom · Isten · Mrs. Virginia (Ninny) Threadgoode