mitológia fogalom

Anne Frank: Anne Frank naplója
Apuleius: Az aranyszamár
Michael Crichton: Ködsárkányok
Edith Hamilton: Görög és római mitológia
Bernáth István: Skandináv mitológia
Ramses Seleem (szerk.): Az illusztrált Egyiptomi Halottak Könyve
Samantha Shannon: Csontszüret
Yuval Noah Harari: Sapiens
Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról
Trollok alkonya
Sejal Badani: A mesemondó titka

Idézetek

Chöpp P>!

A főistenek férfiak, de a Walkürök, mely szó szerint azt jelenti, hogy a „legyilkolandók kiválasztói”, nők, akik a halott harcosokat a paradicsomba szállítják. Hitük szerint három Walkür van, mint ahogy három Norn, vagyis „sors” is, akik jelen vannak az ember születésénél és meghatározzák élete folyását. Az egyik norn Urth, vagyis a Múlt, a másik Verthandi, vagyis a Jelen, a harmadik Skuld, a Jövő. A nornok „szövik” az ember sorsát s ez női munka; népszerű ábrázolása szerint fiatal nők. Wyrd, az angolszászok sorsistensége szintén nő.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mitológia
gjudit8 >!

Alighogy a bíró elé libbent, karjának mozdulataival szemlátomást azt ígérte Parisnak, hogy ha őt a másik két istennőnél különbnek ítéli, gyönyörűséges szép feleséget ád majd neki, szakasztott olyat, mint ő maga. Erre a phrygiai ifjú készséges örömmel átnyújtotta a kezében tartott aranyalmát a lánynak, diadalma díjául. Hát mit csodálkoztok, ti hitvány lelkek, ti tökkelütött ügyvédek, vagy jobban mondva taláros keselyűk, hogy manapság minden bíró pénzért méri az igazságot-jogot, ha már az őskorban is, istenek és emberek közt fölmerült ügyben, részlehajlás fertőzte meg az ítéletet, s a hatalmas Jupiter bölcsességével kiszemelt paraszti-juhász bíró igazságos ítéletét – egész nemzetsége vesztére – jövendő kéjek fejében eladta: Herkulesre, az achivok híres vezérei között is esett a későbbi időkben ilyen ítélet, mikor például a hamis vádak alapján, árulás miatt elítélték a bölcs és nagy tudományú Palamedest, vagy amikor a jelentéktelen Ulyxest a harci erényekben páratlan, nagyszerű Ajaxnál különbnek ítélték.

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · görög istenek · jog · mitológia · Parisz
1 hozzászólás
Shanara>!

Lehet, hogy nincsenek szörnyek, de a mitológia homálya talán valódi tényeket takar.

433. oldal (Athenaeum, 2013.)

Kapcsolódó szócikkek: mitológia
Olympia_Chavez P>!

36. Óðin:
Mondd meg kilencedikül,
már ha ésszel föléred,
és válaszolni tudsz, Vafþrúðnir:
honnan van a szél,
a hullámokon nyargaló,
mit szem nem szemlélhet?

37. Vafþrúðnir:
Ő Hullafaló óriás,
ki sas-álcát öltve él a világ végén.
Szárnyaitól, mondják,
kél föl a szél,
és fú a Föld-fiakra.

197-198. oldal, Vafþrúðnir-ének (Corvina, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: halál · mitológia · sas · szél
nagytimi85>!

Úgy tűnik, a mezőgazdasági forradalomhoz vallási forradalom is társult. (…)
A mezőgazdasági forradalom első vallási hatása az volt, hogy az állatokat és növényeket egy spirituális kerekasztal egyenrangú tagjaiból tulajdonná változtatta. (…)
Sok ősi mitológia valójában szerződés, amelyben az emberek örök elkötelezettséget ígérnek az isteneknek, cserébe az állatok és növények feletti uralomért, ahogy azt a Teremtés könyvének első fejezeteiből is kiolvashatjuk.

194-195. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: elkötelezettség · mezőgazdaság · mitológia · vallás
Chris_Q>!

Meglehetősen általános az a vélemény, hogy a görög és a római mitológia azt mutatja be, réges-régen hogyan gondolkodtak és éreztek az emberek. Eszerint a mitológián keresztül azt az utat járjuk végig, amely a modern, a természettől eltávolodott embertől az ősi, a természettel soros kapcsolatban lévő emberhez vezet. A mítoszok azért érdekesek, mert visszavisznek bennünket egy olyan korba, amikor a világ ifjú volt, az emberek pedig meghitt viszonyban éltek a földdel, a fákkal, a tengerrel, a virágokkal és a hegyekkel. Ehhez foghatót mi már nem érzünk.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mitológia · mítosz · természet
Chris_Q>!

A görög mitológia világa nem a rémület világa volt. Igaz, hogy az istenek nyugtalanítóan kiszámíthatatlanok voltak. Senki nem tudta megmondani, hová csap le Zeusz villáma. Mindazonáltal az istenek – kevés és lényegtelen kivétellel – rendkívül szépek voltak az emberi szépség mérvéjével mérve, márpedig aki emberi módon szép, nem lehet igazán rémisztő. A korai görög mítoszalkotók a félelmetes világot szépséges világgá változatták.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mitológia · mítosz · Zeusz / Jupiter
Lunemorte P>!

Az egyiptomi keresztények, a koptok, akik az ókori egyiptomiak közvetlen leszármazottai, mintha sohasem tudták volna teljesen levetkőzni a pogány elődeiktől örökölt babonás, különös mitológiai elképzeléseiket.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyiptomi · kopt · mitológia · pogány
Anó P>!

Imádom a mitológiát, főként a görög római isteneket. Itt azt hiszik, hogy olyan átmeneti vonzalom, mert még sohasem hallottak istenekért rajongó bakfisról. Hát akkor én vagyok az első!

Kapcsolódó szócikkek: bakfis · mitológia
Dilaida >!

10. Bajunkról Þórr tehet;
egy tiszteletlen szó,
s mondják, dühbe gurul;
gleccsergyújtogató
hegyemberek fogynak;
hajlott háttal megyek
szurtos Surtur elé,
láng szikrázta mélybe,
láng szikrázta mélybe.

57-58. oldal, A hegylakó meséje

Trollok alkonya Három középkori történet Izlandról

Kapcsolódó szócikkek: mitológia