!

Miss Marple személy

Anna Quindlen: Gyermekáldás
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon
Agatha Christie: Paddington 16.50
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában
Agatha Christie: A Bertram Szálló
Agatha Christie: A karácsonyi puding
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély
Umberto Eco: Hat séta a fikció erdejében
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
P. G. Wodehouse: Hajómágnás a pácban
Tara Moss: Fétis
Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban
Agatha Christie: Gyilkosság méretre
Agatha Christie: Nemezis
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
Alexander Masters: Stuart
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás
Agatha Christie: The Thirteen Problems
Daniel Kehlmann: Hírnév
Horváth Judit: Pince
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Salman Rushdie: Joseph Anton
Kosik Péter: Gyilkoltam helyetted
Mark Pryor: A könyvárus rejtélye
Agatha Christie: Miss Marple
Amin Maalouf: A tévelygők
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Stephen King: Újjászületés
Peter Swanson: Egy gyilkosság ára
!

Jane Marple, avagy Miss Marple Agatha Christie több regényének szereplője. A kitalált St. Mary Meadben él (a falu nevének jelentése: Szűzmáriarét). Christie anyai nagyanyjáról mintázta, aki „szintén rózsaszínű és fehér öreg hölgy volt, s bár a legvédettebb viktoriánus életet élte, mindig úgy tűnt, hogy közeli ismerőse az emberi gonoszság mélységeinek. (…) Derűs kedélye ellenére mindig mindenről és mindenkiről a legrosszabbat feltételezte, és az általában – majdhogynem ijesztő pontossággal – be is bizonyosodott.”

!

Miss Marple különböző arcai


Idézetek

>!
bozs

Szerette újraolvasni az Agatha Christie-ket és a többi krimit, melyek megtöltötték a régi dolgozószoba pácolt fenyőfa polcait, mert bizonyos finom, megkerülhetetlen és megváltoztathatatlan rend áradt belőlük. Félreértés támad a szerelmesek között: más embert gyanúsítanak, és egy ártatlan embert megölnek a bűntényt elleplezendő. Ám a végén Poirot vagy Miss Marple, az a csacsi vénasszony, előad egy agyvihart, ami Mrs. Blessingben már húsz oldallal korábban lezajlott, és minden úgy végződik, ahogy kell: a szerelmesek ismét egymáséi lesznek, a bűnöst átadják az igazságszolgáltatásnak, Miss Marple befejezi a kötését és Poirot hegyesre pödri a bajszát.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · Hercule Poirot · Miss Marple
1 hozzászólás
>!
Vizsla

A kíváncsiság, vagy ahogy ő maga szerette nevezni, az „érdeklődés” más emberek dolgai iránt kétségkívül Miss Marple jellemző tulajdonsági közé tartozott.

Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
1 hozzászólás
>!
Ardnazil P

Miért határozott ez a fiú úgy, hogy mindent maga mögött hagy, és átutazik a fél világon az ismeretlenbe, távol mindenkitől, aki szereti, és mindentől, amit ismer? Talán az irodalom vétke lenne (hiszen határozottan könyvmoly volt)? Mely esetben az ő imádott Jeevese és Bertie-je lehetett a bűnös, vagy esetleg Lord Emsworth a csodás kocájával, a Császárnővel. Vagy talán Agatha Christie világának kétes vonzereje győzte meg még úgy is, hogy Christie Miss Marple-ja Anglia leggyilkosabb falvában, a végzetes St. Mary Meadben telepedett le?

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · Lord Emsworth · Miss Marple
>!
dr_Eminens

Valaha az alábbi regénytervet dédelgettem magamban (lévén hogy a posztmodern narráció már úgyis minden elképzelhető metafikciós elmebajhoz hozzászoktatta az olvasókat):

Bécs, 1950. Húsz év telt el, de Sam Spade kitartóan tovább keresi a máltai sólymot. Segítőtársa most Harry Lime, sugdolózva beszélgetnek a Prater óriáskerekének tetején. Aztán lejönnek, és átmennek a Mozart kávéházba, ahol Sani lanton játssza az „As Time Goes By”-t. Egyik hátsó asztalnál, szája sarkában cigaretta, keserű arccal ül Rick. Nyomra bukkant a papírokban, amiket Ugarte mutatott neki, és most Ugarte fényképét mutatja Sam Spade-nek. „Kairó!”, mormolja a nyomozó. Rick folytatja beszámolóját: amikor de Gaulle felszabadító hadseregének tagjaként diadalmasan bevonult Párizsba Renault kapitánnyal, hallott egy bizonyos Sárkány Ladyről (Robert Jordan állítólagos gyilkosáról még a spanyol polgárháború idején), akit a titkosszolgálat küldött a sólyom felkutatására. Bármelyik percben betoppanhat. Nyílik az ajtó, megjelenik benne egy nő. „Ilse!”, kiáltja Rick. „Brigid!”, kiáltja Sam Spade. „Anna Schmidt!”, kiáltja Lime. „Miss Scarlett! – kiáltja Sam. – Hát visszajött! Ne gyötörje tovább a főnököt!”
A bár félhomályából gúnyos mosollyal az arcán előlép egy férfi. Philip Marlowe az. „Jöjjön, Miss Marple – mondja a nőnek. – Brown atya már vár bennünket a Baker Streeten.”

1 hozzászólás
>!
encus625 P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A „nem-hivatalos forrás” Jolánka lehetett , aki attól, hogy élétében először valódi hullára bukkant, máris Miss Marple-nek képzelte magát, és mindenféle ostoba teóriával traktálhatta szűkebb rokonságát és meglehetősen kiterjedt ismerősi körét.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
encus625 P

Diadalmasnak éreztem magam – talán mint Miss Marple, amikor rábukkantam a sorsdöntő jelentőségű bűnjelre.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Hirdetés
>!
Tama113

– Én is aggódom. Tudod, a meztelen csigák miatt, aztán meg hogy egyre nehezebb a fehérneműt tisztességesen megstoppolnom, és hogy nem kapok kandiscukrot a szilvapálinkámhoz.

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Tama113

Benn jár a korban, de vág az esze, mint a borotva…

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Tama113

Aha. Szóval Mr. Serrocold azt hiszi, ön csupán egy bájos idős hölgy, aki egy iskolába járt a feleségével. – Curry felügyelő a fejét ingatta. – Mi persze azért tudjuk, hogy magának ennél nagyobb híre van, nem igaz? Maga nagyon is ismerősen mozog a bűn mezején.

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Tama113

Csípős nyelvű öreg néninek tetszik lenni, ugye, tetszik tudni?

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple