mindenható fogalom

Fatou Diome: Az óceán gyomra
A Katolikus Egyház Katekizmusa
Klaus Douglass – Fabian Vogt: 40 nap alatt az Én körül
Cullen Bunn: Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást

Idézetek

Juci P>!

(…) abban a pillanatban, amikor Isten elhatározza, hogy szabad lényt teremt, lemond a saját mindenhatóságáról. Minden szabadság, melyet Isten egy teremtménynek ad, egyszersmind saját maga korlátozása. Attól a naptól fogva, amelyen Isten megteremtette az embert, többé nem gyakorolja mindenhatóságát. Isten bizonyos szempontból az ember sorsához köti saját sorsát. Az ember „Isten kockázata” (Helmut Thielicke) – se több, se kevesebb. „Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá” – ez áll a Bibliában. És Isten megtartotta szavát. Az ember hasonló hozzá, leginkább a szabadság adománya révén.
A Genezis könyvének 2. fejezetében ezt a szabadságot két dolog jelképezi: egyrészt az ember szinte határtalan uralma a kert fölött, másrészt a kert közepén álló fa, amelynek gyümölcséből az embernek nem szabad ennie. „Egy pillanat – veted közbe. – Miért jelent ez szabadságot, hogy nem ehet valaki a fáról? Ez inkább korlátozás, mint szabadság!” Igen, de ez a fa ugyanakkor az a hely, amelyen Isten korlátozza magát. A fa az a hely, ahol az ember választhat és ahol választania kell: teljesíti Isten akaratát – hiszen ez is mindenképp lehetőség lenne számára, természetesen szabadon választott lehetőség – vagy megtagadja? A kert közepén álló fa az ember szabad döntésének a helye, az a hely, ahol Isten már nem mindenható.

36-37. oldal (Luther Kiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Édenkert · mindenható · szabad akarat
BakosJuci>!

Istenbe, a mindenható Atyába vetett hitet próbára teheti a rossz és a szenvedés megtapasztalása. Néha úgy tűnik, Isten távol van és képtelen a rosszat megakadályozni. Az Atyaisten mindenhatóságát a legtitokzatosabb módon nyilatkoztatta ki Fiának önként vállalt megaláztatásában és föltámadásában, melyek által legyőzte a rosszat.

(272) 85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feltámadás · Isten · Jézus Krisztus · mindenható · rossz · szenvedés
BakosJuci>!

A teremtés (…) Isten mindenható szeretetének első és egyetemes bizonyossága.

(288) 89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bizonyosság · Isten · mindenható · szeretet · teremtés
Dávidmoly>!

– Egyébként, ha kell, mindenhatóságról tudok számlát kiállítani.

198. oldal, Deadpool kinyírja Deadpoolt, 2. rész

Kapcsolódó szócikkek: Deadpool / Wade Wilson · mindenható
BakosJuci>!

Atyai (…) mindenhatóságát végtelen irgalmával is megmutatja, mert hatalma elsősorban abban nyilvánul meg, hogy szívesen megbocsátja bűneinket.

(270) 85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bűn · bűnbocsánat · hatalom · irgalom · Isten · mindenható
berg>!

Fut, véd, cselez, rúg, elesik, fölkel és fut tovább. Gyorsabban! De megfordul a szélirány: a labda most az olasz kapus, Toldo lába közét célozza. Ó, Istenem, tégy valamit! Nem kiáltok feléd, de könyörgöm hozzád. Ó jaj, csinálj valamit, ha te vagy a Mindenható! És íme, Maldini visszatér, csak úgy füstöl a gyep a lába alatt.

Kapcsolódó szócikkek: mindenható · Paolo Maldini