!

Michelangelo személy

Márai Sándor: Füves könyv
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Joseph Heller: Isten tudja
Jean Webster: Nyakigláb Apó
David Weiss: A velencei
Mark Twain: Puddingfejű Wilson
Szabó Magda: Hullámok kergetése
V. Kulcsár Ildikó: Kölykök, dilik, szerelem – Római kalandozások
Dallos Sándor: Aranyecset
Edward de Bono: Gondolkozz! …mielőtt túl késő
Leonhard Frank: Német novella
Alphonse de Lamartine: Graziella
Faludy György: Vitorlán Kekovába
B. Élthes Eszter: Óda az erotikához
Herczeg Ferenc: Az élet kapuja
Patti Smith: Kölykök
Dan Brown: Inferno (angol)
Marcia Hall: Michelangelo freskói a Sixtus-kápolnában
Irving Stone: The Agony and the Ecstasy
Dan Brown: Inferno
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Holly Smale: A lány, akit soha senki sem vett észre
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Monika Peetz: A keddi nők és a sok zöldség
Milen Ruszkov: Felmagasztosulás
Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
Steven D'Souza – Diana Renner: A nemcselekvés
!

Az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót és jelentőset alkotott. Rómában megalkotta a Bacchust és a Pietát. Firenzében a Dávid szobrot. Firenzében elkészítette a Medici-síremléket is. A Sixtus kápolna freskódísze Michelangelo nagyszabású alkotásai között az egyetlen befejezett mű.

!

Michelangelo Buonarroti (1475-1564)


Idézetek

>!
Gólyanéni

Állok a Szent Péter-bazilika bejáratában, s józanul kémlelem, merre induljak. Körülöttem japánok, németek, franciák, angolok, olaszok, bábeli zűrzavar. Fényképezőgépek villannak, videók zümmögnek, gyerekek sírnak, odakünn zajong, dobog, kavarog Róma. De én hirtelen nem látok semmi mást, csak a bejárat jobb oldaláról rám tekintő, felfoghatatlanul gyönyörű, hófehér márványasszonyt, ölében halott fiával, Jézussal. Odarohanok, helyet keresek a tömegben, megszűnik a külvilág, s megbabonázva, magamról megfeledkezve csodálom Michelangelo Pietàját. állok, bámulok – elfelejtem, hogy fáj a lábam a rengeteg gyaloglástól, korog a gyomrom az éhségtől – elfelejtek mindent, elzsibbadok a döbbenettől, a szememben egyre gyűlnek a könnyek, azt sem szégyellem, hogy kicsordulnak. A fenséges szépség felkavar, hirtelen eszembe jut mindenki, akit szeretek. Az édesanyám, az összes gyerekem, a barátaim – akik nincsenek mellettem, akikkel nem tudom megosztani ezt a felfoghatatlan gyönyörűséget
-,eszembe jutnak azok, akiket megbántottam, pillanatok alatt megbocsátok mindenkinek, aki engem bántott valaha, eszembe jut, hogy mennyi hálával tartozom a sorsnak, többek között azért, mert itt lehetek.Érzem, hogy milyen apró és jelentéktelen vagyok a világ gyönyörűségéhez képest, érzem, hogy a pillanat egyszeri és megismételhetetlen.És a könnyek csak jönnek, egyre jönnek…

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo · Pietà · Róma, Szent Péter-bazilika
>!
sassenach

– Unom az embereket. –
– Tudom. Sok az őrült, kevés a Michelangelo.

Pos. 3519-20

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo
>!
selfmadehell P

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

És ez a mások dolog, ami bassza a csőrömet Michelangelo rólam készült firenzei szobrával kapcsolatban. Odaállított engem körülmetéletlenül! Mi a lófaszt képzel, ki voltam én?

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király · Michelangelo · szobor
2 hozzászólás
>!
BZsofi +SP

Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha néhány pillanatra is! Ne múljon el egyetlen napod, hogy nem olvastál néhány sort Seneca, Tolsztoj, Cervantes, Arisztotelész, a Szentírás, Rilke vagy Marcus Aurelius könyveiből. Mindennap hallgass néhány ütem zenét, ha másképp nem lehet, szólaltasd meg a zenedobozon Bach, Beethoven, Gluck vagy Mozart valamely tételét. Ne múljon el nap, hogy nem nézegetted néhány percen át valamilyen jó nyomat tükrében Brueghel, vagy Dürer, vagy Michelangelo valamelyik festményét vagy rajzát. Mindezt oly könnyű megszerezni, s oly könnyű megtalálni a félórát, mely a remekművekhez szükséges! S oly könnyű megtölteni lelked az emberi tökéletesség boldog összhangjával! Gazdag vagy, akármilyen nyomorult is vagy. Az emberi szellem teljessége a tiéd is. Élj vele, mindennap, ahogy lélegzik az ember.

107

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

>!
csillagka P

Az az érvelés, amely szerint a kreativitás nem tanítható, általában azon alapul, hogy a kreativitás szélső eseteit veszik példaként, pedig Einstein és Michelangelo nem lehet kiindulási alap – ők sokkal, de sokkal tehetségesebbnek születtek az átlagnál.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein · kreativitás · Michelangelo
>!
Carmilla 

Nekem az egyetlen esztétikus meztelen – nem a zárt, négy fal között szeretkezés céljából levetkőzött – férfi Michelangelo Davidja. Ő is azért, mert kőbe vésve – de főleg mozdulatlanul áll.

56. oldal, Első rész (Editorg, 1987)

B. Élthes Eszter: Óda az erotikához avagy a szexualitás védelmében

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo
2 hozzászólás
>!
padamak

– Maga úgy beszél az egészről, Mester, mint valami játékról!
– Hát nem az? – kérdezte Miska. – Itt óriásira becsüljük, de meglátja, egyszer majd a túlvilágról nézünk vissza rá, mindketten látni fogjuk, hogy egy jó, férfias kis játék volt az egész. Hisz minden az! Rembrandt is, Veronese is, Michelangelo is: minden és mindenki! Csak itt a földön látszanak a dolgok olyan nagyoknak!

295. oldal (Urbis Könykiadó 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo · Rembrandt
>!
nagy_csilla

De mikor nősülsz már meg, mikor rendezed az életkörülményeidet?
Vállat vontam. Mit mondhattam volna? Azt, hogy művész vagyok, és a legtöbb festő, akit nagyra tartok, Giorgione, Leonardo, Michelangelo, Raffaello, egy sem házasodott meg? Aztán megláttam anyám esdeklő tekintetét, és igyekeztem megnyugtatni:
– Gondolok rá, anyám. Ha megtalálom az igazit.
– Sose lesz meg az igazi, csak ha akarod, hogy meglegyen.

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Kapcsolódó szócikkek: igazi · Leonardo da Vinci · Michelangelo
>!
alaurent P

Nyúlánk fiatal nyaka volt és tisztán modellált válla. Ahogy ott feküdt mozdulatlanul a magasra állított nyugvószéken, szemében a vele született mélabúval, Michelangelo Éj szobrához hasonlított

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michelangelo
>!
mrsp

– És – folytatja Yuka, miközben újra engem figyel – mit gondolsz a divatról?
Ezen pár másodpercig nagyon komolyan elgondolkodom.
– Ezek csak ruhák – szólalok meg azután. Utána pedig a lehető legerősebben szorítom össze a számat, és képzeletben arcon pöckölöm magam a hüvelyk- és a mutatóujjammal. Ezek csak ruhák? Mi van velem? A divatipar legbefolyásosabb emberének azt mondani, hogy Ezek csak ruhák olyan, mintha Michelangelónak azt mondanám: Ezek csak rajzok. Vagy ha Mozartnak azt mondanám: Á, ez csak zongorázás.

132-133. oldal, 32. fejezet