!

Medve személy

Ottlik Géza: Iskola a határon
J. Goldenlane: Napnak fénye

Idézetek

>!
Aurore

Mindig nagyon szeretett beteg lenni, feküdni otthon az ágyban, és egész nap olvasgatni felpolcolt párnákkal.

I. rész: Non est volentis, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: betegség · Medve · olvasás
>!
korkata

Ezzel az idézettel kezdődik Medve Gábor kézirata, melyet nem sokkal a halála után kaptam meg. „NON EST VOLENTIS, NEQUE CURRENTIS, SED MISERENTIS DEI.” Egy régi ház felirata volt ez a határszéli kisvárosban, ahol ezerkilencszázhuszonhárom őszén hetedmagammal felvettek a katonai reáliskola második évfolyamába.

23. oldal Magvető

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
zn0

De nem szól, mert az én dolgom: enyém a cigaretta, s ha bele akarok esni a Dunába, hát egyen meg a fene cigarettástól, essek, majd kihalásznak valahogy Medvével.

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
Szuszusz

Uramisten, gondolta Medve, hogy megszoktam őket. Mint a patyolat, gondolta nagyjából. Memphis, Nílus, Tutankhamen. Keresztrejtvények, kórház. Uramisten, gondolta, tulajdonképpen micsoda lappangó, rejtett, megbízható boldogság ez, velük lenni. Igazán kinyalhatják a fenekemet, de ha ez a vén marha most beleesne a korlátról a vízbe, utánaugranék, mint a mindennnapi kenyeremért. Nem is a szép szeméért. De hát össze vagyunk kötözve, s még csak nem is úgy, mint a hegymászók vagy a szeretők, nem azzal a részünkkel, amelyiknek neve, honossága, lakcíme van, s tesz-vesz, szerepel, ugrál a világban, hanem igazában a nagyobbik részünkkel vagyunk összekötözve, amelyik nézi mindezt. Tejsav vagy gyanta, valami kitermelődött izomlázból, sebekből, sárból, hóból, életünk gyalázatából és csodáiból; valami kenyérízű, ami nélkül most már nehéz volna meglenni. Pedig nem erről volt szó eredetileg. Nemcsak kenyérről.

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
Madama_Butterfly P

Aztán iszonyú robbanás rázta meg az épületet.

Kapcsolódó szócikkek: Aisha · Medve · Ticca Min · Tien Naga-Hai Huang-Ti
Hirdetés
>!
madárka

Sápadtan, kimondhatatlan gyűlölettel meredt ránk, és úgy állt ott a nagy nevetésben, olyan gyámoltalanul és olyan magányosan, mint egy súlyosan megsebesült, fiatal ragadozó.

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
Bence AP

Halász Péter, aki előző délután csomagot kapott, skatulyával a kezében odament Medvéhez.

– Mostál már szájat? – kérdezte lelkesen, hadarva. – Mostál már szájat?

Medve éppen a helyére ért, és csodálkozva nézett fel Petárra.

– Mostál már szájat?

– Miért? – kérdezte Medve óvatosan. De nem volt elég óvatos.

– Hát hogy kinyalhasd a valagam – felelte Halász Péter.

Éppen a „miért?”-et nem kellett volna mondania Medvének, mert ez volt a csattanója ennek a szellemességnek. Minden miértre ez volt a válasz. Különböző ötletekkel csikarták ki a „miért?”-eket. „Hallottátok? Elmarad a földrajzóra.” Vagy: „Both, az irodába!” Vagy: „Le kell adni a lábszárvédőket.” "Miért?" „Hogy kinyalhasd” – felelték annak, aki megkérdezte.

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
exti

    Medve tapasztalta, hogy a szavaival és cselekedeteivel csak nagyon tökéletlenül tud bánni, s mégis, ha néha mindent rosszul mondott és rosszul csinált is, édesanyja sohasem dűlt be ezeknek a torz, teljesen hamis látszatoknak, hanem a szíve mélyén világosan megértette őt. Hitt tehát abban, hogy a gyarló szavakon és nehezen kormányozható tetteken túl sokkal épebb és egészségesebb titokzatos megértés köti össze egyik embert a másikkal. Hitt abban, hogy egyenest beleláthatunk egymás lelkébe. Most ez a hite megingott. Megingott, aztán újra megszilárdult. Megint kétségek árasztották el, erősebb hullámban, s megint fölébük kerekedett.
    Birkóznia kellett a kételyeivel életre-halálra, mert ha ez a rejtélyes, mély, eszköztelen megértés nincsen, kiszakad a világból, nincs többé semmilyen útja az emberekhez. Hiszen beletörődhetnék, hogy az, aminek látszik; élhetetlen, bánatos, elég gyáva és sok tekintetben ostoba és nyomorult. De ez csak alkalmi szerep volna, amit azért játszik el nekik, mert nem tudnak többet felfogni belőle. Ő maga nem volna jelen, valóságosan. Hinnie kellett tehát mindenáron és reménykednie, tűzön-vízen át, mert ezzel az utolsó szállal kapaszkodott az emberi világ valóságába. Nagyjából semmi mással nem törődött.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Medve
>!
selfmadehell P

Kit sirat? Mi célból? Ezt, a 345-ös sapkaszámú növendéket siratja? Vagy a Medve Gábor nevű kiskorút? Egyik sem ő. Neki nincs neve, honossága, anyakönyvi adatai, sapkaszáma; ez mind csak szerep, nevetséges komédia. A valóság, a száraz, kézzelfogható valóság az, hogy ő egészen jól érzi magát, mert csak néző. Egész jó meleg van itt. Rosszul világított fogdában ül. Nemsokára behozzák a vacsoráját

318. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Medve