mazsola tárgy
Idézetek
A Móricz Zsigmond körtéren is elég jó Rákóczi-túróst csinálnak, csak sajnos telerakják mazsolával, ami egy gasztronómiai tévedés. Majdnem akkora hiba, mint a Rákóczi-túrós tetején a baracklekvár.
65. oldal, Perpetuum mobile
– A mazsolát senki sem szereti! Halott szőlő, fuj! Ki akar olyat enni?
172. oldal
A raisin is a worried looking grape.
A mazsola egy rémült arcú szőlőszem.
(Ismeretlen)
106. oldal
Salamon Gábor – Zalotay Melinda (szerk.): Olyan kicsi krumplik vagyunk… / What small potatoes we all are… 83% …még 500 idézet
Nagyon sürgős!
Jegorovnak
Az 1944. 8. 19-én kelt …….. akciókba bevont katonák étkezésének feljavítására és változatossá tételére a Vörös Hadsereg élelmiszerellátási főcsoportfőnöke a következő változtatásokat engedélyezi a Minszkben, Vilniusban és Grudnoban zsákmányolt élelmiszerek felhasználásával:
1. tojáspor helyett csokoládé, azonos grammsúly elszámolásban
2. cukor helyett mazsola; öt gramm mazsola egy gramm cukor ellenében.
Artyemjev
436. oldal - 92. Operatív dokumentumok
Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában Az igazság pillanata
– Ha nem ehetsz cukrot és nem ihatsz alkoholt, akkor biztos nagyon ízlene neked a pomdrakon.
A fiú először nem harapott rá a dologra, csak gyalogolt tovább, de végül nem bírta tovább a csendet.
– Mi az a pomdrakon?
– Sárkánytál – felelte lelkesen Nyina. – Először brandybe áztatjuk a mazsolát, aztán eloltjuk a lámpákat, és meggyújtjuk a mazsolát.
– Miért?
– Hogy nehezebb legyen elkapni őket.
– És aztán mit csinálsz vele, ha elkapod?
– Megeszem.
– Nem égeti le a nyelved?
– Dehogynem, de…
– Akkor meg minek…?
– Mert szórakoztató, te dinnye. Tudod mi az a „szórakozás”? […]
– Rengeteg szórakoztató dolgot csinálok.
– Jól van, milyen szórakoztató dolgokat csinálsz?
297. oldal
Sör helyett nabidh ot ihattak. Ezt az antiókhiai Krisztus-szerzetesek készítették és adták el a zsidó kereskedőknek, akik aztán tovább adták a muzulmánoknak. Vízben érlelt mazsola és datolya leve volt, és a muzulmánok hivatalosan csak a két napig érlelt italból kaphattak. Persze az itókát kedvelő arabok közt virágzott a három- és négynapos nabidh kereskedelme, és Finn és Radoszláv rájöttek, hogy a hatnapos a legjobb. Ha összekevertük mézzel és borral, szinte már olyan volt, akár a mézsör
Nagyon sürgős!
Jegorovnak
1944. 8. 19-én kelt …. számú parancsunkban, … hibásan jelöltük meg, hogy „egy gramm cukor ellenében 5 gramm mazsolát” lehet kiadni.
Valójában csak 3 gramm mazsola jár egy gramm cukor ellenében.
Ezt a helyesbítést azonnal hozzák a hadbiztosok tudomására a maradéktalan végrehajtás érdekében.
Artyemjev
457. oldal - 96. Operatív dokumentumok
Vlagyimir Bogomolov: Negyvennégy augusztusában Az igazság pillanata
A fogadós igazán elkényeztette őket, a konyhából elképesztő fogásokkal jött elő: hagymával, fenyőmaggal és mazsolával pácolt szardíniával kínálta őket, füstölt kagylós tésztával, pörkölttel, sovány hegyi sajttal, aminek az illata szinte szúrta az ember orrát, deszertnek pedig mogyorókrémmel.
83. oldal
Fehér csokis sütemény rumos mazsolával
10 dkg mazsola
0,5 dl rum
30 dkg fehércsokoládé
20 dkg vaj
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
6 tojás
35 dkg cukor
1 vaníliarúd
2 citrom
a tetejére 1 evőkanál porcukor és 1 kk őrölt fahéj
a tepsi előkészítéséhez puha vaj és kevés finomliszt
Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, lisztezünk egy 20x40 cm-es tepsit, és kibéleljük sütőpapírral, hogy túllógjon a peremén: ezzel könnyen kiemelhetjük a kész sütit.
A mazsolát kisebb edénybe szórjuk, ráöntjük a rumot, és ha nem fedné el, adunk hozzá még egy kis vizet. Felforraljuk, majd kihűtjük és leszűrjük. A fehér csokit apró darabokra törjük, és a vajjal együtt gyenge gőz felett kevergetve megolvasztjuk. Ezt is kihűtjük, aztán összeállítjuk a tésztát.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel alaposan felhabosítjuk a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Hozzáreszeljük a citromok héját, beledolgozzuk a langyos, vajas fehér csokit, és végül robotgép helyett fakanalat ragadunk, amivel a masszába forgatjuk a sütőporos lisztet és a leszűrt, rumos mazsolát.
A kész tésztát a tepsibe simítjuk, a tetejét egyenletesen meghintjük 1 evőkanál porcukor és 1 kávéskanál őrölt fahéj keverékével, és 35 perc alatt megsütjük.
Először úgy tűnik, mintha kicsit még sületlen lenne, de nincs mese, ki kell venni. Ha túlsütjük, kiszáradhat, és akkor oda a krémes puhaság. Tálalás előtt megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és csak azután szeleteljük.
Fehér csokis sütemény rumos mazsolával