!

Martha Gellhorn személy

Naomi Wood: Mrs. Hemingway
!

Martha Ellis Gellhorn
(St. Louis, Missouri, 1908. november 8. – London, 1998. február 15.)

Amerikai író, újságíró, a 20. század egyik legkiválóbb háborús tudósítója.
Ernest Hemingwayjel 1936-ban találkozott Key Westen egy családi nyaralás alkalmával. Haditudósítóként együtt vettek részt a spanyol polgárháborúban. Hemingway beleszeretett, és miatta vált el második feleségétől, Fife-tól. Marthával 1940-ben házasodtak össze, és a kubai Finca La Vigíába költöztek. Gellhorn a második világháború eseményeiről is aktívan tudósított, sokat volt távol az otthonuktól, ezt Hemingway nem nézte jó szemmel. Végül mindketten a háborúsújtotta Londonban voltak, amikor a nő közölte Hemingwayjel, hogy elválik tőle. Ez 1945-ben meg is történt.
Gellhorn később, 1954-ben hozzáment a Time Magazine egyik szerkesztőjéhez, T. S. Matthewshoz, akivel 1963-ban elváltak. Gyermeke soha nem született, ám 1949-ben örökbe fogadott egy olasz árvát, Sandyt, akivel viszont az utazásai miatt nem igazán törődött. Sokan nem tartották őt jó anyának, bár Sandy és Jack, Hemingway első fia, az ellenkezőjét állították róla.
1998-ban öngyilkos lett ciánkapszula segítségével.
Magyarul még egy műve sem jelent meg.
(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Gellhorn)

!

Martha Gellhorn a Finca La Vigíában

!

Martha és Ernest Hemingway

!

Finca La Vigía, Kuba


Idézetek

>!
Nikkincs

Mary többször is elképzelte, hogyan kellene alakulnia az életük történetének: úgy gondolta, mindannyian túlélik majd Ernestet – és Ernest maga is sokáig fog élni. Végül mindannyian kibékülnek, s önmagukként sorakoznak fel: Hadley Richardsonként, Pauline Pfeifferként, Martha Gellhornként és végül ő maga, Mary Welshként.
Furcsa egy család, az tény, igencsak szokatlan nővérek.

269. oldal

Hirdetés