!

Marija Morevna személy

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

Idézetek

>!
Pöfivonat P

– Nagyon makacs csontjaid vannak! – morogta Csajnik. – Mintha egyáltalán nem akarnál összezsugorodni! Pimasz leány, miért akarsz olyan magas lenni?
– Másként nem érném el a legfelső könyvespolcot – ellenkezett Marija, mire a domovoj vállat vont, mintha csak azt mondaná: A lányok és a többi óriásnépség rejtélyesek és kifürkészhetetlenek.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marija Morevna
>!
SMesi P

Legalább még mindig látom a meztelen világot, még ha nem is mutat többet nekem, csak egy bokát vagy egy csuklóvillanást.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marija Morevna
>!
AniTiger MP

Marija Morevna magányosan, madarak nélkül sírdogált eltávozott nővérei, üres gyomra és a zsúfolt ház miatt, amely éjjel úgy nyögött, akár egy asszony, aki egyszerre akar megszülni tizenkét gyermeket.

26. oldal, 2. fejezet - A vörös kendő

Kapcsolódó szócikkek: Marija Morevna
>!
Zina

– Marija Morevna! Nem tudsz semmit? A lányoknak nagyon, nagyon kell vigyázniuk, hogy csak szalagokra, magazinokra és jegygyűrűkre gondoljanak! A szívükből ki kell söpörniük mindent a csókokon, a színházon és a táncon kívül. Nem szabad Puskint olvasniuk, soha nem szabad okosat mondaniuk, nem lehet ravasz a szemük, nem viselhetik a hajukat kibontva, és nem mászkálhatnak mezítláb, különben fölkeltik az ő figyelmét!

43. oldal

>!
BakosJuci P

De ha megtaníthatlak valamire, az az legyen, hogy mindent kiélvezz, fölfalj – elsőként a legdrágábbat, ahogy az a jussod.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élvezet · Halhatatlan Koscsej · Marija Morevna
Hirdetés
>!
BakosJuci P

– A szőlőskert, amelyik ezt a bort adta, Sztálin elvtárs asztalát is kiszolgálja – mesélte a férfi az egyik éjszaka somolyogva. – Emlékszel, mit mondtam a gyerekekről és az atyuskákról, és hogy ki eszik először és ki utoljára? – Halhatatlan Koscsej elfintorodott, ahogy a borba kóstolt. – Túl édes. Sztálin elvtárs fél a keserűtől, és olyan az ízlése, mint egy elkényeztetett hercegnőnek. Én élvezem a keserűséget – a tapasztalat adja. Annak az előjoga, aki valóban él. Neked is meg kellene tanulnod élvezni. Végtére is, amikor minden egyéb elfogyott, keserűség akkor is bőségesen akad.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Halhatatlan Koscsej · keserűség · Marija Morevna · szőlő · Sztálin · tapasztalat
>!
BakosJuci

– Ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk, mik a történetek, vagy hogy nem azokban járunk minden pillanatban. A csjortok, vagyis mi, kisebb-nagyobb démonok és ördögök, megszállottak vagyunk. Rögeszmések. Ilyen a természetünk. Ugyanazon az úton járunk körbe-körbe: ugyanoda lépünk, ugyanazokat a történeteket játsszuk el újra meg újra, ugyanazokkal a mozdulatokkal, miközben az idő felgyűlik, mint a kerék alatt a fonal. Szeretjük a mintázatokat. Megnyugtatnak. Néha apróságok megváltoznak – ház helyett autó jön, az egyik lányt nem Jelenának hívják. De valójában nem lesz más. Soha. – Baba Jaga ráncos kézfejét Marija arcához simította. – Így leszel halhatatlan volcsica. Újra meg újra végigjárod ugyanazt a történetet, míg barázdát nem taposol a világba; mígnem a történet akkor is forog és szól, mint egy fonográf, amikor te már eltűntél; és akkor ismét föl kell kelned, golyóval a koponyádban, hogy eljátszd a szerepedet és elmondd a szöveged.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Baba Jaga · halhatatlanság · Marija Morevna
>!
SchizoVampire P

A gondolatok azonban nem ehetőek. Marija Morevna magányosan, madarak nélkül sírdogált eltávozott nővérei, üres gyomra és a zsúfolt ház miatt, amely éjjel úgy nyögött, akár egy asszony, aki egyszerre akar megszülni tizenkét gyermeket.

A vörös kendő, 26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marija Morevna