Maria Bertram személy

Jane Austen: A mansfieldi kastély
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub
!

Maria Bertram (Michelle Ryan) [A mansfieldi kastély, 2007]


Idézetek

Aurore>!

– Te, Fanny – mondta [Lady Bertram] –, biztos a bálban szeretett beléd [Henry Crawford]. Egészen biztos vagyok benne, hogy akkor este történt a huncutság. Remekül néztél ki. Mindenki mondta. Sir Thomas is. Emlékszel, Chapmanné segített öltözködni. Nagyon örülök, hogy felküldtem hozzád Chapmannét. Meg is mondom Sir Thomasnak, hogy biztos akkor este történt. – S folytatva e derűs gondolatsort, nem sokkal utóbb hozzátette: – És tudod mit, Fanny, ezt még Mariának sem ígértem soha: legközelebb, ha Mopika megkölykezik, te is kapsz egy kis mopszlit.

312. oldal 33. fejezet (Európa, 1978.)

Aurore>!

Rushworth úrra már az első pillanatban nagy hatást tett Bertram kisasszony szépsége, s mivel nősülni szándékozott, hamarosan azt képzelte magáról, hogy szerelmes. Lassú észjárású, átlagos képességű fiatalember volt; de minthogy a külsejében vagy a fellépésében nem volt semmi visszataszító, az ifjú hölgy meg lehetett elégedve a hódításával. Maria Bertram már a huszonegyedik évében járt, ennélfogva kezdte kötelességének érezni a férjhez menést, s mivel Rushworth úr feleségeként az apjáénál nagyobb jövedelemre, továbbá a londoni házra is számíthatott, ami újabban a vágyai netovábbja lett, ugyanaz az erkölcsi parancs nyilvánvaló kötelességévé tette, hogy szerezze meg férjül Rushworth urat, ha tudja.

38. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Maria Bertram · Rushworth úr · Sir Thomas Bertram
Cheril>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nem Jane Austen tehet róla, hogy a szerelem nem hoz boldogságot. Még csak azt se mondhatod, hogy nem figyelmeztetett. Igaz, hogy a hősnői elég jól elboldogulnak, de mindig vannak olyanok a könyvben, akik hoppon maradnak: Brandon Elizája az Értelem és érzelemben; a Büszkeség és balítéletben Charlotte Lucas meg Lydia Bennet; A mansfieldi kastélyban Maria Bertram. Ezekre a nőkre kellett volna odafigyelned, de te nem tetted.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lydia Bennet · Maria Bertram
3 hozzászólás
Aurore>!

Mivel a nagyobbik Bertram kisasszony már eljegyezte magát, Henry Crawford igen méltányosan Julia tulajdona lett, s ezt Julia nagyon is jól tudta; és Henry alig töltött egy hetet Mansfieldben, amikor ő már kész volt habozás nélkül beleszeretni.

44. oldal, Ötödik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Henry Crawford · Julia Bertram · Maria Bertram
Hirdetés
Aurore>!

[Fanny] Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Fanny Price · Julia Bertram · Maria Bertram
Aurore>!

Fanny nem kapott részt az évad vigalmaiból; de ha ezek elszólították a család többi tagját, örülhetett a nyílt dicséretnek, hogy hasznos szerepet tölt be a nagynénje mellett; s miután Lee kisasszony megvált Mansfieldtől, bálok vagy más összejövetelek estéin természetesen ő lett Lady Bertram nélkülözhetetlen társa. Ha beszélni kellett, beszélt; ha Lady Bertram beszélt, hallgatott; ha úgy kívánta, felolvasott neki; s az ilyen esték békéje, a tökéletes biztonság, hogy amíg kettesben vannak, egyetlen bántó szót sem kell hallania, kimondhatatlanul jólesett neki, hiszen egyébként csak ritkán tehette félre a szorongásait vagy a zavarát. Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész. Végeredményben nagyon kellemesen töltötte el a telet; William ugyan nem került vissza Angliába, de az is jó volt, hogy állandóan várni lehetett.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)