!

Mao Ce-tung személy

Ma Jian: A tollnok
David Mitchell: Szellemírók
Jack Kerouac: Átutazóban
Dai Sijie: Balzac és a kis kínai varrólány
Jung Chang: Vadhattyúk
Tibor Fischer: A béka segge alatt
Moldova György: A törvény szolgája és egyéb történetek
Vang Meng: A csirizgyár igazgatója
Jung Chang – Jon Halliday: Mao – Az ismeretlen történet
Tiziano Terzani: A vég nekem a kezdet
Isabel Losada: Hol vagytok, férfiak?
Aravind Adiga: A Fehér Tigris
Raymond Jean: Trópusi zápor
Jü Hua: Testvérek
Henning Mankell: A pekingi férfi
Csang Hszin-hszin – Szang Je: Kínai könnyek
James Bowen: Bob, az utcamacska
Szombathy Bálint: drMáriás
Mikal Hem: Kezdő diktátorok kézikönyve
Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen
John Elder Robison: Nézz a szemembe, fiam!
Jordán Gyula: Kína XX. századi története

Idézetek

>!
berengar

A Tao Hírnöke akartam lenni, aki a felhőket figyeli, és hagyja, hogy a történelem tomboljon körülötte (ez Mao és Camus után valószínűleg már senkinek sem engedtetik meg) (pedig milyen szép is lenne!) –

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Camus · Mao Ce-tung
>!
Carmilla 

A „kulturális forradalom” alatt, amikor a fiam volt hétéves, örökké csak azt ismételgette: „Mao elnök tanít minket…” Egyszer már nem bírtam tovább: „Ide figyelj! Mao elnök erős tájszólással beszél, ha most valóban hozzád szólna, tanítana, egyetlen szót sem értenél, te kis szarházi!”

Csak parádézunk a Tienanmen téren... (189. oldal)

Csang Hszin-hszin – Szang Je: Kínai könnyek 33 interjú a mai Kína embereivel

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
>!
Carmilla 

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

FOLCO: Azt akarod mondani, hogy az a néhány személy, aki meg akarta változtatni az emberiséget, mind…
TIZIANO: …mind gyilkos volt, elvetemült gyilkos. Van valami szentségtörő az új ember megalkotására irányuló elképzelésben, amely mindenkiben, mindegyik forradalmár fejében megfogant. Lenin, Sztálin, Trockij és Mao, mindegyiküknek ugyanez volt az álma. Csakhogy az ember egyfejlődési folyamat eredményeként vált olyanná, amilyen, és nem állíthatjuk meg ezt a fejlődést, mint ahogyan nem állhatunk a folyó útjába sem.

Új Kína - Régi Kína (221. oldal)

Tiziano Terzani: A vég nekem a kezdet Apáról fiúra – az élet nevű nagy utazás története

Kapcsolódó szócikkek: Lenin · Mao Ce-tung · Sztálin
>!
csartak MP

Mao azt mondta, mindig helyes a lázadás. Most hát miért tarthatnánk hibának, ha azok, akik éppolyan szegénységben élnek, mint húsz évvel ezelőtt, fellázadnak és tiltakozni kezdenek?
Yan Ba tudta, hogy sok hallgatóját már régóta gyötörte ez a probléma, ezt az állapotot rég Damoklész kardjának tudják a fejük felett, mint olyant, amely Kínát visszarepítheti egy régebbi állapotba. Azt is tudta, hogy van terv erre a legvégső esetre. Senki nem beszélt erről, de amennyire ismertek a kommunista párt gondolkodásmódját – márpedig mind ismerték –, azok tudták, mit tartalmazhat ez a terv. Az 1989-es erőszak a Mennyei Béke terén apró, ám egyértelmű mutatvány volt ennek a tervnek a végrehajtásából, sőt a létezéséből. A kommunista párt sohasem engedné, hogy káosz alakuljon ki az országban. Legrosszabb esetben, ha másképp nem menne, bevetnék a lázadó tömegek ellen a katonaságot. És ha tíz- vagy húszmillió ember állna is a fegyverek csöve előtt, akkor is azt a parancsot adnák, hogy használják a fegyvereiket. Semmi sem túl drága azért az árért, hogy kommunista párt megtarthassa vezető szerepét az ország polgárai és jövője fölött.

380. oldal, A gyarmatosítók (2006)

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
>!
eduscho89

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A könyvtár tekercseit égették, melyeket azóta őriznek itt, amióta Buddha urunk és tanítványai a Völgyet rótták. Bokájukat hátrafeszített fejükhöz kötötték. Közben szakadatlanul üvöltötték, hogy „Éljen a Mao Ce-tung-i Gondolat! Éljen a Mao Ce-tung-i Gondolat! ” Vörösgárdisták járták a sorokat, és megkövezték azt a szerzetest, aki összeesett. Az iskola előtt a tanárokat egy kámforfához kötözték. A nyakukba táblát kötöttek, melyen az állt: MINÉL TÖBB KÖNYVET OLVASOL, ANNÁL HÜLYÉBB LESZEL.

147-148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · Mao Ce-tung
>!
Carmilla 

Elfogadták, kihirdették, de attól még meg lehet változtatni! Meg lehet változtatni az alkotmányt, meg lehet változtatni Mao elnök írásait is.

A csirizgyár igazgatója - 143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
1 hozzászólás
>!
Carmilla 

A művész konkrét nevekkel operál, szigorúan behatárolva személyre szabott élcelődéseit, nem hagyva ki a sorból sem a magyar miniszterelnököket, sem pedig az európai- és a világtörténelem ismert alakjait (Gyurcsány Ferenc mint Leonardo da Vinci; Orbán Viktor mint Jézus Krisztus; Brezsnyev 35 év várakozás után megkapja első Trabantját s kirándulni indul Szibériába; Mao Modigliani műtermében; A kis Che marionettjátékával stb.).

Celebek és politikusok - 190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
>!
Margarita

Semmi az égen, semmi a földön nem oly hatalmas, mint a Párt jósága.
Sem anyám, sem apám nem óv oly féltve, mint Mao elnök.
Ezer és tízezer örömteli perc sem ér fel a szocializmus örömével.
Sem a folyó, sem a tenger nem olyan mély, mint a proletariátus szeretete.

447. oldal - Részlet egy Maot dicsőítő himnuszból.

Kapcsolódó szócikkek: Mao Ce-tung
>!
Jeffi SP

Írj könyvet

Az emberek számára hozzáférést kell biztosítanod a politikai gondolataidhoz. Ezért írd le őket. A legtöbb politikus képes klasszikus politikai ismeretterjesztő irodalom írására. Az írásod legyen látomásszerű, tartalmazzon erkölcsi irányelveket és bírjon nemzetépítő karakterrel. Az üzenet irodalmi formába öltése jól bevált módszer. A Mao Ce-tung bölcsességeit tartalmazó Vörös könyvhöz hasonló kis alakú könyv sem butaság, az emberek könnyen magukkal vihetik bárhová.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Mao Ce-tung
>!
latinta SP

– Mert ahogy Mao elvtárs mondotta: „Magyarországot és Kínát szorosan összefűzik a közös érdekek és a közös eszmények.” – Maóban meg persze Marxban is, de főleg Leninben és Sztálinban az volt a jó, hogy egyszer vagy másszor mindent leírt vagy kimondott, kezdve azon, hogy „Én, kérem, angolos bélszínt rendeltem”, odáig menőleg, hogy „Az ontogenezis megismétli a filogenezist”, illetve hogy „Chattanoga csú-csú”. Minden elhangzott az ajkukról, vagyis akkor se igen találhatott mellé az ember, ha képzeletből idézte őket.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Karl Marx · Lenin · Mao Ce-tung · Sztálin