!

Malcolm Struan személy

James Clavell: Gajdzsin

Idézetek

>!
Kriszta IP

A még mindig füstölgő Aylesbury elnézte a fiatalember sztoikus arcát, és eltűnődött: mitől olyan furcsa? Aztán észrevette a szemét.
Hol láttam már ezt a tekintetet…? Ez az a szinte meghatározhatatlan idegenszerűség, ami az ifjabbik Struan szemében is ott csillog… Igen, persze, megvan. A Krímből visszatért fiatal katonák szemében láttam ilyet, sebesültekében és sértetlenekében egyaránt. A mieinkében és a foglyokéban. A háború kíméletlen gyorsasággal irtotta ki belőlük a fiatalságot és az ártatlanságot: más emberek lettek. Hányszor hallottam: aki csata előtt fiatal, néhány perccel vagy órával később felnőtt lesz – brit, orosz, német, francia vagy török. Mind.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Malcolm Struan · Sir William Aylesbury
>!
Kriszta IP

– Légy szíves, gyújtsd meg nekem a gyertyát!
– Eh? Fáj talán a szemed, fiam?
– Nem, semmi ilyesmi. Az íróasztal fiókjában van biztonsági gyújtó. – Az új magyar találmányt, a gyufát általában elzárva tartották: fölöttébb keresett, gyorsan pénzzé tehető árucikk volt, gyakran lába kelt. Az apróbb holmik elcsenése Ázsia járványszerű kórsága volt. Ah Tok ideges mozdulatokkal kivett egy szálat; hiába magyarázta el neki Struan, mégsem értette, miért csak a doboz oldalán lehet meggyújtani; idegen ördögök ördögi praktikájának tartotta.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ah Tok · Malcolm Struan
Hirdetés
>!
serengeti P

– Jézusom…! – hebegte Jamie McFay. Szeme az asztalon heverő Struanra s az oldalán tátongó sebre szegeződött. – Megmarad?

I. kötet, 48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie McFay · Malcolm Struan