Mace Windu személy

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Timothy Zahn: Kirajzás
Greg Bear: Az álmok bolygója
Dave Wolverton: Az ébredő Erő
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja
Karen Miller: Külső űr
Jude Watson: Secrets of the Jedi
Ryder Windham: Search for the Lost Jedi
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó
Michael Reaves – Steve Perry: Halálcsillag
James Luceno: Darth Plagueis
Jude Watson: The Changing of the Guard
Jude Watson: The False Peace
Jude Watson: Path to Truth
Karen Traviss: Színvallás
James Luceno: A megtévesztés leple
Steven Barnes: A Cestus csapda
Ryder Windham: Jedi Emergency
Matthew Stover: Töréspont
Claudia Gray: Elveszett csillagok
John Ostrander: Jedi: Mace Windu
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak
Timothy Truman: Star Wars: Republic – Emissaries to Malastare
John Ostrander: Star Wars: Republic – The Stark Hyperspace War
Daniel Wallace: Sithek könyve
Patricia C. Wrede: Attack of the Clones
Ryder Windham: The Hostage Princess
Jeremy Barlow: Star Wars: The Clone Wars – The Colossus of Destiny
Mike W. Barr: Star Wars: The Clone Wars – The Starcrusher Trap
Matt Owens: Star Wars: Jedi of the Republic – Mace Windu
Karen Miller: Ostrom
Claudia Gray: Mester és tanítványa

Idézetek

R4ms3s>!

Nevek jutottak az eszébe, olyan nevek, amelyekre az utóbbi években ritkán gondolt.
Mace Windu.
Plo Koon…
[…]
Mustafar…
Obi-van.
Vader az örökös haragját használta fel, hogy elhamvassza a tudatában az emlékeket, de a múlt üszkös maradványai ottragadtak a tudatában.
Padmé.
Ritkán engedte meg magának, hogy erre a névre gondoljon.
A haragja kicsúszott az ellenőrzése alól, és hirtelen akkora erővel szorította meg a botkormányt, hogy a markolat felülete berepedezett.

173. és 174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Mace Windu · Mustafar · Obi-Wan Kenobi · Padmé Amidala · Plo Koon
PAVideoStudio>!

– Ez nem a jóról és a gonoszról szól – válaszoltam. – Hanem az Erő alapvető természetéről. A Jedik nem erkölcstanítók. Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Mi alapjában véve rendkívül gyakorlatiasak vagyunk. A Jedik nem azért önzetlenek, mert jók akarnak lenni, hanem mert így biztonságos. Ha a saját céljainkra használjuk az Erőt, az rendkívül veszélyes. Ebbe a csapdába még a legjobb, legkedvesebb, legfigyelmesebb Jedi is beleeshet. Ez az út oda vezet, amit mi úgy nevezünk: a sötét oldal. A jó cselekedetek végrehajtására szánt hatalom végül csak hatalom lesz. Egy puszta erő. Egy önmagáért való cél. Ez az őrület egyik formája, amelyre a Jedik rendkívül fogékonyak.

150. oldal, 6. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
1 hozzászólás
verone P>!

– Aggódom – ráncolta a homlokát Yoda. – A Jedik már nem lelhetnek útmutatást a régi mesterek szavaiban és tetteiben. Furcsa, új idők ezek.
A teremben tartózkodó többi Jedi egyetértően bólogatott. S bár sokáig mérlegelték a Szenátus és Palpatine kancellár által rájuk rótt kötelezettségeket, arra a következtetésre jutottak, hogy kénytelenek lesznek engedelmeskedni nekik.
Mace Windu arca ónixból faragott maszkká merevedett, miközben az egymásnak feszülő érveket és véleményeket hallgatta. Az összes Jedi-mester közül az ő státusa közelítette meg leginkább Yodáét.
– Egyetértek – mondta komoran –, de tény, hogy a Köztársaságnak sem kellett még ilyen nehézségekkel szembenéznie. Úgyhogy, ha új feladatokat és szerepeket bíznak ránk, tartok tőle, hogy el kell fogadjuk őket. Hiszen, ha mi sem tudjuk megvédeni a Köztársaságot, akkor kire hárul ez a feladat?
– Palpatine még mindig diplomáciai megoldásokat keres, ami jó jel – vetette fel Kit Fisto.
– Akkor miért nem diplomatákat küld tárgyalni? – kérdezte Obi-van, bár a válasz az ő számára is nyilvánvaló volt.
A diplomácia csupán az egyik komponense volt Palpatine politikai stratégiájának, s a Jedik jelenléte egy tárgyaláson – a selyemkesztyűbe bújtatott vasököl – már önmagában óva intett minden érintett felet.

70. oldal, 11. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Hippoforaccus>!

Mace még padavan korában szerelte össze az első fénykardját. Mire először kezébe vehette és bekapcsolhatta, már három éve álmodozott róla. Annyiszor képzelte el, hogy ott létezett az elméjében, minden részletében tökéletesen. A megépítése nem készítés volt, hanem megvalósítás. Fogta a mentális képet, és valósággá változtatta. A fémelemek, a kristály, a részecskesugárzó és az energiacella csupán egy-egy kifejeződés volt. A valódi fénykardja csakis az Erőnek abban a részében létezett, amit az elméjének nevezett.
A fénykardja nem fegyver volt. A fegyyvereket el lehetett lopni, meg lehetett semmisíteni. Sok harcos a barátjának tekintette a fegyverét, még nevet is adott neki. Mace ugyanúgy nem nevezte el a kardját, ahogyan nem tette a karjával. Messze járt már attól a fiútól, aki annak idején, negyvenegy évvel ezelőtt elképzelte a kard formáját, és a mai kardja sem egyezett azzal, amelyiket az a kilencéves fiú megálmodott. Azzal párhuzamosan, hogy tett egy-egy lépést az útján, egyre többet tudott az Erőről, apránként átépítette a kardját. Újrateremtette. Vele együtt fejlődött.

Kapcsolódó szócikkek: adegai kristály · az Erő · fénykard · Mace Windu
Szelén>!

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!

A következő tanítás: Yoda elhúzta a csörgőt, és én – egy gyermek ösztönös akaratával – nem voltam hajlandó elengedni, mindkét kezemmel tartottam, és mindazzal az Erővel, amit meg tudtam idézni. A csörgő eltört, ami számomra akkor felért a világvégével. Yoda így mutatta meg, hogy Jedinek nem szabad kötődnie senkihez és semmihez. Mert ha túl erősen kapaszkodunk valamibe, amit szeretünk, könnyen megsemmisíthetjük.
És a szívünket is összetörhetjük.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda
Hippoforaccus>!

– Ez a naplóm.
– Aha, láttam, hogy beszélsz bele…
– Igen beszámolok a a Haruun Kalla kapcsolatos benyomásaimról és tapasztalataimról – magyarázta Mace – , a Jedi könyvtárnak.
– Hűha, én is benne vagyok?
– Igen (…)
– Azt a… – ámuldozott Nick. Ezt nevezem! Az összes Jedi csinál ilyet?
– Azt hiszem Depa nem. Miért kérded?
– Csak… csak furcsa tudod? Gondold el, a nevem bekerül a Jedi Könyvtárba!
– Igen.
– Huszonötezer év feljegyzései!
(…)
_– (Nick Rostu őrnagy hangja): – Hé, már megy? Szóval, már izé… hallanak engem?
Igen.
(Rostu) Azt a… akkor lehet, hogy ezer év múlva egy idegen Jedi előkotorja ezt valahonnan, és olyan lesz ez az egész, mintha ezer évvel korábbról köszönnék neki? Űdvözöllek, te majomképű balfék, akárki legyél is…_

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Nick Rostu
Szelén>!

A végén Windu felsóhajtott.
– Tehát van egy csalárd és egy ostoba fiúnk – mondta. Ránézett Yoda mesterre. – Mit tanácsolsz?
Yoda pislantott egyet.
– Mindkettőjüknek adjunk még egy esélyt, hogy elbukjanak – mondta végül.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda
Kopaszkutya84>!

Egymással szemben ültek az Erőd mélyén. Már vagy három órája a galaktikus történelem fontosabb eseményeivel foglalkoztak, és Ciena úgy érezte, menten széthasad a feje.
– Rendben! Az a bűnbanda, ami beavatkozott a Geonosis legális kormányának ügyeibe, és kirobbantotta a klón háborút… a vezetője…
Egy pillanatra lehunyta a szemét, nagyot sóhajtott, majd elmosolyodott.
– Mace Windu?
– Látod? – vigyorgott vissza Thane. – Megy ez neked!

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ciena Ree · Geonosis · Klónháború · Mace Windu · Thane Kyrell
verone P>!

Yoda egy alkalommal megállapította, hogy bár csecsemőkoromban elhagytam a Haruun Kalt, és csak egyszer tértem vissza fiatalkoromban egy rövid időre, szerinte a véremben hordozom a négy oszlopot. Azt mondta, hogy a Becsület és a Kötelesség ugyanolyan természetes számomra, mint a lélegzés, és a felkészülés csak annyi változást idézett elő bennem, hogy a Jedi-rend lett számomra a Család, és maga a Köztársaság a Csorda.
Bevallom, jólestek Yoda szavai. Remélem, hogy igazak, de nekem nincs véleményem erről a témáról. És nem érdekelnek a vélemények. Engem csakis a tények érdekelnek.

43. oldal, 1. fejezet - Megérkezés (Szukits Könyvkiadó, 2015)