!

Mace Windu személy

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Timothy Zahn: Kirajzás
Greg Bear: Az álmok bolygója
Dave Wolverton: Az ébredő Erő
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja
Karen Miller: Külső űr
Jude Watson: Secrets of the Jedi
Ryder Windham: Search for the Lost Jedi
Michael Reaves – Steve Perry: Halálcsillag
James Luceno: Darth Plagueis
Jude Watson: The Changing of the Guard
Jude Watson: The False Peace
Jude Watson: Path to Truth
Karen Traviss: Színvallás
James Luceno: A megtévesztés leple
Ryder Windham: Jedi Emergency
Matthew Stover: Töréspont
Claudia Gray: Elveszett csillagok
John Ostrander: Jedi: Mace Windu
Paul S. Kemp: Sith Nagyurak
Timothy Truman: Star Wars: Republic – Emissaries to Malastare
John Ostrander: Star Wars: Republic – The Stark Hyperspace War
Daniel Wallace: Sithek könyve
Patricia C. Wrede: Attack of the Clones
Ryder Windham: The Hostage Princess
Jeremy Barlow: Star Wars: The Clone Wars – The Colossus of Destiny
Mike W. Barr: Star Wars: The Clone Wars – The Starcrusher Trap
Matt Owens: Star Wars: Jedi of the Republic – Mace Windu
Karen Miller: Ostrom

Idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Mindig kettő van – pislogott Yoda. – Nem több és nem kevesebb. Mester és tanítványa.
Mace Windu bólintott.
– És szerinted melyik pusztult el… a mester vagy a tanítvány?
Egymásra néztek, de egyikük sem tudott választ adni a kérdésre.

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Úgy véled, Obi-van tanítványa képes lesz visszaállítani az egyensúlyt
az Erőben? – kérdezte Mace.
Yoda megtorpant, és lassan szemügyre vette a másik mestert; arckifejezése érzelmek skáláját tükrözte, és ez emlékeztette Mace-t, hogy valójában fogalmuk sincs arról, mit jelent a „visszaállítani az egyensúlyt az Erőben” kifejezés.
– Csak akkor, ha úgy dönt, hogy beteljesíti végzetét – felelte Yoda, és
csakúgy, mint Mace kérdésénél, a válasz ott lógott közöttük a levegőben,
egy szavakba öntött hit, ami csak további bizonytalansághoz vezetett.

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Obi-Wan Kenobi · Yoda
1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Sokat gondolok az őserdőre.
Depának sok mindenben igaza volt.
Igaza volt, amikor a jövő Jedijeiről beszélt. Ahhoz, hogy legyőzzük a szeparatistákat, meg kell szabadulnunk pontosan attól a dologtól, ami Jedivé tesz minket. Igen, győztünk a Haruun Kalon, de azért, mert Kar Vastor a maga szörnyű kegyetlenségével megtörte az ellenséget.
Mi, Jedik a béke őrzői vagyunk. Nem katonák.
Ha katonává válunk, többé nem leszünk Jedik.
Mindezek ellenére nem esem kétségbe.
Depa sok mindenben tévedett is.
Depa úgy omlott össze, hogy valaki más háborúját vívta. Nem azzal az ellenséggel harcolt, akivel kellett volna.
A Jediknek nem a szeparatisták az igazi ellenségeik. Ők a Köztársaság ellenségei. A Köztársaságé, ami vagy fennmarad, vagy elbukik a klónháború csatáiban.
Még csak nem is a Sithek az ellenségeink. A Sithek, akik nemrég ismét felbukkantak. Nem igazán ők.
A mi ellenségünk a rossz célra használt hatalom és az igazságtalanság.
A mi ellenségünk a kétségbeesés, ami indokot és ürügyet szolgáltat a bűnökre.
A Jedik igazi ellensége az őserdő.
A mi ellenségünk maga a sötétség. A félelemnek, a csüggedésnek, az elkeseredésnek és a szenvedésnek az a fojtogató felhője, amit a háború hozott magával. Ez mérgezi a Galaxisunkat. Ezért mások manapság a Geonosisról szóló álmaim.
Álmaimban még most is mindent jól csinálok.
De pontosan azt teszem az álmaimban, amit az arénában tettem.

442. oldal, Utószó – Töréspont (Szukits, 2015)

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– A különbség magukban az ösztönökben van – mondtam, és belekezdtem egy újabb magyarázatba. – Egy képzetlen Erő-használó is birtokolhat ugyanakkora hatalmat, mint a legnagyobb Jedi. Nézd csak meg […]. De képzetlen, és azokat az ösztöneit használja, amiket a természettől kapott. Ez amúgy a Jedi egyik legnagyobb ellentmondása: az ösztönök, amiket használunk, egyáltalán nem ösztönök. A felkészítés termékei, amelyek pont a rendkívül intenzív felkészítés hatására átveszik a természetes ösztönök helyét. Ezért kell a felkészítésnek már kisgyerekkorban elkezdődnie. Hogy kicserélődjenek a természetes ösztöneink – a mások feletti uralomra való törekvés, az önzés, a harag, a félelem, és hasonlók – a… nevezzük úgy: Jedi ösztönökre, vagyis a mások szolgálatára, a mértéktartásra, az önzetlenségre és az együttérzésre. A legidősebb gyermek, akit valaha elkezdtünk felkészíteni, kilencéves volt, és sokat vitatkoztunk miatta. Ez a vita, hadd tegyem hozzá, azóta sem ért véget, holott már tíz éve tart. Ha valaki Jedi, az azt jelenti, hogy fegyelmezett rendet kényszerít rá a természetére, ahogyan alapjában véve a civilizáció is egy fegyelmezett rend, amit rákényszerítenek az értelmes lények természetes ösztöneire. Mert a béke természetellenes állapot. A béke a civilizáció terméke. A békés vademberek mítosza pontosan az, aminek mondják: mítosz. Civilizáció nélkül valamennyien egy gyilkos őserdőben élnénk. Menjen oda valaki a békés vademberek közé, gyújtsa fel a veteményüket, ölje meg az állataikat, vagy szorítsa ki őket a vadászterületükről. Azt fogja látni, hogy nem sokáig maradnak békések. Nem pontosan ez történt itt, a Haruun Kalon is?
Rövid szüntet tartottam, hogy Nick megemészthesse az eddig hallottakat, aztán folytattam:
– A Jedik nem a békéért harcolnak. Ez csak egy jelmondat, és félrevezető, mint a jelmondatok általában. A Jedik a civilizációért harcolnak, mert csakis a civilizáció teremt békét. Azért harcolunk az igazságért, mert a civilizáció sziklakemény alapja az igazság. Egy igazságtalan civilizáció homokra épül, és az első vihar romba dönti.
– […] ereje a természetes ösztöneiből ered, de rajta uralkodnak is az ösztönei úgy, ahogyan egy Jedin soha. Egyetlen Jedi is, aki enged a természetes késztetéseinek, akár azért, hogy uralkodjon mások felett, akár azért, hogy kivívja mások tiszteletét, vagy hogy sikert arasson, netán, hogy bosszút álljon, szörnyű pusztításra képes, szó szerint elképzelhetetlen károkat okozhat.
[…]
– Csakis úgy győzhetjük le azokat – mondtam végül –, akiket az ösztöneik irányítanak, hogy teljesen és könyörtelenül uralkodunk a saját ösztöneinken. Ez az egyetlen reményünk.

280-281. oldal, 12. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
>!
PAVideoStudio

A kétségbeesés a sötét oldal hírnöke. Megfogtam a vállát, és halkan azt mondtam neki:
– A szerencse nem létezik. A szerencse csupán egy szó, amellyel azt az állapotunkat jellemezzük, amiben nem érzékeljük az Erő finomabb áramlatait.
[…]
– A Jedik úgy tartják – válaszoltam –, hogy vannak kérdések, melyekre sosem kapunk válaszokat. néha csakis mi vagyunk a válaszok.
Ekkor dühösen megkérdezte, hogy ez mégis mit jelent. Azt feleltem neki:
– Nem vagyok sem tudós, sem filozófus. Jedi vagyok. Nem kell magyarázatot adnom a valóságra. Nekem csak meg kell birkóznom vele.

152-153. oldal, 6. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
>!
PAVideoStudio

– Ez nem a jóról és a gonoszról szól – válaszoltam. – Hanem az Erő alapvető természetéről. A Jedik nem erkölcstanítók. Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Mi alapjában véve rendkívül gyakorlatiasak vagyunk. A Jedik nem azért önzetlenek, mert jók akarnak lenni, hanem mert így biztonságos. Ha a saját céljainkra használjuk az Erőt, az rendkívül veszélyes. Ebbe a csapdába még a legjobb, legkedvesebb, legfigyelmesebb Jedi is beleeshet. Ez az út oda vezet, amit mi úgy nevezünk: a sötét oldal. A jó cselekedetek végrehajtására szánt hatalom végül csak hatalom lesz. Egy puszta erő. Egy önmagáért való cél. Ez az őrület egyik formája, amelyre a Jedik rendkívül fogékonyak.

150. oldal, 6. fejezet – Töréspont (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu
Hirdetés
>!
Hippoforaccus P

Mace még padavan korában szerelte össze az első fénykardját. Mire először kezébe vehette és bekapcsolhatta, már három éve álmodozott róla. Annyiszor képzelte el, hogy ott létezett az elméjében, minden részletében tökéletesen. A megépítése nem készítés volt, hanem megvalósítás. Fogta a mentális képet, és valósággá változtatta. A fémelemek, a kristály, a részecskesugárzó és az energiacella csupán egy-egy kifejeződés volt. A valódi fénykardja csakis az Erőnek abban a részében létezett, amit az elméjének nevezett.
A fénykardja nem fegyver volt. A fegyyvereket el lehetett lopni, meg lehetett semmisíteni. Sok harcos a barátjának tekintette a fegyverét, még nevet is adott neki. Mace ugyanúgy nem nevezte el a kardját, ahogyan nem tette a karjával. Messze járt már attól a fiútól, aki annak idején, negyvenegy évvel ezelőtt elképzelte a kard formáját, és a mai kardja sem egyezett azzal, amelyiket az a kilencéves fiú megálmodott. Azzal párhuzamosan, hogy tett egy-egy lépést az útján, egyre többet tudott az Erőről, apránként átépítette a kardját. Újrateremtette. Vele együtt fejlődött.

Kapcsolódó szócikkek: adegai kristály · az Erő · fénykard · Mace Windu
>!
Ramonais

Nevek jutottak az eszébe, olyan nevek, amelyekre az utóbbi években ritkán gondolt.
Mace Windu.
Plo Koon…
[…]
Mustafar…
Obi-van.
Vader az örökös haragját használta fel, hogy elhamvassza a tudatában az emlékeket, de a múlt üszkös maradványai ottragadtak a tudatában.
Padmé.
Ritkán engedte meg magának, hogy erre a névre gondoljon.
A haragja kicsúszott az ellenőrzése alól, és hirtelen akkora erővel szorította meg a botkormányt, hogy a markolat felülete berepedezett.

173. és 174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Mace Windu · Mustafar · Obi-Wan Kenobi · Padmé Amidala · Plo Koon
>!
Saille P

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saille P

A parancsnoki központban a kimerült és mocskos Mace Windu csatlakozott Yoda mesterhez, és pillantásokat váltottak, melyekben ott volt a remény a jelenért, és a félelem a jövő miatt.
– Úgy döntöttél, hogy idehozod őket – állapította meg Mace.
– Ez baj, igen – felelte Yoda, és nagy szeme lassan lecsukódott. – Két ösvény állt előttem, és ez, egyedül csak ez ajánlotta oly sok Jedi visszatérését.
Mace Windu helyeslően rábólintott erre a döntésre, de Yoda csak a körülöttük dühöngő zűrzavart és pusztítást bámulta, aztán ismét lehunyta hatalmas szemét.

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda