Lúthien személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
J. R. R. Tolkien: Beleriand dalai
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
!

Lúthien Tinuviel

!

Doriath hercegnője, Thingol és Melian egyetlen lánya, aki szerelméért, a halandó Berenért feláldozta hallhatatlanságát. Ilúvatar legszebb gyermekeként tartják számon.

!

LÚTHIEN (Lúthien) S. Élt: Ek. Elda hercegnő, Thingol és Melian leánya,
Ilúvatar leggyönyörűbb gyermeke. Doriathban született. Hosszú éveken át táncolt a dalokra, amelyeket Daeron szerzett, és akit az ő szépsége ihletett meg. Melian révén megismerte öröksége bölcsességét és hatalmát.
Ek. 465-ben Neldorethben, Béren mellett látták. A következő tavaszon a férfinak ajándékozta szerelmét, és elfogadta a halandóságot.
Sokáig kínlódott, míg dönteni tudott, hogy Berent válassza, vagy apja
akaratának tegyen eleget. A szerelem volt számára a fontosabb. Segí­tett Berennek a szilmaril-küldetés során. Daeron elárulta, Curufin fogságba ejtette, de ő végül mégis eljutott Tol-in-Gaurhothba, legyőzte Szauront és kiszabadította Berent. Később vele együtt Angbandba ment, ahol varázsigéi legyőzték Carcharothot és Morgothot. Meggyógyította a Carcharoth által megmérgezett Berent, és mindketten
visszatértek Doriathba.
Amikor a farkashajsza során Béren életét vesztette, Lúthien lelke megrepedt. Mandosba ment, ahol énekelt a férfinak. Manwe új életet ajánlott fel neki. O a halandóságot választotta – Berennel. Körülbelül negyven évig éltek Tol Galenben. Lúthien egy gyermeket szült, Diort.
Olyan szép volt, hogy sokakban szerelmet, de legalább vágyat ébresztett. Hangja is csodálatos volt, lelke szilárd, varázslatai erősek – még Szauront és Morgothot is képes volt elbűvölni. Tinúvielnek is nevezték. (GyU I.; GyU III.)
(Tolkien enciklopédia)

!

Lúthien megszökik (Ted Nasmith képe)

!

Huan and Lúthien in Celegorm’s stolen coat. Alkotó: em-niwa https://www.tumblr.com/melkorwashere/109394934744/ems-u…

2 hozzászólás

Idézetek

shadowhunter1975 P>!

Anyámról írott levelében, amit egy évvel anyám halála után intézett hozzám, amikor már neki is csak egy éve volt hátra, elviselhetetlen gyászáról beszél, és hangot ad kívánságának, hogy anyám síremlékén a neve alá írják oda ezt is: Lúthien.

16. oldal, Előszó

Fummie>!

Lúthien eltűnt Beren szeme elől, s Beren megnémult, mint akit megbűvöltek, és sokáig járta az erdőt vadul és vigyázva, mint az állat, egyre a lányt kutatva. A lányt, akit szívében Tinúvielnak nevezett, Fülemülének, az alkony leányának a szürke-tündék nyelvén, mert más nevet nem adhatott neki. S látni vélte távolból, mint a szélben táncoló őszi falevelet vagy mint téli csillagot a hegy fölött, ám tagjain mintha béklyó lett volna.
Aztán a tavasz közeledtekor egy hajnalon Lúthien egy zöld dombon táncolt, s hirtelen énekelni kezdett. Tiszta és szívbe markoló volt a dala, akár a pacsirta éneke, amely fölkel az éjszaka kapujából, és hangját a haldokló csillagok közé röpíti, mert látja a napot a világ falain túl; és Lúthien éneke föloldotta a tél kötelékeit, s a befagyott vizek megszólaltak, s a fagyott földből virágok bújtak elő Lúthien lába nyomán.

194. oldal (XIX Beren és Lúthien)

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
4 hozzászólás
Batus>!

– Választanod kell, Beren, két dolog között: vagy feladod a hajszát s az esküdet, s csavargó leszel a föld színén, vagy állod a szavad, s szembeszállsz a sötétség hatalmával, aki a trónján ül. De én mindkét úton veled megyek, s a sorsunk egy lesz.

208. oldal, XIX. Beren és Lúthien

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
1 hozzászólás
Batus>!

Te édes föld, északi ég,
Légy áldott, hisz valaha rég
Itt feküdt, fürgén itt szaladt
A Hold alatt, a Nap alatt
Lúthien Tinúviel,
Mily szép volt, szó nem mondja el.
Bár romlásba dõlt az egész
Világ, széthullott, elenyész.
A káosz ahogy elnyeli;
De tennék teremtményei
-Föld, tenger, alkony, virradat-
Hogy Lúthien még itt marad.

210. oldal (XIX. Beren és Lúthien)

Kapcsolódó szócikkek: Lúthien
shadowhunter1975 P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Apám egy sokszor idézett, 1951-es levelében A szilmarilok legfőbb történetének nevezte ezt, kijelentve, hogy Beren „törvényen kívüli halandó, akinek sikerül (Lúthien, egy fiatal, habár királyi tünde származású leány segítségével) az, amiben hadak és harcosok kudarcot vallottak: behatol az Ellenség erődjébe, és kitép egy szilmarilt a Vaskoronából. Így nyeri el Lúthien kezét, így kerül sor az első házasságra halandók és halhatatlanok között.
Ez a történet tehát hősi-tündér románc (és szerintem szép és erőteljes), ami önmagában is élvezhető, csak nagyon általános és vázlatos háttérismeret kell hozzá. Ugyanakkor annyira alapvető láncszeme a teljes ciklusnak, hogy jelentősége az itt elfoglalt helye nélkül nem érthető.”

10. oldal, Előszó (Európa, 2018)

Belle_Maundrell>!

A bánat és pusztulás regéi közt, amelyek ránk maradtak azokból a sötét időkből, akad olyan is, amelyben a könnyek mellett öröm is van, s a halál árnyékában egy kis olthatatlan fény. S ezek közül a történetek közül a tündék fülének még mindig Beren és Lúthien regéje a legkedvesebb.

226. oldal, Quenta Silmarillion - XIX. Beren és Lúthien (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
Belle_Maundrell>!

Ködös álom gyűlt köré
feneketlen mély, sötét,
torkára fojtó bánat ült,
épp látta csak, s már messze tűnt;
foszló illat volt, árnyalak
a lány, egy múló pillanat,
s a lelke puszta, néma táj,
midőn a hajnal rátalált.

251-252. oldal, III. A "Leithian-ének"

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
SDániel P>!

Szépsége úgy tündökölt, mint az északi országokban a köd fölé emelkedő csillagok, és az arca fényt sugárzott.

299. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lúthien
Belle_Maundrell>!

S Beren kínnal fizette meg
mit nagy végzet vállára tett,
Lúthien szerelmét, ki hogy
ember szeresse, szép ahhoz;
s sorsában ő is osztozott,
lett halhatatlanul halott;
a Sors láncot vet rá örök
vágy és halandó kín között.

252. oldal, III. A "Leithian-ének"

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
Lancaster>!

Azt beszélik, Beren és Lúthien visszatértek Középfölde északi vidékére, s egy ideig halandó ember- és asszonyként éltek, s újra fölöltötték halandó alakjukat Doriathban. Akik látták őket, egyszerre örvendtek és féltek, s Lúthien Menegrothba ment, s kezének érintésével elűzte Thingol telét. Ám Melian a lány szemébe nézett, s kiolvasta belőle a végzetet, és elfordult, mert tudta, hogy olyan válás állt közéjük, amely túlmutat a világ végén is, s akkor senki sem volt bánatosabb Meliannál, a maiánál.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien · Melian