Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius) személy

Terry Pratchett: Sourcery
Terry Pratchett: Wyrd Sisters
Terry Pratchett: Guards! Guards!
Terry Pratchett: Moving Pictures
Terry Pratchett: Soul Music
Terry Pratchett: Making Money
Terry Pratchett: Bűbájos bajok
Terry Pratchett: Mort
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!
Terry Pratchett: Mozgó képek
Terry Pratchett: A Kaszás
Terry Pratchett: Fegyvertársak
Terry Pratchett: Gördülő kövek
Terry Pratchett: Agyaglábak
Terry Pratchett: Hazafiak
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt
Terry Pratchett: Az Igazság
Terry Pratchett: Raising Steam
Terry Pratchett: Éjjeli őrjárat
Terry Pratchett: Baff!
!

Jeremy Irons Lord Lodoci szerepében A mágia színe című filmben

!

(c) Paul Kidby

!

Lord Vetinari (by Paul Kidby)

!

Eredeti alak: Lord Havelock Vetinari
Régi fordítás: Lord Havelock Vetinari

!

Az Ankh-Morpork nevű társas egyik lapja.

!

(c) Paul Kidby

!

Lord Havelock Vetinari, Patrician of Ankh-Morpork, is a fictional character in Terry Pratchett's Discworld series […]. He is depicted as the ruler of the city-state of Ankh-Morpork. Vetinari is sometimes said to have been based on the Italian statesman and diplomat, Niccolò Machiavelli, but in fact favours a subtly different (though equally pragmatic) form of administration.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Havelock_Vetinari

!

(c) Paul Kidby


Idézetek

psn >!

Ankh-Morpork korábban számos kormányzati formával kísérletezett, míg végül kikötött a demokrácia azon variánsa mellett, ami „Egy Ember, Egy Szavazat”-ként volt ismeretes. A Patrícius volt az Ember, övé volt a Szavazat.

1 hozzászólás
vicomte P>!

    – Felteszem, én az igazságnak tartozom felelősséggel, uram.
    – Ó, valóban? Egészen pontosan hogyan?
    – Elnézést?
    – Ha hazugságokat ír összevissza, netán meglátogatja az igazság és képen törli? Le vagyok nyűgözve. A hozzám hasonló közönséges, mindennapi személyek általában más személyeknek tartoznak felelősséggel. Még Lodoci is fél szemmel mindig a céheket figyelte… figyeli. De maga… magának az igazság előtt kell számot adnia a tetteiről. Elképesztő! Mi az igazság lakcíme? Olvassa a fickó egyáltalán a maga hírlapját?

205. oldal (Delta Vision, 2013)

rlb_32557241>!

– Hát, uram – válaszolta –, tudom, hogy a sárkányok évezredekkel ezelőtt kivesztek, uram…
– Igen? – A Patrícius szeme összeszűkült.
Kadar fejest ugrott. – De, uram, ezt ők is tudják?

76. oldal

blackett>!

A Patrícius piramist formázott ujjaiból, s fölöttük Kadarra nézett. – Hadd adjak magának egy tanácsot, kapitány – mondta.
– Igen, uram?
– Talán segít majd magának helyesen értelmezni a világot.
– Uram.
– Azt hiszem, maga azért találja az életet olyan bajosnak, mert azt gondolja, hogy vannak jó emberek és rossz emberek – jelentette ki a férfi. – Persze, téved. Csakis és kizárólag rossz emberek léteznek, ám némelyikük ellentétes oldalon van.

334. oldal

imma P>!

    […] És ha a Patríciusról el lehetett valamit mondani, akkor azt biztosan, hogy a politikai megfelelője volt azoknak az idős hölgyeknek, akik még egy használt spárgadarabot sem dobnak ki arra hivatkozva, hátha jól jön valamikor.

111. oldal (Delta Vision, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
imma P>!

– Az arzén nagyon népszerű méreg – közölte lord Lodoci. – Százféle módon is használják a háztartásokban. Jó pár száz évig a porrá tört gyémánt is szerfelett divatosnak számított, dacára a ténynek, hogy semmi hatása. Valamilyen rejtélyes oknál fogva az óriáspókok ugyancsak. A higany a türelmeseknek való, a salétromsav a türelmetleneknek. A cantharidinnek is megvannak a maga hívei. A különféle állatfajok egyedeinek testfolyadékaival szintén jelentős eredményeket lehet elérni. A kvantum időjáráslepke nedve példának okáért tökéletes magatehetetlenségre képes kárhoztatni egy embert. De az arzénhoz mindig visszatérünk, akár egy régi, régi kedves baráthoz.

95. oldal (Delta Vision, 2010)

2 hozzászólás
svindler>!

– Köszönöm. Ne hagyja, hogy föltartsam – udvariaskodott a Patrícius, ismét egyéni fordulatot adva a beszélt nyelvnek.

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
imma P>!

Lodoci ugyanebben a szobában, épp ennél az ablaknál állva maga mondta neki egyszer: „Azt hiszik, hogy jó és igazságos kormányzást akarnak, Vinkó; de tudja, mire vágynak igazán, a szívük mélyén? Csupán arra, hogy a dolgok továbbra is a szokásos módon történjenek, és a holnap lehetőleg ugyanolyan legyen, mint a mai nap.”

97. oldal (Delta Vision, 2010)

Ligeia>!

A Patrícius merev pillantása odaszögezte helyére. Igazán kitűnő metsző tekintet volt, és az egyik dolog, amiben kitűnt, az, hogy az embereket a beszéd folytatására késztette akkor is, amikor azt hitték, már rég befejezték.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Kozimo de Lodoci (Patrícius)
ViraMors P>!

    – Ezer évvel ezelőtt még azt hittük, hogy a világ kehely alakú – fejtegette. – ötszáz éve úgy tudtuk, gömb formájú. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy lapos, kör alakú és hogy egy hatalmas teknős hátán halad előre a világűrben. – Megfordult, és rámosolygott a főpapra. – Nem szokott eltűnődni azon, vajon holnap milyen alakúnak tartjuk majd a világot?

54. oldal (Delta Vision, 2013)