liszt tárgy

Márai Sándor: A teljes napló 1945
Kádas Mária: Kurgáni napló
A. C. Bhaktivedānta Swāmī Prabhupāda: Rája-vidyá, a bölcsesség királya
Csernus Mariann: Eszterlánc
Írószemmel 1977
Jutta Renz: Muffin
Zágoni Olga: A fáról lepotyogni tilos!
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Sarah Addison Allen: Az első fagy
Halmai Róbert: Nagyapám

Idézetek

DaTa>!

Senki nem segít, csak az egészen névtelen, kis emberek; ma a mosóné hozott Tahiból tíz kiló lisztet s hat liter világítóolajat; pénzért, igaz, s nem is olcsón, sőt valószínűtlen drágán, de mégis olyan ez, mintha ingyen adná, mert pénzért nem ad senki semmit. S lámpát kerestem egész nap a faluban, s végül egy idegen, szegény asszony adott „ingyen, kölcsönbe” – lámpát, üveget, lámpabelet! Csak az egészen szegények emberies emberek még; mindenki más hörcsög és dúvad.

28-29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: liszt
aróD_zsirÍ_agraV IP>!

    Margit néninek még matekból is készültem, vagy ha nem, akkor „büntetésből” fel kellett olvasnom egy verset: „Na, kisfiam, ez a differenciál nem lesz jó így. De olvasd csak el nekem Karinthy A rossz tanuló felel-jét.” Boldogan pukkadozott az egész osztállyal együtt Margit néni is az előadó-művészetemen. „ No, kisfiam, ha majd egyszer híres színésznő leszel, és cobolyprémben ülsz a kocsid volánja mögött, és én egy nagy köteg rossz dolgozaton elgondolkozva óvatlanul eléd épek, nyomd meg azt a féket, és gondolj vissza erre a matekórára és a szürke kis Margit nénire.”
    (Szegény, kedves, jó Vermes Margit! Fekete hajadban korán őszülő csíkok ültek, árkok a szemed alatt. Nincs cobolyprémem, és boldogan fékeznék neked, de te már az érettségit sem vártad meg, és hálátlanul meghaltál előlünk és gyermekeid elől. Pedig méh kis titkos csomagokat is kaptál névtelenül tőlünk, hogy ne tudd meg, kitől kaptad, és a titkos csomagokban kevés krumpli, liszt, hagyma, szalonna, mikor mi adódott, mert tudta az osztály, hogy rettenetesen szegény vagy.”

90-91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: liszt · szalonna · szegénység · tanár
Mileva>!

1982. február 19.
„Ezalatt a közeli boltokban vásároltam. Amit a zöldségesnél lehet kapni: krumpli, hagyma cékla, sárgarépa, savanyú káposzta, hal, disznófej és –köröm meg konzervek: paradicsom sűrítve, bolgár szemesbab-főzelék, magyar zöldbab. Az utóbbinak igen megörültem, vettem öt dobozzal. Az élelmiszerboltban kenyér, liszt, kásafélék, üvegekben nagy, sós uborkák, darabolt tök, paradicsomlé, gránátalmaszörp. A bolt másik végében tejtermékek: üvegekben tej, kefir, tejfel. A középen lévő pultnál jegyre csirke, felvágott, hús, szabadon tojás és hal kapható. Odébb a férfiak sora; vodkáért, borért, cigarettáért állnak.”

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1982 · burgonya, krumpli · kefír · kenyér · liszt · paradicsomlé · sárgarépa · tej · vodka · zöldbab
nodael>!

De ő azt válaszolta, hogy kaphat magának más férjet is. Ez nekem majdnem olyan rossz érzés volt, mint az, hogy délután a fogorvoshoz kell menni.
Ha Gyuri hazajön az iskolából, megkérdem tőle, ilyenkor mit szoktak csinálni a szerelmesek?
– Mert az nem lenne rendes dolog, hogy én egész délután küszködjek a recepttel, amíg minden lisztet, tojást lerajzolok, Zsóki pedig mást válasszon férjnek, akivel megeszi a gépkekszet.

Rajzoljam-e le a receptet?

Kapcsolódó szócikkek: gépkeksz · liszt · recept
Belle_Maundrell >!

Claire a következő nap még virradat előtt kezdett sütni. Mindenfelé tálakban kelt a tészta, és úgy tűnt, minél többet süt, annál inkább szaporodnak a cipók maguktól is. Valahányszor kinyitotta a sütő ajtaját, többet vett ki belőle, mint amennyit betett. A konyhában szállt a liszt, élesztő illata terjengett.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Claire Waverley · élesztő · liszt
oscarmániás>!

Először is megszitálni a lisztet. Télen már előtte való nap bevittem a házba a kamrából, hogy átmelegedjen. Elkészítettem a kovászt, mert élesztőt nem lehetett mindig kapni. Este megdagasztottam a teknőbe, dunnát tettem rá, hogy reggelre megkeljen. A család még csak akkor fordult a másik oldalára, amikor én már nekiláttam szakajtóba szaggatni a tésztát. A szakajtóban is tovább kellett a tésztának kelnie. Amikor szakajtóban a tészta, rohanj Annusom megrakni a tüzet a kemencébe, de iparkodj hányni rá a gallyfát vagy a napraforgószárat, nehogy a kelő tészta kiszaladjon neked a szakajtóból, segítség meg legtöbbször nincs, mert a kenyérsütés az asszony dolga. Szívesen nem is bízza másra, az asszony tudja, mikor van jól befűtve a kemence. Akkor aztán hordd ki Annusom a hat szakajtó tésztát a fészerbe. Amikor bent mind a hat, és rázárod a kemenceajtót, szaladj megnézni az órát. Tűkön ül szegény asszony, ugyan, istenkém, milyen lesz, átsül-e rendesen, vagy a közepe ragacsos marad?! Szegény asszonynak akkor van mit hallgatnia, amíg elfogy az egy sütet kenyér, egy álló hétig. A gyerekeket még csak leintheti – örüljetek, hogy ilyen is van! –, de az emberre még csak rá se szólhat, fogd már be…

51-52. oldal, Gulyás Mihály: Egyedül

Kapcsolódó szócikkek: élesztő · kenyér · kovász · liszt
Kasztór_Polüdeukész>!

Ha kiszórunk egy zsák gabonát az utcára, a ga
lambok odaszállnak, négy-öt szemet
felcsipegetnek, aztán elrepülnek. Nem vesznek el tö
bbet, mint amennyit meg tudnak enni, s
ha befejezték az evést, akkor nyugodtan továbbállna
k. Ha azonban sok-sok zsák lisztet rakunk
ki a járdára, és odahívjuk az embereket, hogy jöjje
nek és vegyenek belõle, akkor lesz, aki
elvisz tíz, húsz, harminc zsákot is, de akik nem tu
dnak ennyit elszállítani, azok csak egy-két
zsákot visznek magukkal. Nem jut tehát egyformán mi
ndenkinek. Ezt nevezik fejlett
civilizációnak — még annyi tudásunk sincs, mint a g
alamboknak, a kutyáknak vagy a
macskáknak.

7 Tudás: a guruba vetett hit és meghódolás Krisnának

Kapcsolódó szócikkek: gabona · galamb · kutya · liszt · macska
rhalmai>!

Az élesztőn múlik minden, magyarázta maga elé bámulva a pék. Attól lesz a kenyér olyan, amilyen, annak köszönhető, hogy a kenyér – kenyér. Attól lesz kívül kemény, belül puha. Ropogós és foszlós egyszerre. A liszt és a víz mit sem ér nélküle, a só is csak az ízét adja. A kovász ad életet a kenyérnek.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élesztő · kenyér · liszt
Sippancs P>!

A muffinsütés alapszabálya a következő: a száraz (pl. liszt, sütőpor) és a nedves (pl. tojás, tej) hozzávalókat két külön tálban keverjük össze. Ezután a száraz és nedves keveréket úgy dolgozzuk össze, hogy a száraz hozzávalók teljesen átvegyék a nedvességet, de a tészta az egyéb hozzávalókkal darabos maradjon.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: liszt · muffin · sütőpor · tojás
BakosJuci>!

Almásrétes

A gyúródeszkára szedünk 20 dkg lisztet, egy diónyi vajat, egy tojást, kevés sót, 3-4 evőkanálnyi langyos vizet, aztán az egészet jól összedolgozzuk egészen addig, amíg a tészta el nem válik a kezünktől. A deszkát belisztezzük, a tésztát megkenjük melegvízzel, lefedjük, és fél órát-egy órát pihentetjük. Közben az asztalt leterítjük egy nagy, tiszta ruhával, és megszórjuk liszttel. A közepére borítjuk a tésztát, és először sodrófával dolgozzuk át, aztán kézzel óvatosan elkezdjük kihúzkodni, amíg papírvékonyságúra nem nyúlik. Olvasztott, de nem forró vajjal és tejföllel megkenjük, megszórjuk jó sok mazsolával és meghámozott, nagyon apróra vágott almával, végül megcukrozzuk. A kendő egyik oldalát két kézzel megemeljük, és óvatosan, nem túl szorosra feltekerjük a rétest. A tepsi alját előzőleg megkenjük forró cukros tejjel és egy kis darab vajjal, aztán rögtön belefektetjük a rétest. Olvasztott vajjal megkenjük, és addig sütjük, amíg szép világosbarna színű nem lesz.

Amikor a rétes frissen előbukkan a sütőből, Nagyi mindig azt mondja, „várj már, te gyerek, még nagyon forró, összeégeti a nyelvedet". De a gyerek nem vár, mert egyszerűen nem bírja ki. És persze megégeti a nyelvét, ami aztán még napokig fáj. Ezért aztán nem szeretem olyan nagyon az almásrétest. Pedig tényleg nagyon finom.

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi · almásrétes · Franz Eberhofer · liszt