!

Lilith személy

Lion Feuchtwanger: Jud Süss
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Böszörményi Gyula: 6… 5… 4…
Isaac Bashevis Singer: A sátán Gorajban
Alice K. Turner: A pokol története
Böszörményi Gyula: 3… 2… 1…
Cassandra Clare: City of Fallen Angels
Cassandra Clare: Üvegváros
Anatole France: Thaisz és más elbeszélések
Cassandra Clare: Bukott angyalok városa
!

Lilit (sumer LIL.DU/LIL.LU, akkád Līlīṯu, héber: לילית) női démon, a magyar irodalomban sokszor Lilith.
Egy régi sumer istenség, a nagy magasságok szelének istennője, akinek a világ teremtésében játszott szerepe homályos, és akit végül gonoszsága miatt száműztek Inanna édenkertjéből. Az etimológiája vitatott. Egyes nézetek szerint az akkád nyelvben jövevény, és a sumer LIL (=levegő) az eredeti alakja. Más vélemény szerint a LIL és a līlu nincs egymással kapcsolatban, önálló szó „éjszaka” jelentéssel. Ugyanezt jelenti a héber l-y-l is. A sumer LIL2 titkos tudás, szél, szellő, felhő, baj, betegség, bűn értelmű, sőt őrületet, bolondságot is kifejez. Ennek párja az akkád lillu (szintén őrület, bolondság értelemben), azonban szoros kapcsolatban van a lilû szóval, ami egyértelműen démont jelent.

A későbbiekben az ókori Keleten Lilitet egy női keveréklénnyel azonosították, majd elkezdték szárnyakkal is ábrázolni. Ez nagyrészt Lamastu öröksége. Lilitről nemcsak mitológiai és mágikus szövegek tesznek említést, hanem az irodalom is.

Zsidó legendák Lilitről
A hagyományos Midrás szerint Isten Ádámot és Lilitet egyazon agyagból formázta, hogy Ádámnak társa legyen. Első este Isten magához hívta, és azt mondta neki, hogy Ádám alárendeltje lesz. Ezt nem fogadta el, mert az agyag, amiből őt formázták, a bukott Samael nyálával volt megmérgezve. Lilit összeveszett Ádámmal és az Édent elhagyva a sivatagba ment. Ott minden nap több ezer keveréklénnyel egyesült és több ezer gyermeket nemzett velük. Ádám magányosságra panaszkodott Istennél, aki erre megteremtette Ádám oldalbordájából Évát.

Lilit halhatatlan maradt, mert nem evett a Tudás Fájának gyümölcséből. Néhány zsidó monda szerint ő volt az utolsó angyal a tíz szentségtelen sefirot közül, akitől mindenki félt: a legenda szerint gyermekeit megölték, mert azáltal, hogy megszökött az Édenből, ellenszegült Isten akaratának, Lilit ezért bosszúból az emberek gyermekeit ölte meg. Hogy ettől megóvják magukat, az emberek pentagrammákat akasztottak a bölcsőre, amin az Éden 4 folyója, valamint Sanvai, Sansanvi és Semangloph angyalok nevei voltak láthatók, azok az angyalok, akik Isten megbízásából Lilitre vadásztak és gyermekeit megölték.
A zsidó-feminista teológiában Lilitet olyan nőként ábrázolják, aki nem Istennek, hanem csak Ádámnak nem engedelmeskedik és Évával ellentétben nincs rá hatással az ördög mesterkedése. Lilit szimbolizálja a tanult, erős asszonyt.

Egy másik verzió szerint mint Ádám első felesége rávette Istent arra, hogy árulja el neki szent nevét. Ez korlátlan hatalmat adott neki, miáltal Lilit szárnyakat követelt Istentől, és elrepült az Édenből.
/Wikipedia/

!

John Collier festménye Lilithről

!

Lilith és a hét főbűn (Naejo – Devianart)

!

Lilith a Supernatural c. sorozatban


Idézetek

>!
Namida

Most komolyan! Ti tényleg elhiszitek azt, ami a Könyvek Könyvében le van írva? Hisz zavarosabb és elképzelhetetlenebb, mint…mint a…
Nem találtam megfelelő hasonlatot, de Xilka nyomban kisegített:
– Mint az Ezehegyéjszaka meséiből készült filmfeldolgozás konzolos játékváltozatának phoghamkönyve zulu nyelven?!

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith · Xilka (imp)
>!
bzsolti10

-Szehinted mehhe kehessük?- szólalt meg ismét az imp.
-Az irodája a harmadikon volt-emlékeztem vissza.-Amilyen romantikus pasi…
-Slomó homantikus?!-hördült fel Xilka.- Neked tényleg megzavarodott az elméd kisanyám!

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith
>!
le_miserable

…a feladat, amit Slomó ránk bízott… Pontosabban, amit kiköveteltem magunknak, az sürgősebb volt, mint vécét találni szilvaérés idején.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith
>!
moniquetm

Xilka őrjöngve lódult felé, de természetesen csak annyit ért el, hogy a lábamhoz borult, mint egy hamisítatlan méregzsák.

Kapcsolódó szócikkek: Lilith · Xilka (imp)
>!
Hiory

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Mondtam már: sajnos a te esetedben csupán két ilyen lehetőség maradt. El kell döntened, hogy Synerella vagy a Fenevad essen-e az örvénybe, örökre kitöröltetve ebből a dimenzióból.
– Szerintem a Városnak az volna a legjobb, ha mindketten…
– Ez képtelenség – csóválta a fejét a kislány. – A Legfelsőbb Hatalom úgy alkotta meg a Mindenséget, hogy az csakis akkor működhet, ha van benne Jó és Rossz.
– Jin és Jang?
– Ja,valami ilyesmi. Még két perc! Enoch felajánlja neked a választás lehetőségét. Egyiküket az örvénybe kell löknöd, a másik viszont marad, és uralni fogja a Várost.
Tucatnyi kérdés tolongott a fejemben, miközben hallani véltem a lábunknál heverő démonvadász karórájának halk ketyegését.
– Miért én? – bukott ki belőlem végül. – Én csak egy egyszerű lány vagyok, aki képtelen megtalálni a helyét ebben az őrült kavarodásban. Hogy jövök én ahhoz, hogy a Mindenség sorsáról döntsek? És mit szól ehhez a Legfelsőbb hatalom?
– Húh! – fintorgott bájosan a kislány. – Ha mindezt át akarjuk rágni, itt ér minket a pirkadat. Na jó, figyelj! Azért épp te kaptad ezt a lehetőséget, mert ebben a Városban te vagy a legmagányosabb, így tehát semmi sem befolyásol. Magány alatt pedig nemcsak azt értem, hogy árva lettél…
– Anya még él, nem?
– Hát, ha azt, hogy áldozár lett, te életnek nevezed… Tény, hogy már ő sincs melletted. Rajta kívül pedig minden barátod meghalt, sőt, az ellenségeid sem élnek. Éjfél előtt két perccel olyan végtelenül magányos vagy, amilyen magányos csak egy tizenéves kölyök lehet ebben a szétvert, lezüllött, kaotikus Városban! És pont ez az az állapot, ami a legjobb döntés feltétele. A semmiből elrugaszkodva lehet a legmesszebb ugrani!

299-300. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fenevad (Lucifer) · Lilith · Synerella
>!
Namida

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Tény, hogy már ő sincs melletted. Rajta kívül pedig minden barátod meghalt, sőt, az ellenségeid sem élnek. Éjfél előtt kép perccel olyan végtelenül magányos vagy, amilyen magányos csak egy tizenéves kölyök lehet ebben a szétvert, lezüllött, kaotikus Városban! És pont ez az az állapot, ami a legjobb döntés feltétele. A semmiből elrugaszkodva lehet a legmesszebb ugrani!
Fogalmam sem volt róla, miről beszél, de valahogy tudtam: igaza van.
– A Legfelsőbb Hatalom látja, hogy a Fenevad tényleg rátalált arra a kiskapura, amin átlépve tönkreteheti az Elrendeltetést – folytatta a kislány.
– Tudtommal Ő mindenható. – A kérdést gúnyos fintorral kísértem.
– A Legfelsőbb Hatalom tényleg a legfelsőbb – biccentett Enoch gyermeke. – Megtehetné, hogy beavatkozik, és maga pöccinti örvénybe a két ellene lázadó egyikét. Csakhogy a teremtés, és minden, ami azóta történt, ami Elrendeltetett, csakis az emberért van: ez a játékszabály lényege! A Fenevad váratlan, előre nem látott lépést tett, s most el kell dönteni, miként folytatódjon a történet. Más pedig nem hozhat meg egy ilyen döntést, csakis a tökéletesen egyedül maradt, végtelenül magányos ember!
– Enoch tehát a Legfelsőbb Hatalomtól kapott rá engedélyt, hogy felajánlja nekem a döntést?
– Természetesen!
A kislány hatalmas szemének tükrében tisztán láttam a mögöttem birkózó párost.
– Még valami… – suttogta, és indigókék aurájában sötét sávok jelentek meg. – Ha Synerellát lököd az örvénybe, a Fenevad fog uralkodni, bár a Terve, hogy eltörölje a Végítéletet, kudarcba fúl.
– Az hogy lehet? – csodálkoztam. – Hiszen a látok…
– Az utóbbi tíz percben elesett látok, így a barátaid legtöbbje életben marad, s a Fenevad uralta Városban fog bujdosni, őrizve a Jelenések könyvének utolsó példányát. – A kislány pillantása ruhám rejtett zsebére siklott, ahol az összefűzött lapok rejtőztek. – A Végítélet érvényben marad, s majdan be is következik, ám addig…
Talán el tudod képzelni, hogy a Fenevad, aki tisztában lesz vele, hogy lecsúszott az egyetlen lehetőségről, és végül mindenképp veszíteni fog, milyen világot kényszerít majd az emberekre!
– És ha Synerellát választom?
– Akkor a Fenevad hull bele az örvénybe, ám a távozása eltörli a Végítéletet, mivel Synerella nem helyettesítheti a démonok királyát. Emlékszel: a Mindenségeknek mindkét pólusra, a Jóra és a Rosszra is szüksége van, hogy eljuthasson az Elrendeltetett befejezéshez! Synerella rossz, de csupán emberi mértékben az. Ha őt választod a jövő úrnőjének, akkor Isten végleg hátat fordít a teremtett világnak, elfogadva, hogy nem az általa tervezett sorsot szánod az emberiségnek. Így persze soha nem következhet be a Végítélet, Jeshua sem tűnik fel a történelemben másodszor, hogy a gonoszokat megbüntesse, s a jókat magához emelje, beteljesítve a Teremtés eredeti célját. Ám ez az áldozat talán mégis megéri, mivel Synerella sokkal emberibben bánik majd a Város lakóival, mint azt a Fenevad tenné. Istennőként fog uralkodni, ha jól sejtem, örökkön-örökké, mivel nem lesz fölötte hatalom, ami eltörölhetné őt.
– Ez… Ez egyszerűen őrület! – hebegtem. – Arról kell… Arról kéne most döntenem, hogy az emberiség holnaptól Istennel vagy nélküle élje-e tovább sorsát?!

300-301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fenevad (Lucifer) · Lilith · Synerella
Hirdetés
>!
Namida

Meglepett hörgés, majd iszonyú ordítás következett. Úgy rohantam, mint egy asmo által megszállt plázacica, aki attól retteg, hogy lemarad az akciós végkiárusításról. A tizedik sírkő után, mikor már láttam a kriptát, ahova igyekeztem, megkockáztattam, hogy a vállam fölött hátrapillantsak.
A két sargatanas egymást püfölte, s nem is akárhogy! Irtózatos csapásaik nyomán márványlapok hasadtak ketté, léptük alatt a sírokat takaró súlyos kőfedelek finom porrá omlottak. Ráadásul mikor betaláltak, olyan sebeket okoztak ellenfelüknek, amibe egy ereje teljében lévő elefánt is azonnal szörnyethalt volna.
– Ez szép volt! – söpört el mellettem Xilka, egyenesen a kripta irányába. – Gyehe máh! Vagy talán megváhod a végehedményt?

281-282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith · Xilka (imp)
>!
Hiory

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Szóval mégis őrült vagyok?
– Tessék? – A kislány csodálkozva pislogott. – Most én nem értelek téged.
– Salamon doki, aki ott fekszik holtan, egyszer már meggyőzött róla, hogy a démonokat csupán az én képzeletem teremtette. – Gyógyszerek kesernyés ízét éreztem a számban, s ettől kavarogni kezdett a gyomrom.
– Ugye tényleg nem érted, mi történik veled? – nevetett a kislány. – Persze Enoch előre megmondta, hogy így lesz, de azért meg kellett kérdeznem.
– Elmagyarázod?
– Azt mondtad: egyedül maradtál.
– Mindenkit elveszítettem. – Tekintetem a kezemben tartott tőrre tévedt. Hagytam, hogy a markolat kiforduljon az ujjaim közül. – A szüleim sosem értettek, hisz csakis a saját démonaikkal foglalkoztak. Várták, hogy én is válasszak magamnak valami elfogatható, a Város többi lakója számára tetsző fattyút, a mikor nem tettem, ellenem fordultak. Végül még Anyut is elveszítettem, pedig ő apagénak vallotta magát.
– Eddig jó – biccentett a kislány. – Folytasd!
– Ugyan minek? – intettem körbe. – Nézd meg: addig kerestem a saját utamat, míg végül az egész Város egyetlen romhalmazzá vált körülöttem.
– A te romhalmazoddá! Mások talán másnak látják.

296-297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fenevad (Lucifer) · Lilith · Salamon (Slomó) · Synerella
>!
Lornka

– Még nem tudom, ki vagyok, kihez tartozom és mi dolgom ebben a Városban -suttogtam.
-Aki létezik, annak útja is van. Én pedig egyelőre nagyon is létezem csak … Csak épp eltévedtem.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith
>!
Tome

– Ugrani túl könnyű. – Felültem, és tenyeremmel letöröltem gyorsan száradó könnyeimet. – Ha összecsókolóznék a lenti kőlépcsőkkel, soha nem tudhatnám meg, hogy a holnapomba belefér-e valami jó is.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lilith