leveskocka tárgy

Erlend Loe: Doppler, az utak királya
Lénárd Sándor: A római konyha
Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves
Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben
Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem

Idézetek

Arianrhod P>!

A húsleves a valóban jól működő nemzetközi „intézmények” igen csekély táborába tartozik. A franciák (akik a maguk pot au feu-jét makacsul cserépedényben készítik, melynek tetejét nedves kenyérrel ragasztják le, és legalább hat óra a főzési idő) természetesen sokkal jobb leveseket tálalnak fel, mint türelmetlen szomszédaik… De bárhol rotyogjon is a leves, egy jókora darab marhahús, velőscsont, sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér és -levél elengedhetetlen kellék. A leveskockák, melyek sót, monosodium-glutamátot, karamellát és faggyút tartalmaznak, akkor sem képesek kiszorítani a jó öreg levest, ha egy egész ökör képe pompázik is a dobozukon.

Kapcsolódó szócikkek: leveskocka
1 hozzászólás
Bélabá>!

Rigó sörben
4 indián részére*

Hozzávalók:
12 rigómell
30 deka gomba
8 mogyoróhagyma
1 üveg bajor vagy barna sör
Fél deci tiszta feketeribiszkelé
Fél deci szójaszósz
Fél teáskanál kakukkfű
3 borókabogyó
3 db egész bors
1 erőleveskocka
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma

124-125. oldal (Scolar, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: leveskocka
4 hozzászólás
Wiggin77 P>!

Ott tartunk, hogy többet tudunk a japán vagy a spanyol konyháról, mint a sajátunkról. A tömegek étrendjét ugyanakkor a profitvadászatra épült kereskedelem írja leveskockával, zacskós abrakokkal, silány minőségű, vizes húsokkal, gyorspáccal, műfüstöléssel és ízfokozóval.
Az ember szívesebben néz vissza, mint előre.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: leveskocka
ÁrnyékVirág>!

– Egyébként minél többféle húsból van egy leves, annál jobb. A nagyon sok húsból, lassan, alacsony hőfokon főzött, gazdag leves a táplaleves, azaz a tápláló leves. Régen táplának hívták, a magyar-francia szakácskönyv, de a Dobos C.József vagy a Czifray-féle könyv is így említi.
– Tápla?
– Tápla. Ezt ma alap lének mondanánk. Egy gazdag, nagy leves, nagy kondérban… Hat-hétféle hús is főtt benne. Régen abból csinálták a zseb- levest is.
– Zseblevest?
– Igen. Addig forralták vissza, amíg kihűtve zselatinosan összeállt, aztán felkockázták, és a zsebedben magaddal vihetted. Ez volt a leveskocka őse. Tömény energiabomba lehetett… Olyan, mint ma egy energiaital.

Levesek

Kapcsolódó szócikkek: leveskocka
1 hozzászólás
alkalmasint>!

Emlékszem, egyszer rettenetesen megfáztam, nem volt otthon gyógyszerem, egyáltalán nem volt pénzem, és nem volt kedvem újra pénzért kuncsorogni. Forró teát szerettem volna inni. A gázt elzárták. A vízforralóm elromlott. Kimentem a konyhába, már azon gondolkodtam, hogy tüzet rakok a konyhakövön, de akkor eszembe jutott, hogy van még egy lehetőségem.
Kihúztam a konyhaasztal fiókját. Megfordítottam az orosz vasalót, nyelét bedugtam az asztallap alá, és a fiók segítségével odaszorítottam a vasalót a konyhaasztalhoz. A nyél belülről tapadt hozzá az asztal lapjához, a fiók szorításában e kitűnő konstrukció nem billegett. Bekapcsoltam, és maximális hőfokra állítottam. Csapvizet töltöttem egy kis alumínium-edénybe és ráraktam a vasaló forró platnira.
A terv bevált, lett forró vizem és boldogan kortyolgathattam kínai teámat. Ezt a módszert később csészényi Maggi-leveskocka esetében is alkalmaztam. Győztem. Imádtam, ha kijátszhattam a rendszert és a nyomort.

90-91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: leveskocka