légcsavar tárgy

Jane Elliott – Colin King: Enciklopédia gyermekeknek
Borisz Polevoj: Egy igaz ember
Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Idézetek

MissWenut P>!

A helikopter légcsavarja a gép tetején van, hogy egyenesen fölemelkedhessen. Ezért bármilyen szűk helyről fel tud szállni.

113. oldal (1990)

Kapcsolódó szócikkek: helikopter · légcsavar
Andii123>!

Milyen rettenetes a levegőben ez a teljes csend. Olyan, hogy meghallhatja, miként roppan a kihűlő motor, hogy lüktet a vér halántékán és fülében, mint zúg a gyors esés üteme. És hogy fut eléje a föld, mintha óriási mágnes húzná a repülőgéphez!
Itt van már az erdő széle. Távolabbról már felvillan a repülőtér smaragdzöld futószőnyeget. Késő? A légcsavar félfordulaton megállt, és most mozdulatlanul függ a levegőben. Milyen szörnyű látvány ez repülés közben! Az erdő már közel van. Ez a vég?… Hát igazán nem tudja meg Olga, mi történt vele, milyen emberfelettien nehéz utat tett meg az elmúlt tizennyolc hónap alatt, hogy mégis elérte a magáét, és igaz, igen, igaz emberé vált, csak azért, hogy most esztelenül a semmibe zuhanjon.
Ugrás? Késő! Az erdő rohan és lombja vad örvénylésssel tömör zöld tömeg folyik együvé. Hol is látott ehhez hasonlót? Igen, akkor tavasszal, a szörnyű katasztrófa pillanatában. Akkor épp így száguldottak el a gép szárnya alatt a zöld síkok. Végső erőfeszítés. Rántsd meg a fogantyút!

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: légcsavar
Agatha_Emrys>!

Nézetem szerint még Leonardo híres légcsavarja is az ingegni, a színházi előadásokhoz kitalált elmés gépezetek kategóriájába esik – noha ebben a rajzban előszeretettel ünnepli az utókor az első helikopter-alkatrész létrejöttét, mintha a sokkal később megszülető gép-szitakötő megsejtése, korát megelőző zseniális terv lett volna.

76. oldal

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci A zseni közelről

Kapcsolódó szócikkek: légcsavar · Leonardo da Vinci