!

Lady Bertram személy

Jane Austen: A mansfieldi kastély
!

Lady Bertram (Lindsay Duncan) [A mansfieldi kastély, 1999]


Idézetek

>!
Aurore

– Te, Fanny – mondta [Lady Bertram] –, biztos a bálban szeretett beléd [Henry Crawford]. Egészen biztos vagyok benne, hogy akkor este történt a huncutság. Remekül néztél ki. Mindenki mondta. Sir Thomas is. Emlékszel, Chapmanné segített öltözködni. Nagyon örülök, hogy felküldtem hozzád Chapmannét. Meg is mondom Sir Thomasnak, hogy biztos akkor este történt. – S folytatva e derűs gondolatsort, nem sokkal utóbb hozzátette: – És tudod mit, Fanny, ezt még Mariának sem ígértem soha: legközelebb, ha Mopika megkölykezik, te is kapsz egy kis mopszlit.

312. oldal 33. fejezet (Európa, 1978.)

>!
Aurore

Mintegy harminc évvel ezelőtt a huntingdoni Maria Ward kisasszonyt, akinek a vagyona nem volt több hétezer fontnál, az a nagy szerencse érte, hogy sikerült elnyernie Sir Thomas Bertram vonzalmát, aki Nothampton grófságban a mansfieldi kastélyt birtokolta; s így a lady rangra emelkedve megkapta mindazt a kényelmet és kellemességet, amelyet egy szép, nagy ház nyújthat, ha tekintélyes jövedelem is járul hozzá.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Bertram · Sir Thomas Bertram
8 hozzászólás
>!
Aurore

Fanny nem kapott részt az évad vigalmaiból; de ha ezek elszólították a család többi tagját, örülhetett a nyílt dicséretnek, hogy hasznos szerepet tölt be a nagynénje mellett; s miután Lee kisasszony megvált Mansfieldtől, bálok vagy más összejövetelek estéin természetesen ő lett Lady Bertram nélkülözhetetlen társa. Ha beszélni kellett, beszélt; ha Lady Bertram beszélt, hallgatott; ha úgy kívánta, felolvasott neki; s az ilyen esték békéje, a tökéletes biztonság, hogy amíg kettesben vannak, egyetlen bántó szót sem kell hallania, kimondhatatlanul jólesett neki, hiszen egyébként csak ritkán tehette félre a szorongásait vagy a zavarát. Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész. Végeredményben nagyon kellemesen töltötte el a telet; William ugyan nem került vissza Angliába, de az is jó volt, hogy állandóan várni lehetett.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Hirdetés
>!
Bogas P

Napjait azzal töltötte, hogy szépen felöltözve üldögélt a pamlagon valami szűnni nem akaró, haszontalan és egy csöppet sem tetszetős kézimunkával; a mopszlija többet foglalkoztatta, mint a gyerekei, bár nagyon elnéző volt az utóbbiak iránt, ha ebből ránézve nem származott semmi kényelmetlenség; s a fontos dolgokban elfogadta Sir Thomas irányítását, a kevésbé fontosakban pedig a húgáét.

20. oldal (Lazi, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Bertram