!

körömvirág növény

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Suzanne Prou: A sürgöny
Eric Weiner: A boldog zarándok
Lisa Kleypas: Mindenem a tiéd
Boldizsár Ildikó: A Fekete Világkerülő Ember meséi
Diana Gabaldon: Az idegen
Karen Thompson Walker: Csodák kora
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Bosnyák Viktória: A szomorú kacagány
L. M. Montgomery: Pat úrnő

Idézetek

>!
krlany I+SMP

Volt ott kék búzavirág szemgyulladásra. Lila levendula, ha valaki leégne a napon.
Narancssárga körömvirág étvágytalanságra. Napsugársárga orbáncfű, ha valaki elesne és felsebezné a térdét. Lila zsálya torokgyulladásra.
– Látjátok ezeket az apró, margarétának tűnő virágokat? Ez kamilla! – mutatta Panka. – Ez meg itt a kakukkfű és rozmaring.

21. oldal

1 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P

Hallom, hogy ébredeznek a lila akácon lakó gerlék. A világ szürke. Lassan szivárognak bele a színek, a hajnal nem rózsaujjú, hanem mint egy lassan szétterjedő vérnarancs folt, egy pillanatig megpihen a látóhatáron, aztán elárasztja a kertet, majd aranyfény terül szét, aztán az ég kék, aztán minden szín ott vibrál a maga helyén, a trombitavirág, a rózsaék, a fehér szalvia, a körömvirág, mind ragyog a friss hajnali harmatban, mint az üveg.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: akác · hajnal · harmat, harmatcsepp · körömvirág · trombitavirág
>!
Zizzer

Körömvirág, a fájdalom virága.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · körömvirág
>!
psn P

A kertben reggeliztünk a kis mandarinfák alatt. Az ég üde volt és ragyogó, nem olyan vad kék, mint délben, hanem világos, tejesen opálos. A virágok még szunnyadtak, a rózsák a harmat elől összecsukódva, a körömvirágok még szorosan bezárva.

Kapcsolódó szócikkek: körömvirág · rózsa
>!
Uzsonna

A modern nyugati városokat illatmentesítették. Szagtalanok. Nem így Bangkok. A városban mindenféle szag és illat terjeng: frissen főzött pad thai, frissen vágott körömvirág és frissen előállított emberi ürülék szaga. Valóságos ünnep a szaglószerveknek.

394. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bangkok · körömvirág
2 hozzászólás
>!
schesztiஐ P

Összeszedtük a környéken az utolsó fűszálakat. Eltettük az utolsó margarétát, körömvirágot és loncot. Szótárak lapjai közt préseltük le a virágszirmokat. A saját korunk ereklyéivel töltöttük fel a polcainkat – „nézd csak”, mondjuk majd egy nap, „ezt itt juharnak hívták, ezt magnóliának, ezt nyárfának, ezt meg tölgynek”. Sötét napokon Seth lerajzolta a csillagképeket, mintha nem is olyan sokára az égitestek is eltűnhetnének.

295. oldal

Karen Thompson Walker: Csodák kora Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról

Kapcsolódó szócikkek: juharfa · Julia · körömvirág · lonc · magnólia · margaréta · nyárfa · Seth Moreno · tölgyfa
>!
Lahara ISP

– Tarts meg pár fejet! – javasolta. – Válaszd szét őket, és egyesével ültesd el a gerezdeket itt-ott a kertben! A fokhagyma megvédi a többi növényt a rovaroktól. A hagyma és a cickafark is. És csippentsd le az elszáradt körömvirágfejeket, de tartsd meg őket, mert hasznosak.

Kapcsolódó szócikkek: cickafarkfű · fokhagyma · hagyma · körömvirág
>!
Ingryd

Május elsejét faluról falura különbözőképp ünnepelték Anglia-szerte. Ez az ünnepség egy ősi római kori hagyományt őriz, ami a tavasz istennőjét dicsőíti, de az idők során minden régió a maga szokásaival gazdagította az általánosan szokásos májusfaállítást és a tavaszi dalok éneklését. (…)
Felnőtt szemmel nézve az esemény szexuális jelentése több mint egyértelmű volt – a falusi férfiak tánca a fallikus botokkal; a május királynője és királya, amint házról házra járva „forrásvizet” locsolnak a ház lakóira; az utcák, melyeket hurokba hajlított virágfüzérekkel díszítenek fel, középen körömvirágból készült golyócskákkal.

64. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: körömvirág · május 1.
>!
Petrasek

– És körömvirág? Vagy más néven kalendula?
– Ki sem tudom mondani.
– Jogos – állapítja meg mókás grimasz kíséretében. – Nem árt, ha ki tudod mondani a saját neved.

360. oldal

Kapcsolódó szócikkek: körömvirág
>!
krlany I+SMP

Az ottaniak még sosem láttak fejen margarétát, fréziát, paprikavirágot, petúniát. Az itteniek pedig a körömvirágon, levendulán és búzavirágon csodálkoztak. Ez lenne a nagy különbség? Ezért kellene félni egymástól? A kerti virág jobb, mint a mezei? Egyik hasznosabb, mint a másik?
Nem értették.

9. oldal