!

kőrisfa növény

Halász Margit: Éneklő folyó
Susanna Clarke: A hollókirály
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Ruth Edna Kelly: Halloween
Molnár Sándor – Börcsök Zoltán: Mesélnek a fák
Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak lassú szemlélése
!

A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség mintegy 70 fajjal.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kőris

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magas_kőris

!

Magas kőris

Kép forrása: wikipedia

!

A magas kőris lombja és éretlen termése

Kép forrása: wikipedia

!

A magas kőris termése

Kép forrása: wikipedia


Idézetek

>!
Amrita I

A druidák szent fája a tölgy volt, a teuton papoké a kőris. Úgy hitték, hogy a lapos földet a hatalmas kőrisfa, a Yaggdraszil támogatja. (…) A kőris mellett más fáknak és bokroknak is tulajdonította különleges erőket, és ezek némi jelentésváltozással a mai napig fennmaradtak. A bodza (tündérek sírja), a galagonya és a boróka mind szent volt, a természetfeletti erők számára fenntartva.

83-84. oldal

Ruth Edna Kelly: Halloween Mindenszentek könyve

Kapcsolódó szócikkek: bodza · boróka · druida · fa · galagonya · kőrisfa · tölgyfa
>!
Szávitrí SP

Én vagyok a Magas kőris. A nevemet onnan kaptam, hogy ilyen magasra növő, egyenes fa nem sok van a világon. Valaha a tölgyekkel együtt mi uraltuk Európa erdeit. A Dániában élő vikingek az egyik ősömtől, egy égbenyúló kőristől, Odintól származtatják magukat.

31. oldal, Miért aggódnak a kőrisek?

Kapcsolódó szócikkek: kőrisfa · Odin · viking
>!
utazó

Kandicsfalva és Csonkamalándok között van egy erdő, a Sumadinka, amely ékessége a környéknek.Tölgy., éger-, cser-, kőris- és szilfa nő itt, meg gyertyán, vadul, buján és szépségesen a maga kedvére. Jól érzi magát benne az őz, a szarvas, a vaddisznó, s ha a madarak esténként elhallgatnak, és feltámad a szél, titokzatos régimódi történeteket susognak egymás fülébe a fák.

110. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: égerfa · gyertyán · Kandicsfalva · kőrisfa · szilfa · tölgyfa
>!
csillagka P

Vagyis egy olyan erdőrészen mentem keresztül, ahol egyformán tanyázott a bokor, a sarjúerdő és az óriási fa. Volt ott többféle bodzabokor és többféle áfonyasarj, csipkerózsabokor és berkenyebokor, dárdás fűzfa és egy-egy nyomorék boróka; beljebb vegyesen bükkfa, cserefa, gyertyánfa, nyírfa és többféle fenyőfa. S mindezek között egy-egy kőrisfa és juharfa kértek engedelmet a növésre. Tovább egy tiszta fenyőerdőbe értem, amelynek a fái a tornyokkal versenyeztek. Ahogy itt haladtam volna keresztül, egy kicsi kerek tisztásra jutottam, melynek a közepén elszáradt fenyőágak voltak rakásba hányva.

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · bodza · boróka · fenyőfa · fűzfa · gyertyán · juharfa · kőrisfa · nyírfa
Hirdetés
>!
Belle_Maundrell 

– A fák! – ismételte Henry.
– Milyen fák?
– Azok! – mutatott Henry az ablakon túlra, ahol több ősi, hatalmas tölgy, kőris és bükk állt.
– A szomszédok szerint egészen kivételes példányok. A saját dolgukkal törődnek, engem még sohasem zavartak. Valamikor nekem is meg kellene dicsérnem a szomszédok fáit.
– De elzárják a fény útját!
– Ön is elzárja, Henry barátom, mégsem emeltem még soha fejszét önre.

480. oldal, 43. Mr. Hyde különös kalandja

Kapcsolódó szócikkek: bükkfa · Jonathan Strange · kőrisfa
>!
Dávidmoly 

A hamu a repedt cserépkupában éppen olyan volt, amilyennek lennie kellett: finom és puha. A tölgy túlságosan kezelhetetlenné tette volna. A nyír keserűvé. Ám ez tökéletes keverék volt. Kőris, szil és galagonya. Ezek keveréket alkottak anélkül, hogy egybeolvadtak vagy zavarták volna egymást. A kőris büszke, ám jól nevelt. A szil kecses, de nem szemérmetlenül sziromtalan nyitvatermő.
Na és a galagonya… hát igen. Auri kissé elvörösödött. Nyitvatermés ide vagy oda, legyen elég annyit mondani, hogy ő még mindig egy egészséges ifjú dáma, és van, amikor túlzás a sok illemtudás.

107–108. oldal, Hamu és parázs

Kapcsolódó szócikkek: galagonya · kőrisfa · nyírfa · szilfa · tölgyfa