koriander növény
A koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Koriander
Idézetek
– […] A pincéreknek mindig azt mondtam az étteremben, hogy halálosan allergiás rá, és amikor visszakérdeztek, vajon tényleg lehet-e az ember halálosan allergiás a korianderre, azt feleltem: „Higgyen nekem, halálosan allergiás, ha csak egy kis koriander is kerül az ételébe, abba maga simán belehalhat!”
71. oldal
– Meséld el azt is, mennyire utálta a koriandert! A pincéreknek mindig azt mondtam az étteremben, hogy halálosan allergiás rá, és amikor visszakérdeztek, vajon tényleg lehet-e az ember halálosan allergiás a korianderre, azt feleltem: „Higgyen nekem, halálosan allergiás, ha csak egy kis koriander is kerül az ételébe, abba maga simán belehalhat!” Nagyanyó szerint nem voltam vicces, de nevetett, amikor azt hitte nem látom.
71. oldal
Allergiás az emberekre. Az emberekre! A mogyoróvajról már hallottam. Meg a méhekről is. Hát persze. Van egy unokatesóm, aki allergiás a korianderre. De az emberekre?
270. oldal
A kedvenc receptjüket a színésznő, Gwyneth Paltrow szakácskönyvében találták: sütőben sült korianderes lazac csiliszósszal és juharsziruppal. Ki gondolta volna, hogy a hal ilyen finom is lehet!
189. oldal
Måns Mosesson: Tim 93% Avicii: Hivatalos életrajz
– Ez itt koriander. Húspácokhoz, sültekhez, káposztaételekhez, kolbászhoz, de még likőrökhöz is használják. Az ázsiai ételek jellegzetes fűszere. Zergefűnek, vagy kínai petrezselyemnek is hívják nálunk. Én személy szerint nagyon szeretem – magyarázta Vanda.
9. fejezet
Megkóstoltam a curantót, ezt a jellegzetes, gazdag chilota ételt, amelynek elfogyasztása igazi közösségi szertartás. […] Az asszonyok az ízesítéshez összevágták a paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát és koriandert, aztán főtt, tört krumpliból, disznózsírral, töpörtyűvel, liszttel lepényt készítettek. Ezalatt a férfiak ástak egy nagy gödröt, egy csomó követ tettek az aljára, azokra tüzet raktak és meggyújtották. […] A szakácsok agyagedényeket helyeztek a kövekre a szaftnak, ami közismert afrodiziákum, majd rétegekben lerakták a lepényt, a disznó-, bárány- és csirkehúst, a kagylót, a halat, a zöldségeket és egyéb finomságokat, melyeket nem jegyeztem föl, majd az egészet letakarták benedvesített fehér kendőkkel meg hatalmas óriáslapu-levelekkel, amit mapudungun nyelven nalkának hívnak, minderre egy zsákot borítottak, ami szoknyaként terült szét a lyuk száján, a réseket pedig homokkal töltötték ki. Az étel több mint egy órán át főtt, s amíg a meleg titkos birodalmában átalakultak a hozzávalók a saját levükben és illatfelhőjükben, a látogatók a felszálló gőzt fotózták, piscót ittak és hallgatták Manuel Ariast.
69. oldal
A magyar választási rendszerrel valóban vannak gondok, de hogy pontosan megértsük a problémákat, elengedhetetlen néhány alapfogalom ismerete.
Vegyünk egy evőkanál friss, apróra vágott zöld koriandert! Az olvasóknak nagyjából a fele most elhúzta a száját, mert a koriandert szappanízű, borzasztó szagú növénynek tartja, és nem érti, hogyan bírja egyáltalán bárki megenni azt a rettenetet. Az emberiség másik fele (köztük én) pedig szereti a zöld koriandert. Nemcsak kiváló fűszernövény, hanem alkalmas a „többség zsarnoksága” nevű jelenség illusztrálására, mivel az embereknek nincs köztes véleménye vele kapcsolatban: vagy szeretik, vagy nem.
Választások
Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok 95% Az baj, mert akkor más fog helyetted
Az egyik elmesélte, hogy a kapcsolatnak semmi jövője, mivel a másik szereti a koriandert. Itt Jim megkérdezte, hogy „És maga nem szereti?”, mire a következő választ kapta: „Dehogynem! De nem annyira, mint ő!”
80. oldal