!

Konsztantyin Dmitrics Levin személy

Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Alessandro D'Avenia: Senki sem tudja

Idézetek

>!
madrugada

…egy más hang a lelkében azt mondta, hogy nem kell a múltnak behódolni, az ember mindent csinálhat magából.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Konsztantyin Dmitrics Levin
>!
Trixi_Adzoa P

Boldogsága azonban olyan nagy volt, hogy ez a vallomás nem tette tönkre, csak új árnyalatot vitt bele. Kitty megbocsátott neki; ő pedig ettől fogva még méltatlanabbnak érezte rá magát, erkölcsileg még mélyebben hajolt meg előtte, s még nagyobbra tartotta meg nem érdemelt boldogságát.

528. oldal, I. kötet (Európa Diákkönyvtár, 2012)

>!
darkfenriz

Ez alatt a rövid idő alatt a felhő közepe úgy odanyomult a nap elé, hogy napfogyatkozási sötétség támadt. A szél makacsul fújta a magáét; meg-megállította Levint, levelet és virágot tépett a hársfáról, s a nyír fehér ágait furcsán-csúnyán megkopasztva, akácot, virágokat, laput, füvet, a fák csúcsát, mindent egyfelé hajlított.

II./454.o.

Kapcsolódó szócikkek: Konsztantyin Dmitrics Levin
>!
darkfenriz

Levin egy újabb vonást fedezett föl ebben az asszonyban, aki máris annyira megtetszett neki. Az eszén, bájosságán, szépségén kívül egyenesség is volt benne. Nem akarta elrejteni előle súlyos helyzetét. Ahogy ezt mondta, fölsóhajtott, arca hirtelen szigorú kifejezést öltött, szinte megkövült. Ezzel a kifejezéssel az arcán még szebb volt, mint előbb; de ez a kifejezés új volt; kívül volt a boldogságot sugárzó és árasztó kifejezések körén, amelyeket a művész az arcképen elfogott.

II./322.o.

Kapcsolódó szócikkek: Konsztantyin Dmitrics Levin
Hirdetés
>!
crissy

Igen, őt kellett választania. Ennek így kellett lennie, nincs kire s miért panaszkodnom. Magam vagyok a hibás. Mi jogom volt azt hinni, hogy az életét az enyémmel akarja összekötni? Ki vagyok én? És micsoda? Semmi ember; semmire és senkinek sem jó.

112. oldal (Európa, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Konsztantyin Dmitrics Levin
>!
crissy

(…) Hanem ez aztán az élet! Milyen szép! Így szeretnék én élni!
– Ki akadályoz meg benne? – mondta mosolyogva Levin.
– Nem, te igazán boldog ember vagy. Amit szeretsz, az meg is van. Szereted a lovat – van; kutya – van; vadászat – van; gazdaság – van.
– Talán mert örülök annak, amim van, s nem búsulok azon, amim nincs – jutott Levin eszébe Kitty.

212. oldal (Európa, 2002)

>!
Dün SP

Felült a bringájára, és választott az iPodján egy hangoskönyvet. Biciklizés közben azokat a klasszikus műveket szokta hallgatni, amiket már olvasott. A kedvenc szövegrészeit hallgatva jobban szemügyre tudta venni a dolgokat, és érdekesebbé váltak az emberek. Ha a Levinbe szerelmes Kitty leírásának hallgatása közben egy mosolygós, fiatal nő arcát pillantotta meg, érthetőbbé vált ez az arc. Miközben Ahab fáradhatatlanul üldözte a bálnát, metafizikai erőfeszítéssé nőtte ki magát egy munkából hazatérő ember fáradtsága. Dante sorai túlvilági birodalommá tették a várost, amelyben üdvözültek és elkárhozottak járnak-kelnek vegyesen. A nagy írók szavai élesebbé tették az érzékeit, és egy további jelentést hoztak létre, felnagyították, ami átlagos, kiragadták a megszokásból, költészetté változtatták át a hétköznapok prózáját.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dante Alighieri · Konsztantyin Dmitrics Levin