Kőnig tanár úr személy

Szabó Magda: Abigél
Magda Szabó: Abigail (német)
!

Kőnig tanár úr (Garas Dezső) MAFILM: Abigél (1977)

!

Vitay Georgina (Szerencsi Éva) és Kőnig tanár úr (Garas Dezső) MAFILM: Abigél (1977)

!

Kőnig tanár úr (Garas Dezső), Torma Gedeon (Básti Lajos) és Vitay Georgina (Szerencsi Éva) MAFILM: Abigél (1977)


Idézetek

GSzabina>!

Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben – tanította Kőnig magyarórán –, kérem, sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket!

380. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
7 hozzászólás
Rosaliacska>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Apám – mondta magában –, igazi apám, akinek holnaptól fogva elhagyom a nevét, hiszen én Makó Anna lettem, születtem Bolitán, apám, te igazi, azt írtam róla, gyáva, buta, azt mertem írni róla abban a dolgozatban, amelyet a püspök elolvasott. Apám, igazi apám, te ott a távolban, annyiszor sértettem meg, ahányszor csak alkalmam volt – mivel tudom valaha jóvá tenni, hogy csak most ismertem fel Kőnig tanár úrban Abigélt?

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
Enci85>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Te szereted Abigélt? – kérdezte Horn Mici. – Hisz eddig a percig azt képzelted, hogy én vagyok az. Én, és nem a legbátrabb és legtisztább szívű férfi, akit valaha ismertem.

utolsó előtti oldal, utolsó fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Abigél · Horn Mici · Kőnig tanár úr
molybaba>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

… Zsuzsanna szereti Abigélt, Vitay, Zsuzsanna, aki akkor is ráismert már és féltette, mikor mindenki elhitte a komédiáját, és azt gondolta róla, szentimentális vén szamár.

382. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abigél · Kőnig tanár úr
Sinope>!

(…) bárki nyugodtan rábízhatja életét, kivéve, ha jön a vonat és megérett az alma.

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
Lunemorte P>!

– Egy kis jó alma – mondta Kőnig. – Kiváló gyomorrontás idején, mindenki azt mondja.

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
Hirdetés
Lady_L>!

Kőnig kibontotta a hátizsákját, elővette az ételes csomagját, azt nézegette, az igazgató is átjött hallgatni, hogy dalol az ötödik, és mikor Kőnigre pillantott, megcsóválta a fejét. Mindenki tudta, miért, hogy azt akarja jelezni, ez már igazán illetlenség, hiszen kihirdették induláskor, hogy senki ebédig nem nyúlhat ennivalóhoz. „Kolbászba temeti a bánatát!” – suttogta Torma, akkor meg nevetni kezdtek fuldokolva, egymásnak esve a kacagástól, úgyhogy Zsuzsanna szeme tüstént felpattant, az igazgató meg, aki látta, hogy Torma valamilyen megjegyzése eredményezte ezt a szokatlan derűt, Tormát ott a vonaton sarokba állította a következő megállóig, aztán kifeketéllett az ajtón.

Kirándulás

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr
Mary_Mallory>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Valaki mással tetszik összetéveszteni a kis Vitayt. A kis Vitay nem akart elutazni sehová.
– Ez nem akart elutazni? – mondta felháborodottan a pénztáros. – Én adtam el neki a jegyet, úgy rohant, hogy azt hittem, kiszakad a lelke. Ott a kezében a pénz, amit a százasából visszaadtam, ott a jegye is. Hát hülye vagyok én?

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kőnig tanár úr · Vitay Georgina
molybaba>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

(…) Apám, igazi apám,te ott a távolban, annyiszor sértettem meg, ahányszor csak alkalmam volt – mivel tudom valaha jóvá tenni, hogy csak most ismertem fel Kőnig tanár úrban Abigélt?"

383. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abigél · Kőnig tanár úr
Vándorlány>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Az egyetlen nő, akit feleségül vennék, az Horn Mici – mondta Kőnig – , csak sajnos nem jön hozzám. Most is hozzá sietek fagyújtásra. Menjen be a társalgóba, testvér, vigasztalja meg Kalmár Pétert! Ő csináltatta magának ezt a gyűrűt, láttam bemenni az ékszerboltba. Igazán méltányolnia kell, hogy felhajszolt egy gyűrűnyi aranyat!

Valami suttogás, ez olyan halk volt, hogy nem értette, csak Kőnig szavaiból következtetett rá, mi lehetett.

– Jaj, dehogy haragszom! Nem is bánom, hogy ez a félreértés történt, legalább megmondhatok valamit magának, Zsuzsanna. Hagyjon engem békében, ne járkáljon utánam, ne legyen hozzám ilyen jó! Nem is érdemlem meg, nincs is értelme.

Karácsony

Kapcsolódó szócikkek: Horn Mici · Kalmár Péter · Kőnig tanár úr · Zsuzsanna