!

koncentrációs tábor helyszín

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Kurt Rieder: A koncentrációs táborok története
Władysław Szpilman: A zongorista
Szergej Lukjanyenko: Ugrás az űrbe
Varlam Salamov: Kolima
Patrik Ouředník: Europeana
Lynn Picknett: Lucifer titkos története
Anatolij Kuznyecov: Babij Jar
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
Manfred Koch-Hillebrecht: Homo Hitler
Erich Kästner: Notabene 45
Mihail Solohov: Emberi sors / Idegen vér
Viktor E. Frankl: Orvosi lélekgondozás
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Katya Petrovszkaja: Talán Eszter
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Rudolf Höss: Auschwitz parancsnoka voltam
Dan Brown: Eredet
Hillary Jordan: Mudbound

Idézetek

>!
Lunemorte MP

Lehet szanatóriumnak nevezni a koncentrációs tábort, de mit változtat ez meg?

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
>!
Morpheus 

Nem kell engem az ember kondicionáltságára figyelmeztetni – utóvégre két szakterület, a neurológia és a pszichiátria szakorvosa vagyok, így eleget tudok az ember biopszichológiai kondicionáltságáról; azonban nemcsak két szakterület szakorvosa vagyok, hanem négy tábor, négy koncentrációs tábor túlélője is, így eleget tudok arról, hogy az embernek szabadságában áll, hogy mindezen kondicionáltságain túllendüljön, a legrosszabb és legkeményebb feltételekkel és körülményekkel szemben is fellépjen, ellennyomást fejtsen ki – annak segítségével, amit a szellem dacoló képességének nevezek.

38. oldal

Viktor E. Frankl: Orvosi lélekgondozás A logoterápia és az egzisztencia-analízis alapjai

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor · szabadság
>!
Marée_Noire

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A Valami igazán értett a rémisztgetéshez, de ez az ember teremtette borzalom mindenen túltett. Nemcsak azért, mert nem ismert irgalmat, hanem mert racionális indokokból zajlott, és mindenféle kényszer nélkül. Választás eredményeként jött létre. Az öldöklésnek semmi köze nem volt a nagy háborúhoz, és nem szolgált más célt, csak a gonoszságot. Emberek határozták el, hogy így fognak bánni embertársaikkal, és mindenféle ürügyeket, helyeket és mítoszokat teremtettek, hogy logikusan és módszeresen elégíthessék ki a vágyaikat.

265-266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
>!
Inimma 

Miközben a világ a Gulagról, a szovjet büntetőtáborokról egyetlen felvételt sem láthatott, míg a kínai kulturális forradalom kierőszakolóinak számtalan gyilkosságáról mindössze néhány Hong Kong-ban partra vetett, megkötözött vízi hulla árulkodott, addig az amerikai haditudósítók felvételei révén a gyilkos akciókról közvetlen benyomás keletkezhetett. Ez a benyomás évtizedeken át tartósan beivódott az emberek emlékezetébe, még ha nem felelt is meg teljesen a valóságnak. Mert amikor a hitleri SS a táborokban gyilkolt, igaz, hogy milliós nagyságrendben haltak meg emberek, de sehol nem voltak eltakarítatlan hullahegyek. A felszabadítás zűrzavarában halmozták fel ezeket a tetemeket, akkor, amikor az első napokban több áldozat halt meg, mint az SS-időkben. Nem csak azért, mert a legyöngült foglyok közül sokan nem voltak képesek elviselni a bőséges élelmet, amit a felszabadítók hirtelen eléjük tettek, hanem, mert a tífuszos betegek, akiket korábban szigorúan önálló barakkokban különítettek el, most elvegyültek a legyengült szervezetű egészségesekkel, és megfertőzték őket. A hitleri SS mindenesetre egyenként gyűjtötte össze a halottakat, hogy szisztematikusan kihúzzák aranyfogaikat, mielőtt elégetik őket, és hamvaikat sírokba szórják. A vasúti kocsikat, amelyekkel az áldozatokat a táborokba szállították, minden kirakodás után külön erre szakosodott különítmények megtisztították az árulkodó jelektől és szennyeződésektől. A murvát azon a téren, ahol a halálra szántaknak le kellett vetkőzniük, mielőtt a gázkamrákba mentek, minden egyes transzport előtt gondosan felgereblyézték. A voltaképpeni haláltáborokból, mint amilyen Sobibór vagy Treblinka, kisebb, vasúti csatlakozással rendelkező létesítményeken kívül, ahova az áldozatokat nap, mint nap szállították, alig maradt vissza fényképezhető nyom. A minden emberi képzeletet felülmúló borzalmak helyszíneit a németek nem csak lerombolták, de a területet kivonulásuk előtt ráadásul még fákkal és cserjékkel be is ültették.

1.3. Próbálkozások a magyarázattal - A média terméke

Manfred Koch-Hillebrecht: Homo Hitler A német diktátor pszichogramja

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
>!
szuzii

A gyilkosok állatok voltak, akik embernek tartották magukat, az áldozatok pedig emberek voltak, akiket állatoknak tartottak. A történtek nem történelemkönyvbe, hanem a sátán zsoltárának lapjaira valók. A lágerek az őrültekházához hasonlítottak azzal a különbséggel, hogy nem a bennlakók voltak az őrültek, hanem a személyzet.

186. oldal (Schliersee, 1945. augusztus 2.)

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos · gyilkosság · koncentrációs tábor
Hirdetés
>!
chhaya P

Mire való volt egyáltalán ez a tábor? Azt hiszem, csak egy magyarázata lehet. A németek nem egyszerre jöttek rá az Auschwitzok, Buchenwaldok, Dachauk rendszerére, kezdetben még kísérleteztek. Azzal kezdték, hogy teketória nélkül agyonlődözték az embereket, később azonban mint gondos és pedáns gazdák, kidolgozták a halálgyárrendszert, amelyben lemészárlásuk előtt még valami hasznot lehetett kifacsarni az emberekből.

234-235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
>!
nettikeee P

Vertek azért, mert orosz vagy, vertek azért, mert még látod a napvilágot, meg azért mert dolgozol rájuk, a bitangokra. Vertek azért is, mert nem úgy nézel, nem úgy lépsz, nem úgy térülsz-fordulsz, ahogy kell… És vertek csupán csak azért, hogy egyszer végképp agyonverjenek, hogy megfulladj tulajdon véredtől, és megdögölj ütéseik alatt. Úgy látszik, nem jutott mindenkinek gázkamra Németországban…

51. oldal -- Emberi sors

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor
>!
nettikeee P

Semmi értelme nem volt, hogy káromkodjon, de mirajtunk sokat könnyített: úgy éreztük, ezek a mi szavaink, velünk születtek; mintha egy kis hazai szél csapott volna meg bennünket… Ha tudta volna, hogy milyen örömet szerez nekünk a káromkodásával, nem káromkodott volna oroszul, hanem csak a maga nyelvén.

54. oldal -- Emberi sors

Kapcsolódó szócikkek: káromkodás · koncentrációs tábor
>!
nettikeee P

Napi négy köbméter volt a norma: ennyi esett egy lélekre, ne felejtsd el, amelyet már amúgy is csak egy cérnaszál tartott össze a testtel.

52. oldal -- Emberi sors

Kapcsolódó szócikkek: koncentrációs tábor