kolbász tárgy
Idézetek
– Mit kérsz a pizzádra?
– Öhm… gombát. Meg hagymát. Meg zöldpaprikát.
– Pont a legunalmasabb feltéteket? – rázom a fejem. – Legyen inkább szalonna, kolbász és dupla sajt.
– Minek kérdezel, ha nem azt rendeled, amit kérek?
– Mert azt hittem, jobb ízlésed van.
– Sajnálom, ha a zöldségek neked unalmasak, Garrett. Majd hívj fel, ha utolér a jól megérdemelt skorbut.
– A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. Napfényt és narancsot nem szokás a pizzára tenni, angyalom.
117-118. oldal
Mit kérsz reggelire?
„Kolbászt.”
Mindig ezt mondod.
„Mert mindig finom.”
131. oldal
néhány dolog a csigáról
szerintem a csiga egy értelmetlen állat,
azért is, mert nincsen neki keze,
kéz nélkül meg nem lehet kézilabdázni,
ebből is látszik, hogy haszontalan,
az se szimpatikus, hogy salátát eszik,
kolbász, kalács helyett mindenféle füvet,
nem lehet megenni, csak ha kakaós,
a teste meg nyálas, a szeme meg nyeles,
milyen furcsa lenne már, ha én is pálcikán
tolnám ki a szemem, amikor mesét nézek,
szerintem a csiga egy nem normális állat,
és ez benne a jó.
27. oldal
Károly bácsi azonban ragaszkodott hozzá, hogy a megrázó élményt Frakk némi kolbász segítségével feledje el. Frakk lelkesen helyeselt. Miután megkapta a kolbászt, felfedező útra indult a házban, remélve, hogy talál még egy szűk nyílást, amelybe beszorul a feje, s vigasztalásképpen megint kolbászt kap majd.
30. oldal, III. A nevelés fortélyai (Móra, 1973)
Rodostó keresztény lakó tehát – jobb a békesség alapon – lemondtak a disznóhús
élvezetéről, a bujdosók pedig már csak a nyálcsorgató visszaemlékezések során
találkoztak mindennel, ami korábban a magyar konyhát jelentette a számukra:
abált és füstölt szalonnával, töpörtyűvel, kolbásszal, hurkával, füstölt sonkával
és oldalassal, no meg az ételek királyával, a csülkös bablevessel.
254. oldal
Megőriztem sok instrukciót… Szigorúan titkosakat. […] Instrukció a fertőzött tyúkhús feldolgozására… A feldolgozórészlegen ugyanolyan védőruhában kellett dolgozni, mint a szennyezett területeken, ahol radioaktív elemekkel kerülhet érintkezésbe az ember: gumikesztyű és gumiköpeny, csizma és egyebek. Ha ennyi és ennyi curie-t ér el a hús szennyezettsége, meg kell főzni sós vízben, a vizet a lefolyóba kell önteni, a húst pedig pástétomba és kolbászba kell keverni. Ha ennyi és ennyi curie, akkor csontlisztbe, marhatápba… Így teljesítették a tervet a hústermelésben. A szennyezett területeken nevelt borjakat olcsóbban passzolták el más helyeken. Tiszta helyeken.
309. oldal
– Egyébként kérhetnék pár falatot? Képtelenek leszünk visszamenni, ha nem lakom jól előtte.
Sipeki felállt az asztaltól, és kinyitotta a hűtőt.
– Nincs valami nagy választék – szabadkozott. – Szalonna, egy szál kolbász és némi zsír. Kiugorhatok kenyérért…
– Teljesen felesleges – mosolygott Panni. – Ebben a sorrendben pont jó lesz.
73. oldal
Vágjunk vékony szeletekre 3 fej hagymát, és olívaolajon 3 evőkanál balzsamecet hozzáadásával „olvasszuk” szép lassú tűzön. Amikor a serpenyőben a hagyma már karamellszínű és puha, ízesítsük majoránnával, sóval és borssal. Grillezzünk vagy süssünk meg két nagy kolbászt (mi a helyi, köménymagos, sertéshúsból készült kolbászt használjuk), majd vágjuk fel. Reszeljünk egy csészényi mozzarellát vagy parmezánt.
154. oldal
Márpedig karácsonykor a kutya a szokottnál is lelkesebb. Mindenféle érdekes dolgok történnek, csomagokkal osonkodó családtagok, a konyha plafonjába fúrt kampókról kolbászok lógnak (ezek a kampók jelentik a lakás garantáltan macskabiztos tárolóhelyeit), a konyhaszekrények tetejéről a macskák vakmerő halálugrásokkal próbálják elérni a lakás garantáltan macskabiztos tárolóhelyén lógó kolbászokat, a karácsonyfa ostromlott toronyként billeg, az asztalról bejglivégek potyognak, megannyi lehetőség a felfokozott lelkesedésre, a kutya lelkes, sürög, szaglik, szeretetének szaga belengi a szeretet ünnepét, különleges stichje van az ünnepnek, fenyőillat, elégett csillagszórók szúrós szaga és tömény kutyaszag.
231. oldal, Fürdetem a kutyát (Európa, 2016)