!

Kleopátra személy

Karen Essex: Kleopátra
Karinthy Frigyes: Mennyei riport
Weöres Sándor: Weöres Sándor válogatott versei
William Shakespeare: Antonius és Kleopátra
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez
L. M. Montgomery: Anne családja körében
Richard Armour: Évával kezdődött…
Anne Rice: A múmia
Agatha Christie: A láthatatlan kéz
Agatha Christie: Balhüvelykem bizsereg
Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
John Green: Csillagainkban a hiba
Borisz Akunyin: Színház az egész világ
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok
Stacy Schiff: Kleopátra
Joseph Heller: Picture This
Plutarkhosz: Nagy Sándor és Iulius Caesar
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
!

Anne Rice: The Mummy comic book cover


Idézetek

>!
Szanik

– Tudod, mi vagy te? Egy pokolfajzat – mondta Bereniké. – Azt hiszem, te voltál az, aki anyánkat megátkozta, ezért vitte el őt a láz.
– Ez nem igaz – mondta Kleopátra védekezően. – Az egyiptomiak azt mondják, hogy istenek adta tehetségem van, és hogy az égbe fogok felszállni, és csillag lesz belőlem. – Kleopátra magában remélte, hogy ez azért nem így lesz. Nem akart mozdulatlan tárgy lenni, amelynek egyetlen dolga, hogy ragyogjon a mennybolton.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
Psyche

Ettől kezdve a császár teljesen Kleopátra befolyása alá került, aki szinte bármikor az ujja köré tudta csavarni. (Kivéve, amikor páncél volt rajta.)

Richard Armour: Évával kezdődött… Karcképek a világtörténelem kidomborodó nőalakjairól

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
Frank_Spielmann I

A GYERMEK KLEOPÁTRA

Ezüst tükör előtt a gyermek Kleopátra,
nyúlánk, méz-barna szűz, forog előre-hátra,
bontja kéklő-sötét, tömött hajfonatát
mely térdéig omol, s veti a tunikát,
libegve csillogón kitárul válla, karja,
s a szoros gyolcs alól kiugrik keble halma,
csúszó redők mögül csípője völgyei,
comb-hajlás rejtekén sarjadzó pelyhei;
s fordul feszes nyaka, nevet hátrahajolva,
hol párnán üldögél egy vén herélt rabszolga,
most még csak őfelé virít e dús titok,
hát buzgón bólogat, rajongva vigyorog,
széttárja térdeit és sakálként röhögve
mutatja a helyet mely megcsonkult örökre.

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
danaida P

Ami Cleopatrát illeti, helyben volnánk, éppen itt tartózkodik. De mit tehetnék az orrával, ha fejembe venném, hogy megváltoztatom az ókort? Korom fejlett kozmetikájában az úgynevezett plasztikus műtétek ez irányban nem ritkák, de hol veszek sebészt, aki vállalja, s mivel indokoljam a sürgős beavatkozás szükségességét?

138. oldal, Negyedik közlés - A Múlt kiterjedésének városában (Akkord, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
danaida P

Cleopatra orrocskájáról is beszélt valaki, s hogy ez az orrocska, ha valamivel piszébbre vagy hosszabbra sikerül, más fordulatot vesz az ókor.

138. oldal, Negyedik közlés - A Múlt kiterjedésének városában (Akkord, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
ÁrnyAngyal

– Eljön az idő – mondtam –, amikor mind halottak leszünk. Mind. Eljön az idő, amikor nem marad ember, aki emlékezzék, hogy léteztünk, vagy arra, hogy fajunk bármit is csinált. Senki sem marad, hogy emlékezzék Arisztotelészre vagy Kleopátrára, pláne rád. Elfelejtenek mindent, amit tettünk, építettünk, írtunk, kigondoltunk és felfedeztünk, és ennek itt – széles mozdulattal körbemutattam – nem lesz semmi értelme. Talán hamarosan eljön ez az idő, de az is lehet, hogy sok millió év telik el addig, de még ha túléljük is a Nap összeomlását, akkor sem élhetünk örökké.

19-20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arisztotelész · Kleopátra · Nap
Hirdetés
>!
NannyOgg SP

In keeping with Egyptian custom, the Cleopatras tended to marry their full brothers, who assumed the name and role of Ptolemy, and the married couple usually set right to work murdering each other's children, each other, their own children, and their own parents.

280. oldal, Aristotle (Simon & Schuster, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra
>!
apple_pie 

És nincs útmutató a nővé váláshoz – ahogy a lottónyeréshez vagy a híressé váláshoz sincs –, noha a tét igen magas. Csak a jó ég tudja, 13 évesen mennyire kerestem ilyet. Lehet mások tapasztalatairól olvasni e témában – ahogy az ember a vizsgákra próbál magolni –, de úgy találtam, hogy ez önmagában is problematikus. Mert olyan nők történeteit lehet olvasni a történelem minden korszakából, akik – minden esély ellenére – nőként igazán megvalósították magukat, de végül megalkudtak, boldogtalanok lettek, nyomorultak, vagy tönkrementek, mert körülöttük a társadalom még mindig tévedésben volt. Mutassanak csak egy lánynak egy úttörő hősnőt – mint Sylvia Plath, Dorothy Parker, Frida Kahlo, Kleopátra, Boudicca vagy Jeanne D'Arc –, és legtöbbször olyan nőt látnak, akit végül porrá zúztak. A nehezen kivívott győzelmek teljességgel semmissé válnak, ha olyan környezetben élünk, ahol e diadalokat fenyegetőnek, helytelennek, ízléstelennek vagy – és egy kamaszlány esetében ez a legsarkalatosabb – cikinek ítélik. Kevés lány lány választja azt, hogy igaza legyen – igaza, egészen az okos, zseniális csontja velejéig –, viszont magányos maradjon.

14-15. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

1 hozzászólás
>!
Amadea

A reneszánszban szinte bolondultak érte, a romantika korában pedig még annál is jobban. Kleopátra elvarázsolta Shakespeare-t is, megíratva vele egész életművének egyik legjelentősebb női szerepét, igazán veretes költői nyelvezettel, egy Antonius-mentes utolsó felvonással és (egyik kritikusa szerint) vidáman ünnepelve a házasságtörés bűntudattól mentes középkori gyakorlatát. Azért, hogy VII. Kleopátra valódi alakját már nehezen tudjuk rekonstruálni, épp annyira hibáztathatjuk Shakespeare-t, mint a római propagandát vagy Elizabeth Taylor halványlilára festett szemét.

388. oldal

Stacy Schiff: Kleopátra Egyiptom királynőjének valódi arca

Kapcsolódó szócikkek: Kleopátra · William Shakespeare
>!
latinta SP

A balettiskola hálótermében a kis Liza sokszor játszott a barátnői előtt haldoklókat. Kleopátrát, akivel lassan ölő méreg végzett, a kaméliás hölgyet, akit a tüdőbaj ragadott el, Júliát, aki mielőtt magába döfte volna a tőrt, megható monológot mondott. Jó volt behunyt szemmel feküdni és a lányok szipogását hallgatni. A többiek mind kitartottak a balett mellett, egyesek még híresek is lettek. De a balerina karrierje rövid, Liza pedig öregkoráig akart játszani, mint Sarah Bernhardt, ezért a drámát választotta. Arról ábrándozott, hogy majd a színpadon esik össze, mint Edmund Kean, hogy ezer ember lássa, és azt higgye, ez is a szerepéhez tartozik, mégis sírjon, ő pedig taps és bravózás közepette lehelje ki a lelkét.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Kean · Júlia · Kleopátra · Sarah Bernhardt