!

Kira személy

Lois Lowry: Valahol, messze
Lois Lowry: Hírvivő

Idézetek

>!
Cammie

– Ajándékba?
Kira meglepődött, hogy nem érti.
– Amikor fontos valaki, és adsz neki valami különlegeset. Valamit, amit szeret. Ez az ajándék.
Matt felnevetett.
– Lápföldön ez nem létezik – mondta. – Ottan te csak egy seggberúgást kaphatsz.

– Az anyum meggyepálta Mattet, erre a Branchcsel világgá mentek. Aszonták sose gyünnek vissza. Máhogy Lápföldre – mesélte a kölyök. – Mehogy, aszonta, vannak barátjai, akik maj sosenem verik, és kajájuk is van.
– És megfürdetik – tette hozzá Thomas nevetve.
A kölyök csak bámult, valószínüleg nem értette a szót.
– Mattnak mi vagyunk a barátai, akikről beszélt – mondta Kira. – De ha hozzánk indult, hova tűnt? Hiszen jól ismeri az utat, s már két napja eltűnt.
Matt öccse közbevágott.
– Csakhogyám mégelőtte máshová mentek. Aszonta, ajándékot hoz a barátainak. Az ugye maga tetszik lenni? Meg maga? – nézett Thomasra.
Bólintottak.
– Aszonta, hogy az ajándék az olyan, hogy akinek odaadod, az bírni fog mindig.

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Matt · Thomas
>!
dre

– (…) Mondd, hová ment Matt?
– Kéket szerezni.
– Kéket szerezni?
– Nemtom az mi a fene. Aszonta. Mekhogy azoknak odaát van, s őmaj' hoz neked.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Matt
>!
dre

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az énekes megfordult, és elindult fölfelé a színpad lépcsőin. Kira Thomasra bámult. Ő is hallotta. A tompa, fémes, csörgő hangot. Ugyanazt, amit reggel hallottak, még az ének kezdete előtt. (…)
Akkor egy másodpercre újra hallatszott a zaj. És Kira egyetlen futó pillanatra látta, mi okozza. Elborzadt. De aztán újra csönd lett. Elkezdődött az ének.

177-178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Thomas
>!
dre

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Tudta, hogy a visszaúton újra be kell lépnie majd Erdőbe, megint végig kell mennie a sötét, immár számára is baljóslatú ösvényeken. El kell vezetnie Kirát apjához, a biztonságos, szép jövőbe. És hirtelen rátört a riasztó megérzés, hogy ez lesz élete utolsó erdei útja.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Matt
>!
dre

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Megütközve látta, hogy a lány kicsomagolja hímző felszerelését.
– Kira! Most nincs idő erre!
– Lehet, hogy sikerül…
Mi sikerül? – gondolta keserűen Matty. Sikerül egy csinos falvédőn ábrázolni az utolsó óráinkat?

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Matt
>!
Kek P

A láőföldiek erősen különböztek a többiektől. Könnyű volt felismerni őket furcsa beszédükről és nyers modorukról. Le is nézték őket. Kira azonban nagyon szerette Mattet.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira · Lápföld · Matt
>!
lapkasajt

Ébredés után az édesanyjával rendszerint a folyóhoz sétáltak. Úgy gondolta, itt a zöld csempés helyiség helyettesíti a folyót. Még éjszaka járt bent, és elforgatta a csillogó fogantyúkat. Megdöbbentette, hogy a víz egy része meleg. Minden bizonnyal főzésre való.
(…)
Érdekes, állapította meg Kira, hogy megtalálták a módját, hogy a vizet az épületekbe vezessék, de ügyetlenül és egészségtelenül, arról nem is beszélve, hogy nem volt hol elásni a szemetet.

7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kira
>!
Kek P

– Minden összemosódott. Nem emlékeztem, mi történt és miért. De ők meggyógyítottak, amennyire ez lehetséges volt, és megmondták az igazat: nem fogok látni többé. De azt is mondták, segítenek, hogy élhessek látás nélkül.
– De kik voltak ezek az emberek? – kérdezte újra Kira.
– Nem csak voltak, léteznek most is. Emberek, akik sérültek, mint én. Akiket halálra szántak. És most már én is egy vagyok közülük.
– Akiket kivittek a faluból a mezőre?
– Nem csak azok. Vannak más helyek is. Jönnek mindenhonnan, akik sérültek. (…) Segítjük egymást. Aki nem lát, azt vezetik. Aki nem tud járni, azt viszik.

190-191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christopher · fogyatékosság · Kira · vak
>!
Kek P

Kira kíváncsian vizsgálta a köteteket. Mindig szeretett volna olvasni, de a nőknek nem engedték.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira
1 hozzászólás
>!
Kek P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Hallottam, hogy aszongyák, nem akarják, hogy itt maraggyá'. El akarnak kergötni, most, hogy az anyud meghót. Ki akarnak rakni a mezőre a vadaknak. Aszongyák, vivőket hivatnak, hogy elcipöljenek tégöd.
     Kira gyomra összerándult a félelemtől. De a hangja nyugodt maradt. Még többet akart megtudni a kölyöktől, és nem szerette volna, ha az látja rajta: fél.
– Kik azok az ők? – kérdezte.
– Há az asszonyok – felelte a fiú. – Hallottam, ott beszélgettek a kútnál. fadarabokat szedtem, észre se vették, hogy figyelem őket. Aszongyák, köll nekik a helyed. Ahun a kunyhód vót. Karámot akarnak oda, ahun bezárva tarthatják a kölyköket meg a baromfikat, hogy ne legyenek láb alatt folytun.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kira