!

Kiotó helyszín

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul

Idézetek

>!
Stone

Noha Shizu nem tartozott a különösebben népszerű gésák közé, Gionban mégis az egyik legboldogabb asszonynak tartották. Harminc év óta egy gyógyszerész volt a dannája. A gyógyszerész nem volt éppen gazdag, de talán egész Kiotóban nem volt még egy olyan pár, amely annyira élvezte volna egymás társaságát, mint ők.

Kapcsolódó szócikkek: danna · gésa · Kiotó
1 hozzászólás
>!
Riru

Az ódon templomokkal és szentélyekkel teli Kiotóról joggal mondják: nincs nap, hogy ne ülnék meg benne valamelyik kisebb-nagyobb istenség ünnepét. Aki az ünnepi kalendárium rendjéhez tartja magát, május hónapban számíthat rá, hogy mindig talál valami látványosságot. Aki minden teaszertartáson részt szeretne venni, akár templomban, akár háznál, akár a szabadban szolgálják fel, a víz forrásától kezdve, addig, amíg a csészékben felszolgálják, állandóan úton lehetne.

68-69. oldal, Kozmosz könyvek, 1975.

Kapcsolódó szócikkek: Kiotó · teaszertartás
>!
Lynn

– Az a kislány, aki hajdan Kiotó kertjeiben kószált a nővérével – szólalt meg Aritomo, úgy fürkészve a tekintetem, mintha egy tó fenekére ejtett kavicsot keresne –, vajon az a kislány ott él még Önben? Időbe telt, mire képes voltam megszólalni, de még akkor is erőtlennek és érdesnek hallottam a hangom. – Olyan sok minden történt azzal a kislánnyal. Aritomo továbbra is fogva tartotta a tekintetem. – De azért még ott van – mondta aztán a saját kérdésére felelve. – Mélyen legbelül az a kislány még mindig ott rejtőzik.

Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aritomo · Kiotó · Töoh Jün-ling
>!
Holdbéli_nyúl P

Kiotó, vagy ahogy a fővárossá válásakor, 794-ben hívták: Heiankjó, Kanmu császár idejében jött létre. Az uralkodó szakítani kívánt Nara ősi fővárosának udvaroncaival és az egyházi hatalommal. Döntését a feng shui kínai művészetére alapozva hozta meg, ami szerint a városnak úgy kell elhelyezkednie, hogy a hegyek északra nézzenek, a folyó keletre, a tó délre, a főbb útvonalak pedig nyugatra.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kiotó
1 hozzászólás