Khal Drogo személy

George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: A Game of Thrones
George R. R. Martin: A Dance with Dragons
George R. R. Martin: Sárkányok tánca
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 1. szám
P. Dangelico: Nothing But Wild
!

Khal Drogo (Jason Momoa)

!

Khal Drogo


Idézetek

Nixi>!

– Mit jelent, Rhaego név? – kérdezte Khal Drogo a Hét Királyság Közös Nyelvén. Amikor volt egy kis ideje, Dany mindig megtanított neki néhány szót. Ha odafigyelt, Drogo nagyon gyorsan tanult, bár az akcentusa olyan vaskos és vad volt, hogy sem Ser Jorah, se Viserys nem értették meg egyetlen szavát sem.
– A bátyám, Rhaegar szilaj harcos volt, napom és csillagom – felelte neki. – Meghalt, mielőtt én megszülettem volna. Ser Jorah azt mondja, ő volt az utolsó sárkány.
Khal Drogo lenézett rá. Az arca mintha rézmaszk lett volna, a hosszú fekete bajusz alatt azonban, amelyet lehúzott az aranygyűrűk súlya, a lány mintha egy mosoly árnyékát pillantotta volna meg.
– Jó név, Dan Ares feleség, életem holdja – mondta a férfi.

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo · Rhaegar Targaryen
3 hozzászólás
Gothic01>!

– (…) A khal koronát ígért neked, s meg is fogod kapni.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Illyrio Mopatis · Khal Drogo
2 hozzászólás
Gothic01>!

Az ezüstös paripa úgy szökkent át a lángok felett, mintha szárnyai volnának.
Amikor megállt Illyrio tanácsos előtt, így szólt hozzá:
– Mondd meg Khal Drogónak, hogy a szelet adta nekem!
A kövér pentosi végigsimított sárga szakállán, és megismételte a szavait dothraki nyelven. Dany először látta újdonsült férjét mosolyogni.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
1 hozzászólás
Drianne>!

A szertartás hajnalban kezdődött és egészen szürkületig tartott. Ivászat, lakoma és küzdelem egy végtelenül hosszú napon át. Hatalmas földhalmot emeltek a fűházak között és odaültették Danyt Khal Drogo mellé a dothrakiak forrongó tengere fölé. Még sohasem látott ennyi embert egy helyen, sem pedig ennyire furcsa és rémisztő alakokat. Lehet, hogy a lóurak drága ruhákba öltöztek és illatos parfümöket használtak, amikor felkeresték a Szabad Városokat, de idekint a szabad ég alatt megtartották a régi szokásokat. A férfiak és nők egyaránt festett bőrmellényt viseltek csupasz mellkasukon, bronz medálokkal díszített övvel összefogott lószőr nadrágot, a harcosok pedig olvasztótégelyek zsírjával kenték be hosszú varkocsaikat. Mézzel és borssal megsütött lóhúst tömtek magukba, eszméletlenre itták magukat erjesztett kancatejjel és Illyrio finom boraival, és nyers, Dany számára idegen nyelvükön mindenféle tréfákat vágtak egymáshoz a tábortüzek felett.

114. oldal (Alexandra, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
mento_>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Emlékezz, Drogo! – suttogta. – Emlékezz az első közös lovaglásunkra az esküvőnk napján! Emlékezz az éjszakára, amikor Rhaegót nemzetted, az egész khalasar ott volt körülöttünk, és a tekinteted az arcomra szegeződött! Emlékezz, milyen hűvös és tiszta volt a víz a Világ Méhénél! Emlékezz, napom és csillagom! Emlékezz és gyere vissza hozzám!

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
Gothic01>!

Amikor a férje felé fordult, sírva fakadt.
Khal Drogo furcsán kifejezéstelen arccal bámulta a könnyeit.
– Nem – szólalt meg. Felemelte a kezét, és kérges hüvelykujjának durva mozdulatával letörölte a könnyeket.
– Te beszéled a közös nyelvet! – csodálkozott Dany.
– Nem – szólalt meg újra a férfi.
Talán csak ezt az egy szót ismeri, gondolta a lány, de még ez is egy szóval több volt, mint amit tudott róla, és ettől valahogy kicsit jobban érezte magát.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
Gothic01>!

Drogo könnyedén megérintette a haját, és lágyan mormolt valamit a saját nyelvén. Dany nem értette a szavakat, de melegséget érzett a hangban, olyan gyengédséget, amit sohasem várt volna ettől az embertől.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
Gothic01>!

– (…) Az ajándékot nem szabad követelni, főleg nem egy khaltól. Egy khaltól semmit sem szabad követelni.

435. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jorah Mormont · Khal Drogo
buzavirág>!

A dothrakiak számára a víz, amit a lovak nem tudnak meginni, valamiféle aljas, visszataszító dolog volt. Az óceán hullámzó szürkészöld végtelenje babonás rettegéssel töltötte el őket. Drogo tucatnyi más módon bátrabb volt a többi lóúrnál, ezt Dany jól tudta… de ebben a tekintetben nem.

633. oldal (Alexandra Kiadó, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo
lapkasajt>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A lány habozva kinyújtotta a kezét és megsimogatta a ló nyakát, végigfuttatva ujjait az ezüstös sörényen. Khal Drogo mondott valamit dothraki nyelven, Illyrio tanácsos pedig lefordította.
– Ezüstöt hajad ezüstjének, mondja a khal.
– Gyönyörű – suttogta Dany.
– Ő a khalasar büszkesége – mondta Illyrio. – A szokás azt parancsolja, hogy a khaleesinek rangjához méltó paripán kell lovagolnia a khal mellett.
(…)
Az ezüstös paripa úgy szökkent át a lángok felett, mintha szárnyai volnának. Amikor megállt Illyrio tanácsos előtt, így szólt hozzá:
– Mondd meg Khal Drogónak, hogy a szelet adta nekem! – A kövér pentosi végigsimított sárga szakállán és megismételte a szavait dothraki nyelven. Dany először látta újdonsült férjét mosolyogni.

Daenerys fejezete

Kapcsolódó szócikkek: Daenerys Targaryen · Khal Drogo ·