!

kételkedés fogalom

Voltaire: Candide vagy az optimizmus
Richard P. Feynman: A dolgok értelme
Euripidész: Euripidész összes drámái
Søren Kierkegaard: Félelem és reszketés
Czeizel Endre: Családfa
Denis Diderot: Denis Diderot válogatott filozófiai művei
Csernus Imre: A kiút
Paolo Bacigalupi: A kételygyár
Venko Andonovszki: Boszorkány
Henry James: The Siege of London

Idézetek

>!
Carmilla 

    Nélkülözhetetlen a kritikai érzék, mindenekelőtt az önkritikusság. A tudás legfontosabb sajátja az állandó kételkedés: elsősorban magunkban, saját munkánkban, de a tudomány dogmáiban és új eredményeiben is. Ez persze nem szabad hogy nihilizmushoz, a semmiben sem hívés zsákutcájához vezessen.

150. oldal, A természettudósi tehetség kritériumai (Kossuth, 1992)

Czeizel Endre: Családfa Honnan jövünk, mik vagyunk, hová megyünk?

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés · kritika · nihilizmus · tudás
2 hozzászólás
>!
Sli SP

Nincs igazán bebizonyítva az, ami fölött sosem vitáztak. Sosem vizsgálták meg igazán alaposan azt, amit nem vizsgáltak meg elfogulatlanul. A kételkedés tehát az első lépés az igazság felé.

7. oldal, Filozófiai Gondolatok - Megjelent 1746 (Akadémiai, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: igazság · kételkedés
>!
Lunemorte MP

Amikor valaki egy információt, útmutatást hall, nagyon fontos, hogy megőrizze magában a kételkedést a hallottakat illetően. Hiszen ha feltétel nélkül elfogadok valamit, akkor csak bamba birkaként, gondolkodás nélkül megyek, amerre mások mondják. A kételkedés az emberi szabadságom meglétét jelenti, azt, hogy nem feltétel nélkül hiszek el mindent, megfontolom, amit hallok, és végül én magam döntök.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · elfogadás · ember, emberiség · kételkedés · szabadság
>!
Kkatja P

– Tudod, mi tartja a piacon az Azicortot?
– Meg tudom úszni, hogy elmondd?
– A kétely. Amíg az emberek kételkednek benne, hogy az Azincort veszélyes, addig senkinek sem kell lépnie. A Kimball-Geier keres még pár száz milliót az idén, apád bónuszt kap, és mindenki várja a következő évet a döntésig. Amíg kétely van, addig lehet várni a következő évig.
– Lehet, hogy tényleg vannak kételyek. De csak azért, mert hibáztatni akarsz valakit, nem biztos, hogy igazad van.
– Egy ideig én is ezt mondogattam magamnak – nevetett Moses. – De az apád-félék, ezt csinálják már vagy száz éve. Ha utánanézel, láthatod, hogyan rakták össze a „tankönyvet”. Először volt a DuPont, és valami vegyi ruhafesték, ami a harmincas években megmérgezte a munkásokat. Aztán a dohánygyárak küzdöttek azzal, hogy ne a cigarettára fogják a tüdőrákot. Aztán jött az azbeszt, aminek a gyártói keményen harcoltak, hogy a megbetegedésekért ne őket okolják. Aztán az ólom, ahol cáfolták, hogy az ólomtartalmú festékek károsítják a gyerekek agyát. Egy egész szekrénnyi háztartási gyógyszernél alkalmazták ugyanezt a trükköt. Tudtad, hogy az aszpirin kapcsán megpróbálták elérni, hogy ne bizonyítsák rájuk, hogy közük van a Reye-szindrómához? Még a Tylenol is hasonló játékot űzött. És akkor még a vegyszerekről nem is beszéltünk. Nézz utána egyszer a diacetilnek. Attól lesz vajízű a mikrózható pattogatott kukorica, és gyakorlatilag szétroncsolja a tüdőt, ha valaki belélegzi.

196. oldal 21. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés · kétely
>!
Arianrhod MP

Ezt pedig azok a régi görögök, akik egy kicsit azért mégis értettek a filozófiához is, egész életre szóló feladatnak tekintették, mert a kételkedésben való készség nem sajátítható el néhány nap vagy néhány hét alatt, s ezt csak az a vén kiszolgált harcos szerezte meg, aki minden buktató ellenére megőrizte a kétely biztonságát, aki bátran tagadta mind az érzéki, mind a gondolati megismerés bizonyosságát, aki rendíthetetlenül szembeszállt az önzés félelmével és az együttérzés ártó sugalmazásaival — ezzel kezdi manapság mindenki.

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés · kétely
>!
Sli SP

HÍRNÖK
(…) Bizony leghasznosabb
halandó embernek az okos kételkedés.

708. oldal, Helené (Európa, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés
Hirdetés
>!
Gridranger

A kételkedés szabadsága igen fontos dolog a tudományban, és azt hiszem, más területeken is.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés
3 hozzászólás
>!
Bori_L P

Az, aki sohasem kételkedik, nem hisz igazán: csak imád.

61. oldal

Venko Andonovszki: Boszorkány Regény, nyers változat (Egy író jegyzetfüzete)

Kapcsolódó szócikkek: kételkedés
>!
Sli SP

– Nini, Cicero – mondta Candide –, gondolom, ezt a nagy embert folyton-folyvást olvassa?
– Nem olvasom én azt sosem – felelte a velencei. – Mit bánom én, hogy Rabiriust vagy Cluentiust védte-e! Elég nekem az a sok pör, ahol nekem kell ítélkeznem; talán jobb szerettem volna filozófiai műveit; de amikor azt láttam, hogy mindenben kételkedik, gondoltam, annyit én is tudok, s nincs szükségem senkire, hogy tudatlan maradjak.

107. oldal, Huszonötödik fejezet - A nemes velencei úrnál, Pococuranténál való látogatásról (Európa, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Candide · kételkedés · Marcus Tullius Cicero