!

keserűség fogalom

Ross Campbell: Életre szóló ajándék
Raana Raas: Árulás
Kaczvinszky József: A hét beavatás / „F” napló / Yoga aforizmák
Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan
Erik Axl Sund: Tisztulás
Colleen Hoover: This Girl – Ez a lány
Michel Houellebecq: A harcmező kiterjesztése
Lorrie Moore: Köszönöm, hogy meghívtál
Elle Kennedy: The Mistake – A baklövés
Colleen Hoover: Confess – Vallomás
Gayle Forman: Eltévedtem

Idézetek

>!
BakosJuci MP

– A szőlőskert, amelyik ezt a bort adta, Sztálin elvtárs asztalát is kiszolgálja – mesélte a férfi az egyik éjszaka somolyogva. – Emlékszel, mit mondtam a gyerekekről és az atyuskákról, és hogy ki eszik először és ki utoljára? – Halhatatlan Koscsej elfintorodott, ahogy a borba kóstolt. – Túl édes. Sztálin elvtárs fél a keserűtől, és olyan az ízlése, mint egy elkényeztetett hercegnőnek. Én élvezem a keserűséget – a tapasztalat adja. Annak az előjoga, aki valóban él. Neked is meg kellene tanulnod élvezni. Végtére is, amikor minden egyéb elfogyott, keserűség akkor is bőségesen akad.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Halhatatlan Koscsej · keserűség · Marija Morevna · szőlő · Sztálin · tapasztalat
>!
Dün SP

A keserűség az, amikor réges-rég valami nagyon jót cselekedtünk, de elmaradt a jutalom. Dench nem így működik. Ő, KC viszont a keserűség előtti állapottal született: kereste-kutatta a meg nem hálált jó cselekedetet, ami megmagyarázná az érzéseit – de sehol sem találta. Ezért aztán valamilyen savanyúság gyötörte, amit csak fagylalttal meg Billie Holiday-életrajzokkal lehetett csillapítani, összezsugorítani.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billie Holiday · keserűség
>!
DoreenShitQ

Alapvetően nem vagyok egy heves vérmérsékletű fickó, de mióta találkoztam Lake-kel, minden egyes érzelmet százszoros intenzitással élek meg. Örömet, fájdalmat, haragot, keserűséget, szerelmet, féltékenységet. Ha róla van szó, képtelen vagyok uralkodni magamon.

151. oldal

>!
szabreni

Tapasztalataim szerint akkor a legártalmasabb büntetni a gyermeket, amikor őszinte megbánást érez azért, amit tett. A kulcsszó az, hogy „őszinte”. Ha a gyermek valóban lelkiismeretfurdalást érez az elkövetett rossz miatt, a büntetés – különösen a testi fenyítés – káros, mégpedig kétféle szempontból. Először is, ha a gyermek bánkódik helytelen tette miatt, ez annak a jele, hogy lelkiismerete jól működik. Éppen ez a célunk! Tanult a hibájából. A jól működő egészséges lelkiismeret tartja vissza leginkább a gyermeket a helytelen cselekedet megismétlésétől. A büntetés, főleg a tesi fenyítés elnémítja a gyermek bűntudatát és lelkiismeretfurdalását, így könnyebben elfelejti ezeket a gyötrő érzéseket, és megismétli a rosszat. Másodszor, ha ilyen körülmények között büntetjük a gyermeket, az felháborodást ébreszt benne. Amikor a gyermek őszintén bánkódik tette miatt, lelkiismerete keményen bánik vele, s ez már önmagában elegendő büntetés. Vigasztalásra vágyik ilyenkor, és a szülő biztatására, hogy ha ezúttal rosszat is tett, azért mégiscsak jó gyerek. Égető szüksége van erre a bátorításra. Ha tehát elkövetjük azt a hibát, hogy megértő szeretetünk kinyilvánítása helyett elfenekeljük, mélyen megsebezzük a gyermeket, aki mindebből azt fogja érezni, hogy ő reménytelen eset, és ezt a szülei is így látják. Az eredmény harag, fájdalom, bosszúság, keserűség, amit talán élete végéig hordoz.

Ross Campbell: Életre szóló ajándék Hogyan szeressük gyermekünket?

Kapcsolódó szócikkek: bosszúság · büntetés · bűntudat · fájdalom · harag · keserűség
>!
PRicsmond

Akárcsak a gyűlölet, a bosszú is hajszálvékony ráncokat rajzol egy amúgy
szép arcra, de míg a keserűség a száj sarkába húz éles vonalakat, a bosszú
inkább a szem körül és a homlokon hagy nyomot.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · gyűlölet · keserűség · Madeleine Silfverberg
>!
haligali

(…) ki kell űznünk magunkból a haragot és a keserűséget, mielőtt a negatív érzelmek elevenen felfalnak bennünket.

Kapcsolódó szócikkek: harag · keserűség
>!
Kkatja P

Ha keserű gondolatokkal küzdő emberek élnek a környezetünkben, az annak a jele, hogy mi magunk sem vagyunk mentesek attól, hogy még bennünk magunkban is fel-felbuggyan a keserűség, ha nem vigyázunk a gondoltainkra. Minden keserűség viszont: bizalmatlanság, a sorssal, az élettel, a Lélekkel szemben. A bizalmatlanság pedig: kétkedés, a helyes hitnek részleges vagy teljes hiánya. Igyekezzük tehát eloszlatni minden keserűséget magunk körül és önmagunkban. Hittel, helyes megvilágításban oszlassuk el a keserűség minden gondolatát, hogy elkerüljük a szenvedést, amely még nem következett be, de amely a keserű gondolatok következtében előbb-utóbb valóra válnék! És elsősorban a környezetünkön segítsünk. Annál inkább, mert tanítva tanul az ember a legtöbbet.

247. oldal "F" napló 79.

Kapcsolódó szócikkek: bizalmatlanság · keserűség
>!
vikcs P

– Mert a sok hazugság csak keserűséget szül.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · keserűség · Owen Gentry
>!
tataijucc P

A teljesíthetetlen dolgok iránti vágyakozás csak keserűséget szül.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Giin Raas · keserűség
>!
moodhunter83

Általánosabban fogalmazva: minden ember ki van szolgáltatva az öregedésnek és a halálnak. Az öregedés és a halál fogalma elviselhetetlen az emberi lény számára; napjaink társadalmában csak nő, növekszik, fölényesen és kivédhetetlenül, míg végül betölti az egész tudatunkat, és minden mást kiszorít onnan. És szép lassan úrrá lesz rajtunk a bizonyosság, hogy a világ korlátai ki vannak jelölve. Maga a vágy is eltűnik, nem marad más, csak a keserűség, a féltékenység és a félelem. De főleg a keserűség; a hatalmas, a felfoghatatlan keserűség. Korábban semmilyen civilizáció, semmilyen korszak nem volt képes ilyen nagy mennyiségű keserűséget kifejleszteni az alattvalóiban. Ebből a szemszögből nézve előzmények nélküli korban élünk. Ha a kortárs lelkiállapotot egyetlen szóval kellene jellemeznem, feltétlenül ezt a szót választanám: keserűség.

Kapcsolódó szócikkek: keserűség · öregedés