kebab tárgy

Terry Pratchett: Erik
Efrájim Kishon: A tengeribeteg bálna
Tara Bahrampour: Visszatérés Iránba
Kováts András – Rónai Gergely (szerk.): Bevándorló Budapest
Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában
Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz
Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Leiner Laura: Nélküled
Venko Andonovszki: Boszorkány
Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei
S. A. Chakraborty: Bronzváros
Dzsalál ad-Dín Rúmi: Rúmí aranykora
Emma Donoghue: A rokon
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről
!

A kebab vagy kebap (arab: کباب) arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel. Általában darált birka vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon „kebab” alatt értenek. A hozzávaló fűszerekkel összegyúrt darálthús gombócokat kolbászkákká formázzák és tenyérrel a hosszú lapos nyársra nyomkodják. Nyílt tűzön, zsírozott nyársra vagy pálcikára tűzve, a parázs fölött gyakran forgatva, egyenletesen sütik meg.

A döner kebab elődje az Iszkender-kebab, amelyet İskender Efendi készített el 1867-ben a jelenlegi Kayhan Bazár területén, a törökországi Bursa városában[3]
Manapság világszerte elterjedt, és az Iskender-kebab alapján készül a „döner kebab”, amelyet függőleges nyárson folyamatosan grillezett és rétegesen nyársrahúzott hússzeletekből készítenek. A gyorsan fogyasztható ételt a nyársról leszelt húsforgácsokból és különféle öntetekből állítják össze. A vásárlóknak pitában tálalják az utcán is fogyasztható ínyencséget. Európában és világszerte a török gasztronómiát jellemző kebabot, ma már inkább így ismerik és nem a tányérban felszolgált hagyományos formájában.

Az adana kebabhoz hasonló a szintén faszénparázson sült, hosszúkás étel, a jugoszláv utódállamokban ćevapinak nevezett nyársonsült, illetve a bolgár kabapcse vagy a román mititei. Romániában azonban kevesebb fűszerrel és szódabikarbónával készítik. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre. A ćevapi szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kebab


Idézetek

Juci P>!

Keresztesi József: Mit eszik a micsoda?

Szereti a mézet a bundás mackó,
szereti a kecske a sós perecet,
szójafasírtot a nílusi víziló,
a sün meg a sört (ez egy furcsa eset).

Szereti a májat a félszemü kandúr,
sok husit enne a pötty jaguár,
grenadírmarsot a foltos petymeg,
krumplikrokettet a krumplibogár.

Szúnyogcsemegén csámcsog a denevér,
fánkot az elefánt százat bekapott,
vattacukorra pattan a bolha,
szereti a vapiti a döner kebabot.

41. oldal

Lovász Andrea (szerk.): Tejbegríz Finom irodalom gyerekeknek és felnőtteknek

Kapcsolódó szócikkek: bolha · denevér · elefánt · fánk · foltos petymeg · jaguár · kebab · kecske · Keresztesi József · medve · méz · sör · sündisznó · vapiti · vattacukor · víziló
csfannie P>!

– Beki, török mondás szerint, ki nem szereti döner kebab, nem jó ember – mondta határozottan.

Kapcsolódó szócikkek: kebab
janetonic P>!

…és ha van hozzá kebab is, az már csak hab a tortán.

66. oldal, Paradicsomos bulgur

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei Közel-keleti konyha mindenkinek

Kapcsolódó szócikkek: kebab
4 hozzászólás
Ninácska P>!

A kebabokat készíthetik nyárson, vagy göngyölten.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kebab
Annamarie P>!

A nő körül még mindig ott keringett az édes hónaljszag, mint füst a kebab körül…

48. oldal A külföldi nő

Kapcsolódó szócikkek: kebab
CrazyTeddy>!

-Leszedni egyet? Minek? – Zavara irtózatba ment át. – Hogy megedd? – Undorodva horkantott. – Ki van zárva! Mi nem eszünk húst!
-Mi? Miért nem? – Soványka bevétele miatt Kairóban ritka fényűzés volt számára a hús. – Pedig ízletes!
-Tisztátalan – borzongott Dára. – A vér bemocskol. Ilyesmit egyetlen dév sem fogyasztana. Egy Náhida bánu meg aztán semmiképp!
-Egy Náhida bánu?
-A Náhida család női vezetőit illetjük ezzel a címmel. Egy dicső rang – tette hozzá kissé feddő hangon. – Felelősségteljes.
-Szóval azt mondod, csak titokban ehetek kebabot?

164-165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kairó · kebab
Timár_Krisztina I>!

A harmadik oldalon ez következett: „Kebab készítése: végy darált sertés- és marhahúst 60:40 arányban, vagy tetszés szerint. Minél több sertéshús van benne, annál kevésbé ragad a grillrácshoz.” A negyedik oldal így folytatódott: „Porcukor készítéséhez a cukrot finomra őröljük; ízesítéshez vaníliát vagy őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Néhány öreg néne szerint akkor a legédesebb, ha teliholdnál őrölik, bár ez csak afféle babona…”

134. oldal

Venko Andonovszki: Boszorkány Regény, nyers változat (Egy író jegyzetfüzete)

Kapcsolódó szócikkek: kebab
3 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

A kávéház asztalait ellepték a kebabbal, rizzsel, spenótos-húsos pitével és cukrozott mandulával töltött, szalaggal átkötött zsákocskákkal megrakott tányérok.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kebab
2 hozzászólás
WolfEinstein>!

Tudjuk, minden népnek megvan a maga nemzeti eledele, mint például a mi arab eredetű sis kebabunk. Az olaszoknál azonban a spagetti valami örökletes, pszichopatologikus szindróma jelleget ölt. Folyton esznek – és folyton spagettit. Mindenük a spagetti. Az ember rendel egy bifszteket, és a pincér elébe tesz egy dézsa gőzölgő tésztát. Egy napon vakmerőségéről közismert feleségem fellázadt:
– Nem spagettit kértünk! – mondta a pincérnek.
– De signora! – így a pincér – Ez nem spagetti. Ez allegro con brio paradicsomszószban…

61. oldal (Cicero, 2011)

Efrájim Kishon: A tengeribeteg bálna Útikalauz ától cetig

Kapcsolódó szócikkek: kebab · spagetti
Carmilla >!

A 2000-es évekre a budapesti városképnek is szerves részévé váltak a más európai nagyvárosokból ismert kebabos gyorséttermek. A kezdetben idegenkedő lakosságnak szánt marketingfogásként a termé­ket sok helyütt „gyros” néven vezették be a piacra, vélhetően a görögor­szági nyaralások kulináris élvezeteinek felidézésével kecsegtetve. Aztán ez így is maradt, ma majdnem minden török (és nem török) pecsenyesütő gyrosként árulja a kebabot.

93. oldal, Török és kurd Budapest (Menedék Egyesület, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: gyros · kebab