kapor növény
Idézetek
Délután van még, szép, szikrázó, augusztusi délután. A réteken fonnyad a sarjú, a virágok megfakultak már; a kertekben kesernyés illata leng a kapornak, sárgul az uborka, idei verebek csiripelnek értelmetlenül a bokrok hűsén, a felhők nem mozdulnak, az ég porosan szürke, mint az unalom, csak egy magányos gólya köröz fájó szárnnyal, tűnődve az idegen vidék felett, mind lejjebb, mind lejjebb, mert a társak már eltűntek a messzeség párájában.
Az orosz ételek finomak, de az amerikaiak számára egy idő után kissé egyhangúak – minden étkezésnél borscsot, sült húst, burgonyát, valamint más húsféleségeket szolgálnak fel, és mindent alaposan megszórnak néhány tonnányi kaporral.
— Gennagyij – fordulok oda társamhoz az első napok után –, minek ez a rengeteg kapor?
— Mit mondasz? – kérdez vissza.
— Azt, hogy mindenre kaprot tesztek. Némelyik étel akkor is nagyon finom lenne, ha nem borítaná kapor.
— Aha. Oké, már értem – bólint, miközben arcán megjelenik a jellegzetes vigyor. – Ez azért van, mert az orosz étrend főként krumpliból, káposztából és vodkából áll, a kapor pedig kiváló ellenszer a fingásra.
Később utánanézek a Google-ban. Igazat mond. Valóban értelmes célnak tűnik a gázok eliminálása, mielőtt több órára beszíjaznak minket egy aprócska konzervdobozba. Nem panaszkodom tovább a kapor miatt.
Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Mentából, kaporból és köményből tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget elhanyagoljátok. […] Tisztára mossátok a pohárnak és a tálnak a külsejét, belül azonban tele vagytok rablással és mértéktelenséggel. Te vak farizeus! Előbb belül tisztítsd ki a poharat és a tálat, akkor majd kívül is tiszta lesz.
Mt 23.23-26 (Szent István Társulat, 2014)
Biblia 92%
Növények nevére
Egyetemes szeretnék lenni,
mint a petrezselyem,
és változatos,
mint a paprika,
messzefénylő,
mint a paradicsom,
és rejtőzködő
miként az eper.
Téveszthetetlen,
mint a zöldkapor,
és közhasznú,
mint a levendula.
Gazdag szeretnék lenni,
mint a szőlő,
és igényes,
akár a sárgadinnye.
Burjánzó szeretnék lenni,
mint a borsfű,
láthatatlan,
mint a sárgarépa.
Olyan kitartó,
mint a vöröshagyma,
s elpusztíthatatlan,
mint a bodza.
338. oldal
Mezey Katalin: Szárazföldi tél Válogatott és új versek 1960–1991
Ruta, zsálya, rozmaring, kakukkfű, kőmag, gyömbér, menta, sasfű, farkasszőlő, fűszerek, mustár, ánizs, varádics, bazsalikom, kapor, petrezselyem, turbolya, majoranna – a füvek összes fajtája nőtt itt. Minden segédjét megtanította a használatukra, még a ritkábbakéra is, és megvilágította a veszélyeiket. Hiszen a gyógyfüvek áldásos hatása a megfelelő alkalmazásukban rejlik, és a túladagolás néha rosszabb lehet, mint a betegség.
8. oldal
Közben a pianínónál ülő is megkapja a maga tökét, külön tányéron a feltéttel. A pultig érződik a főzelék savanykás, kapros illata, Ricsi mindig a rántást készíti el elébb, abba hinti bőségesen a kaprot, aztán teszi bele a tököt, amit alig pár percig főz már csupán. Tejszínnel finomítja, sóval, cukorral, borssal ízesíti, ilyenkor, nyáron kovászos uborka levét löttyinti még bele. A vendég értőn átlapátolja a szép piros pörköltet a főzelék mellé, s akkurátusan nekilát; a villára minden falat tökhöz egy kis zaftos húst is fölvesz gondosan.
124. oldal, Vasárnapi ebédek (Ulpius, 2009)
Ültettem három különböző salátát, koktélparadicsomot és rengeteg zöldfűszert. Olyan jó illatuk van. Van itt petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, zsálya, oregánó, kapor és rengeteg bazsalikom. Hát nem tüneményesek? Olyan kicsik, meg minden. Ők az én picikéim.
CUKKINIPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
cukkini
fokhagyma
zöldpaprika
szójapehely
őrölt bors
kapor (vagy kömény)
vöröshagyma
paradicsom
olaj
só
pirospaprika
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon
megfuttatjuk, pirospaprikával megszórjuk. A
cukkinit kockára vágjuk, a paradicsomot és
a felszeletelt zöldpaprikát is a hagymára
tesszük. Sóval, borssal puhára pároljuk.
Közben a szójapelyhet leforrázzuk fűszeres
vízzel. Ha megduzzadt, a cukkinis lecsóhoz
adjuk, sűrűre fűzzük. Majd hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát, és jól összeturmixoljuk.
Vajjal összekeverjük, kaporral vagy
köménnyel, snidlinggel ízesítjük. Hidegen
barna kenyérrel tálaljuk.
PÁSTÉTOMOK