!

kalap tárgy

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Szabó Magda: Régimódi történet
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
Yann Martel: Pi élete
Karácsony Benő: Napos oldal
Albert Camus: A pestis
Rick Sky: Freddie Mercury élete
Knut Hamsun: Éhség
Agatha Christie: No. 16
J. M. Barrie: Peter Pan és Wendy
Terry Brooks: Hook
Henry Lawson: A batyu románca
Cassandra Clare: Üvegváros
Tove Jansson: Tales from Moominvalley
P. G. Wodehouse: Igenis, Jeeves!
Herta Müller: Szívjószág
Simon Réka Zsuzsanna: Pukka és az évszakok
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete
André Maurois: Franklin
Scott Spencer: Végtelen szerelem
Cserna-Szabó András: Sömmi
Libba Bray: Lair of Dreams – Álmok mélyén
Jenny Colgan: Piciny Csodák Péksége
Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy's Button Box

Idézetek

>!
FFG

– […] Ismertem egyszer egy fiút, aki alig lehetett idősebb nálad. A társam akart lenni a kalandjaimban […] Végül, hosszú idő után bebizonyította rátermettségét, és társak lettünk.
– És következett a rengeteg izgalmas kaland?
– […] A legelső közös ügyünk során meghalt. […]
– Nem úgy terveztem, hogy mostanában meghalok. Egyébként is rendelkezem valamivel, amivel ő nem.
– Éspedig?
– A kalapoddal. Vigyél magaddal, vagy ugrálni fogok rajta.

49-50. oldal, 4. fejezet - A titkos háború (Ulpius-ház, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: halál · kalap · Skrupulus Fondor · Stephanie Edgley
>!
Szédültnapraforgó

A kalap és a prém büszkévé teszi a nőket, mondogatta, és Isten nem szereti a büszke nőket.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · kalap
>!
Sli SP

Thomas Jeffersonnak jutott a szerep, megszövegezni a híres nyilatkozatot. Franklinnak mutatta meg első vázlatát és Franklin néhány szót változtatott rajta. Mikor a Tanács elé vitte, minden tag módosítást ajánlott, és Franklin, aki Jefferson mellett ült, látta, hogy ez mennyire szenved, mikor munkáját ennyire átformálják. Az agg a fiatalemberhez hajolt akkor és azt mondta:
– Soha nem vállalom el egy szöveg megszerkesztését, amit gyülekezet elé terjesztenek, mert még emlékszem egy történetre inaskodásom idejéből. Egy barátom, aki kalapüzletet akart nyitni, gyönyörű feliratot tervezett. «John Thompson kalapos, kalapokat gyárt és elad készpénzért.» Megmutatta vázlatát barátainak. Erre az első: «Miért kell «kalapos»? ha már azt mondod: kalapot gyárt, a kalapos felesleges.» A szót kitöröltük. Most a második: «Mért «gyárt»? a vevők egyszerűen kalapot akarnak, nem sokat törődnek vele, ki gyártja őket». És a harmadik: «Miért a «készpénzért»? ez magától értetődik és sértő». A negyedik barát pedig: «Miért «elad»? Senki nem várja, hogy ajándékba adjad őket». Az ötödik: «Minek leírni azt, hogy «kalap», mikor már úgyis kalapot rajzolt a cégtáblára?» Végül is John Thompson maradt rajta és egy festett kalap.

51. oldal, A függetlenségi nyilatkozat (Franklin-Társulat)

André Maurois: Franklin Egy optimista élete

Kapcsolódó szócikkek: Benjamin Franklin · kalap · Thomas Jefferson
>!
Nocharity

Mikor a Csele kalapját körülvitte, oldalba bökte Barabás Kolnayt.
– Ez is zsíros.
Kolnay belenézett a kalapba. És érezték mind a ketten, hogy nincs többé min szégyenkezniök. Ha már a Csele kalapja is zsíros, akkor már igazán vége a világnak.

27. oldal, II. fejezet (Móra, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: kalap · világ
>!
otaksa

Wayne ruganyos léptekkel felszökellt a Negyedik nyolcad tisztviselőségének irodájába vezető lépcsőn. A füle majd’ megsült a fejfedő alatt. Miért hordtak a tisztik ilyen kényelmetlen kalapot? Talán éppen ezért zsörtölődtek egyfolytában – járták a várost, kötözködtek a jóravaló polgárokkal. Még csak néhány hete érkezett Elendelbe, de máris tudta, miben áll a munkájuk.
A rossz kalap az oka. Egy rossz kalap képes az embert kifordítani önmagából.

Kapcsolódó szócikkek: kalap · Wayne
>!
Kim_H_Angel

Magnus vidáman pillantott Claryre. – Meglepődtem, amikor reggel megkaptam Sebastian üzenetét – mondta. – Nem kevesebb állt benne, mint hogy neked tesz szívességet. Hogy sikerült összefutnod vele?
– Lightwoodék valami barátjának az unokatestvére. Rendes srác, nyugi.
– Rendes, hah! Meseszép! – Magnus álmatagon pillantott a fiú felé. – Itt hagyhatnád. Kalapokat akasztanék rá, meg ilyesmi.
– Nem. Nem kaphatod meg.
– Miért nem? Neked tetszik? – csillant fel Magnus szeme. – Úgy látom, te tetszel neki. Láttam, hogy úgy nyúlt a kezed után, mint egy mókus, amikor a mogyoróra veti magát.

160-161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clary Fray · kalap · Magnus Bane · mogyoró · mókus · Sebastian
Hirdetés
>!
Kókuszka 

Kedvezményezett rockville-i helyzetem éppoly könnyedén szertefoszlott, ahogy keletkezett, kihátrált a körülmények ajtaján, kalappal a kezében.

468. oldal, 18.fejezet-Végtelen szerelem (Európa, 2014.)

Kapcsolódó szócikkek: kalap
>!
Nocharity

Piperkőc alak volt ez a Hook, tollas kalapban szeretett járni, súlyos selyembrokátból varratta a köpenyét. Hosszú. fekete haját szoros csigákba bodorította, és soha nem mutatkozott másként, mint két szivarral a szájában; egyszerre füstölt belőlük, egy magafeltalálta szipkából.
De a legijesztőbb és legfeltűnőbb a vaskampója volt.

31. oldal, 5. fejezet - A sziget valósággá válik

Kapcsolódó szócikkek: haj, hajszál · James Hook · kalap · Sohaország / Sehol-sziget
>!
Nocharity

Csér mögött ekkor felpattant a kapitányi kabin ajtaja és kivonult rajta a hírhedt James Hook.
Első pillantásra nagyon hasonlított a hajójához – vagy talán a hajó őrá. Fényes volt, keskeny és gonosz, hegyes orrú képétől hegyes orrú cipőjéig. Kapitányi kabátját vörös és fekete szövetből varrták, arany paszománnyal díszítették. A vállán átvetett, aranyrojtos, széles szalagon rövid kard lógott. Fehér csipke nyakfodrai fölött a szegletes arc emlékeztetett a tengeri tajték hátterére kirajzolódó orrszoborra. Fürtös fekete haja úgy ereszkedett alá vállára, mint főárbocról a teljes vitorlázat. Széles karimájú kalapja akkurát olyan volt, mint a tatfedélzet palánkja, kivéve, hogy a sarkain nem sziszegtek kígyók. Ami azonban hibádzott kígyóban, azt bőven bepótolta az ábrázat. Kegyetlen volt, kemény és megvető, bajsza viperaként tekergőzött, pillantásától röptében fagyott meg a madár. Rettenetes volt, amint ott állt, garázda zsiványai előtt. Bal keze helyén a félelmetes kampót viselte, melyről közismert volt. A kampó frissen köszörült vége villogott a napsugárban.

124-125. oldal, Szemtől szemben kampókezű Hookkal

Kapcsolódó szócikkek: arc · bajusz · cipő · haj, hajszál · hajó · James Hook · kalap · kard · kéz · kígyó · madár
>!
Citrompor

(…) 1831-ben a nádor Békés és Csongrád vármegyék egész területén felállította a statáriumot, és ahhoz, hogy a lovasbetyárt felhúzzák az első szomorú körtefára, és a kötélen lógva a varjú vájja ki a szemét, elég volt egy széles karimájú kalap, mert minden betyár kívülről fújta a regulát: „A betyárkodásra és elfásulásra ingerlő, nagykarimájú és hat hüvelyket felülhaladó kalapoknak nemcsak hordása, de árulása is tilos e két vármegyében”, minden csárda falára ki volt szegezve ez a hirdetmény, de ez csak olaj volt a tűzre, mert a pusztában egyre több széles karimájú kalap ingerelte a legényeket elfásulásra, és a Kotolár kapitány hiába nyargalászott ide és oda, nappal és éjjel szüntelenül a pusztán, mert a betyár úgy terjedt az Alföldön, mint nyár végén a kolera.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kalap