!

kabóca állat

Gerald Durrell: A halak jelleme
Finy Petra: Madárasszony
Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje
Mo Yan: Szeszföld
Orhan Pamuk: A piros hajú nő
Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek

Idézetek

>!
Chöpp 

Szerettem a kabócák szünet nélküli ciripelését, és szerettem a hold nélküli égbolton ámulattal nézni az ég tízezernyi fényes csillagát.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kabóca
>!
RaavNaan P

A természetben nem csak a Fibonacci-számok fordulnak elő. Az állatvilág a prímszámokat is ismeri. A kabócák Magicicada septendecim és Magicicada tredecim nevű két faja sokszor ugyanabban a környezetben él. Ennek a két fajnak az életciklusa pontosan 17, illetve 13 év. Életüket, az utolsó évet leszámítva, a földben töltik, s ott a fák gyökereinek nedvével táplálkoznak. Az utolsó évben azután a lárvák teljesen kifejlett rovarokká alakulnak, és tömegesen bújnak elő a földből. Egészen különleges esemény, ahogyan 17 évenként Magicicada septendecim egyetlen éjszaka alatt birtokba veszi az erdőt. A rovarok hangosan énekelnek, párosodnak, esznek, lepetéznek, és hat héttel később elpusztulnak. Az erdő újabb 17 évre elcsendesül. De miért választott ez a két faj egy-egy prímszámot életciklusának hosszául?
Erre több magyarázat is lehetséges. Mivel az evolúcióval mindkét fajnak prímszám hosszúságú lett az életciklusa, ritkaság, hogy ugyanabban az évben bújjanak ki a földből; csak 221=17x13 évenként kénytelenek osztozni az erdőn.

39. oldal

Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje Miért olyan fontos a matematika egyik megoldatlan problémája?

Kapcsolódó szócikkek: Fibonacci-számsor · kabóca
>!
morcos

Sokat gondolkoztam ezen. Mármint a fűzfákon, hogy miért hívják őket szomorúfűznek. Sokáig azt hittem, a földet nyalogató ágaik miatt. Mintha lógatnák állandóan az orrukat, úgy néznek ki.
De inkább a kabócák lehetnek a dologban. A tajtékos kabócák. Ezek az állatok úgy védik meg a lárváikat a kiszáradástól és a ragadozóktól, hogy habos köpenyt készítenek nekik. A csöpögős testű kabócakölkök pedig a fűzfákon tanyáznak. Ott csúsznak a saját nyálukon, meg a szüleikén, és ha alájuk ülsz, hát szó szerint lesírnak.

33. oldal, Kenderkötél (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: fűzfa · kabóca
3 hozzászólás
>!
Carmilla 

    „Kabócát fogsz? – kérdezte újra Tom Por. – Errefelé dívik a kabócaviadal?”
    „Nem, nem a kabócaviadal dívik, errefelé megeszik a kabócát” – felelte lassan az öreg, megfordult, két lépést tett előre, és hangtalanul letérdepelt a földre.

143. oldal (Noran Libro, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: kabóca
Hirdetés
>!
Chöpp 

Az időszaki kabóca egész életében, csaknem húsz évig, magyarázta Daniella, várakozik a föld alatt, a talajban, tizenévesen is, mígnem aztán egyetlen éjszaka alatt fel kell nőnie, hogy néhány hétre feljusson a felszínre.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kabóca
>!
deardurr

Visszamasíroztunk a verandára, újratöltöttük poharunkat, és néhány percig némán hallgattuk az afrikai erdők esti énekét. Smaragdzöld szentjánosbogarak izzottak fel mellettünk, kabócák és tücskök hegedültek bonyolult Bach-melódiákat, és időnként fel-felhangzott egy-egy horkantás, ordítás, böffentés a vízmosás aljáról, ahol a vízilovak tanyáztak.

145. oldal (Előléptetés)

Kapcsolódó szócikkek: kabóca · szentjánosbogár · tücsök · víziló