Julia Bertram személy

Jane Austen: A mansfieldi kastély

Idézetek

Aurore>!

Mivel a nagyobbik Bertram kisasszony már eljegyezte magát, Henry Crawford igen méltányosan Julia tulajdona lett, s ezt Julia nagyon is jól tudta; és Henry alig töltött egy hetet Mansfieldben, amikor ő már kész volt habozás nélkül beleszeretni.

44. oldal, Ötödik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Henry Crawford · Julia Bertram · Maria Bertram
Aurore>!

[Fanny] Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Fanny Price · Julia Bertram · Maria Bertram
Hirdetés
Aurore>!

Fanny nem kapott részt az évad vigalmaiból; de ha ezek elszólították a család többi tagját, örülhetett a nyílt dicséretnek, hogy hasznos szerepet tölt be a nagynénje mellett; s miután Lee kisasszony megvált Mansfieldtől, bálok vagy más összejövetelek estéin természetesen ő lett Lady Bertram nélkülözhetetlen társa. Ha beszélni kellett, beszélt; ha Lady Bertram beszélt, hallgatott; ha úgy kívánta, felolvasott neki; s az ilyen esték békéje, a tökéletes biztonság, hogy amíg kettesben vannak, egyetlen bántó szót sem kell hallania, kimondhatatlanul jólesett neki, hiszen egyébként csak ritkán tehette félre a szorongásait vagy a zavarát. Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész. Végeredményben nagyon kellemesen töltötte el a telet; William ugyan nem került vissza Angliába, de az is jó volt, hogy állandóan várni lehetett.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)