!

Jules Amedée François Maigret felügyelő személy

Georges Simenon: Maigret védekezik
Sue Townsend: Adrian Mole és napi hat cappuccino
P. G. Wodehouse: Hajómágnás a pácban
Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd
Albert Harald: Esős október
Csabai László: Szindbád, a detektív
Georges Simenon: Maigret és a halott gyémántkereskedő
Alfred Komarek: Polt felügyelő sírdogál
Georges Simenon: Maigret és az idegek harca
Aung Szan Szú Csí: Levelek Burmából
Georges Simenon: Una testa in gioco

Idézetek

>!
ancsee

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Úgy is hívhatnánk az ügyet, mint a három hiba története. – fordult Maigret Lucashoz.
– Melyek lennének ezek a hibák?
– Először is Else hibát követett el azzal, hogy kiegyenesítette a havas tájképet ábrázoló festményt, dohányzott a földszinten és felvitte a gramofont a szobájába, ahol elvileg kulcsra zárva töltötte a napját. Félt, ezért vádolni kezdte Carlt, azt gondolva, hogy valójában megvédi.
Azután a biztosítási ügynök is hibázott, amikor odahívott magához, jelezvén, hogy az egész éjszakát az ablak mögött ülve fogja tölteni.
Harmadjára pedig ott van Jojó baklövése. A szerelő megijedt a jelenlétemtől, ezért gyorsan meg akart szabadulni a gyémántokkal teli abroncstól. A teherautónak azonban, amelyiknek a hátuljára erősítette, a kerekei szélesebbek voltak.

>!
pwz ISP

Bár Maigret felügyelő nagy kedvencem, még nála is jobban szeretem Madame Maigret-t. Azok a történetek a legjobbak, amelyekben ő is szerepel; nagydarab és kényelmes, állandóan a fazekai között tesz-vesz; folyton fényesít valamit, és babusgatja az ő nagy csecsemőjét – a férjét. És még a Maigret család otthonába bepillantást engedő részleteknél is jobban kedvelem a párizsi képek és illatok leírását, no meg az ételekét, amelyeket az ínyenc felügyelő nagy szakértelemmel fogyaszt.

127. oldal, 35. Kriminális hétvége

>!
csgabi MP

Maigret föl-alá járkált, leküldte az irodaszolgát kávéért, és kifliért a Dauphine sörözőbe.
Éppen a kiflijébe harapott, amikor benyitott hozzá a cingár Dufour felügyelő: kifogástalan szürke öltöny, magas, mereven álló inggallér, arcán a szokásos titkolózó arckifejezés.

13. oldal

15 hozzászólás
>!
Mária P

E dietro una finestra illuminata si intravedeva un uomo con la pipa in bocca, chino su una scrivania ingombra di carte.

12. oldal

>!
Sli SP

– (…) Határozottan tagadja.
– És te elfogadod a szavát?
– Igen. Alibije van.
– Ugyan, te kis csacsi – kiáltotta Nobby. – Ebből látszik, hogy ő az! Nem olvastál még detektívtörténeteket? Kérdezd csak meg Sherlock Holmest, mit ér egy alibi.
– Vagy Monsieur Poirot-t – javasoltam.
– Igen. Vagy Maigret felügyelőt, Brown atyát, esetleg Miss Marple-t. Nem tudom elhinni, hogy egy hozzád hasonló intelligenciával bíró ember bedőljön az alibimesének.

242. oldal, 27. fejezet - Egy szemöldökhúzogató reggel (Ciceró, 2009)

>!
Blissenobiarella

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

– Nem engednéd szavazni a nőket?!
– Nem a k… életbe, naná, hogy nem! – tombolta. – Mind bolond! Ha nem premenstruális migrénjük van, akkor posztmenstruális, ha meg egyik se, akkor éppen menstruálnak, és olyankor aztán tényleg rajtuk a migrén!
Rámutattam, hogy Migrén egy francia detektívfelügyelő, és semmi köze a nőkhöz, de szokása szerint nem hallgatott a józan érvekre.

1997. április 30. szerda

1 hozzászólás
>!
ponty 

Csonka újabb fővárosi diadalútjáról beszél.
– Az akadémisták autogramot kértek, a dékán kijelentette, hogy lefordíttatja a tanulmányaimat franciára, és elküldi Maigret-nek. Nemcsak agyafúrt a párizsi, de lelkiismeretes is, minden megkeresésre válaszol. És szereti a magyarokat. Állítólag egy fogadáson azt mondta Clemenceau-nak:
– „Nem elég, hogy szétdúlta menyének családját, az országával is ezt kellett tennie?” A Clemenceau fiú meg Michnay Ida házasságára gondolt persze…

229. oldal, 8. (szegény Teodóra)

>!
Jesper_Olsen 

Én tudom, drága főfelügyelő úr, hogy ön kérdez, és én válaszolok. Ezt már megtanultam, mert sokszor olvastam Maigret felügyelő történeteit. Mondja, valóban olyan okos az az ember?

145. oldal

>!
Jesper_Olsen 

– Nem, nem, csak tartsunk mértéket – mondta szerényen. – Hogy én volnék a legjobb detektív, aki valaha nyomozásra adta a fejét? Azért Poirot vagy Maigret is értett hozzá, nem igaz?

65. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Én marha, én címeres ökör… – sóhajtott fel Kalle. – Hát ennyit sem voltam képes felfogni! Hercule Poirot vagy Maigret már réges-rég kitalált volna mindent!

126. oldal