!

jóslás fogalom

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Joanne Harris: Csokoládé
William Shakespeare: Antonius és Kleopátra
Terry Pratchett: Egyenjogú rítusok
Jack Vance: Haldokló Föld
Gloria Polo Ortiz: Akit villámcsapás ért
Marco Polo: Marco Polo utazásai
Paul Martin: Szex, drogok és csokoládé
Diana Gabaldon: Az idegen
Várkonyi Nándor: Varázstudomány I-II.
Szentírás
Eleanor Catton: A fényességek
Plutarkhosz: Nagy Sándor és Iulius Caesar
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

Idézetek

>!
Victoria_Crane

– Nos, igen – válaszolta. – Az helyes. Megfogod a kezüket és az emberek elvégzik a jóslást. De ez nem jelenti azt, hogy hinnünk is kell benne. Bajban is lennénk, ha mindent csak úgy elhinnénk.
– A Felsőbb Erőknek különös tulajdonságaik lehetnek, és változatos módszerekkel hozzák a tudtunkra az akaratukat a fénynek ebben a körében, amit létező világnak nevezünk – jelentette ki Hilta ünnepélyesen.

91. oldal

>!
imma AP

– Most pedig alkossatok párokat. Mindenki vegyen magának egy csészét a polcról, majd gyertek ide hozzám teáért. Azután üljetek le, és igyátok ki a teát, hogy csak az üledék maradjon a csésze alján. Azt lötyköljétek körbe háromszor bal kézzel, majd fordítsátok a csészét a szájával lefelé, és tegyétek a csészealjra. Várjátok meg, amíg az utolsó csepp tea is kifolyik, azután adjátok át a csészét a párotoknak olvasásra. A minták értelmezéséhez a kulcsot A jövő zenéje ötödik és hatodik oldalán találjátok, de én is segítek majd a munkában.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Sybill Trelawney · tea
>!
Telena

– Ha kéritek – szólt sejtelmes, búgó hangon –, szívesen segítek értelmezni a Gömbben feltűnő árnyakat.
– Nekem nem kell segítség – súgta barátainak Ron. – Ezt egyedül is tudom értelmezni: ködös éjszakánk lesz.

274. oldal, 15. fejezet - A kviddicsdöntő (Animus, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: jóslás · Ron Weasley · Sybill Trelawney
>!
Telena

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Nem kizárt, hogy tényleg az volt – szólt fejcsóválva. – Ki hitte volna? Ezzel kettőre emelkedne az igazi jóslatainak száma. Ideje fizetésemelést adnom neki…

390. oldal, 22. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · jóslás · Sybill Trelawney
4 hozzászólás
>!
BakosJuci MP

Ne jósolgassatok, álmokra ne adjatok.

Lev 19,26

Kapcsolódó szócikkek: álom · jóslás · tilalom
>!
krlany I+SMP

Csokoládéból jövendölni nem könnyű mesterség. A látomások homályosak, szétzilálják őket a felszökő és fejünkbe szálló illatok.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé · jóslás
Hirdetés
>!
krlany I+SMP

Ellenméregként Jungot és Hermann Hessét olvastam, és megtanultam, mi a kollektív tudatalatti. A jövendölés arra való, hogy beavassuk magunkat abba, amit már úgyis tudunk. Abba, amitől félünk. Démonok nincsenek, csak archetípusok, amelyek közösek minden civilizációban.

80. oldal

>!
Sli SP

Hadjáratáról meg akarta kérdezni az istent, és elment Delphoiba; de véletlenül balszerencsés napon érkezett, amikor a törvény tiltja a jóslást. Legelőször is magához rendelte hát a jósnőt, de az nemet mondott, és mentségül a törvényre hivatkozott. Erre Alexandrosz maga ment el a jósnőért, és erővel magával vonszolta a templomba. A jósnő végre engedett az erőszaknak, és így szólt: „Győzhetetlen vagy, fiam!” Mikor Alexandrosz meghallotta ezeket a szavakat, kijelentette, hogy most már nem kíván más jóslatot, mert azt a jósigét kapta, amire szüksége volt.

22. oldal, Alexandrosz (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Delphoi · jóslás · jóslat · jósnő · Nagy Sándor
>!
Inimma

Jamie-vel megbeszéltük, hogy felkészítjük Lallybrochot és lakóit a Felkelés közeledő szerencsétlenségeire. De akkor még azt hittük, hogy van időnk. Most már nem volt időm, csak pár percem, ezt kellett kihasználnom, hogy elég információt adjak át szeretett nővérének ahhoz, hogy meg tudja védeni Lallybrochot a vihartól.
Prófétának lenni nagyon zavarba ejtő foglalkozás, gondoltam, immár nem az első alkalommal. Komoly együttérzés támadt bennem Jeremiás és az ő Siralmai iránt. Arra is rádöbbentem, miért volt olyan népszerűtlen Kasszandra.
De ezen nem tudtam változtatni. A skót dombocska tetején, a hajamat és a szoknyámat kísértetként cibáló viharos őszi szélben a sötét égbolt felé fordítottam az arcom, és felkészültem a jövendölésekre.
– Ültessetek krumplit! – adtam ki az utasítást.
Jenny álla kissé leesett, majd visszazárta a száját, és határozottan biccentett egyet. – Krumplit. Igen. Az csak Edinburghban van, de elküldetek érte. Mennyit?
– Amennyit csak tudtok. A felföldön még nem termesztik, de fogják. Az egy gumós növény, ami sokáig eláll, és jobban terem, mint a zab. A lehető legtöbb földet ültessétek tele eltárolható növényekkel. Éhínség lesz, nagyon durva, két év múlva. Ha van olyan föld vagy birtok, ami nem jövedelmező, azt most adjátok el, aranyért. Háború lesz és mészárlás. A férfiakra vadászni fognak, itt, és mindenütt a felföldön. – Egy pillanatra elgondolkoztam. – Van a házban rejtett búvólyuk?
– Nincs, jóval a Protektor után építették.
– Akkor csináljatok egyet, vagy valamilyen biztonságos rejtekhelyet! Remélem, Jamie-nek nem lesz rá szüksége – nyeltem egy nagyot –, de másnak még lehet.
– Rendben. Ennyi? – Jenny arca komoly és összeszedett volt a félhomályban. Áldottam Jamie-t, amiért gondolt arra, hogy figyelmeztesse, és Jennyt, amiért ennyire bízik az öccsében. Nem kérdezte, hogy hogyan vagy miért, egyszerűen csak gondosan megjegyezte, amit mondtam, és tudtam, hogy betartja majd a sietős utasításaimat.
– Ennyi. Legalábbis egyelőre nem jut eszembe más. – Megpróbáltam mosolyogni, de még a magam számára sem bizonyultam meggyőzőnek.

33. fejezet – Az őrség

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli · éhínség · jóslás · Skócia
>!
Gazella

De elmondom önöknek, ha jósnőhöz mennek, teljesen mindegy, mit csinálnak ott. A bestia minden esetben megpecsételi önöket, ha boszorkánysághoz fordulnak, kártyavetőt keresnek fel vagy szellemekre esküsznek, asztalt táncoltatnak, spiritizmussal vagy asztrológiával foglalkoznak.

Kapcsolódó szócikkek: boszorkányság · démon · jóslás · mágia