!

José Arcadio Buendía személy

Gabriel García Márquez: Száz év magány

Idézetek

>!
Morn

Mindketten egyszerre ébredtek rá, hogy ebben a szobában mindig március van és mindig hétfő, s ekkor megértették, hogy José Arcadio Buendía nem is volt olyan bolond, mint ahogy a család mondta, hanem az egyetlen, akinek elég esze volt felismerni azt az igazságot, hogy az időt is érhetik zökkenők és balesetek, miáltal darabokra törhet, és otthagyhatja egy szobában valamelyik örök szilánkját.

378. oldal (Magvető)

Kapcsolódó szócikkek: José Arcadio Buendía
>!
Sunflowers P

-Ha nem fogunk aludni, annál jobb- mondta José Arcadio Buendía kedélyesen. -Legalább többet élhetünk.

Kapcsolódó szócikkek: José Arcadio Buendía
>!
Angele P

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

– Nem kell úgy aggódni – mondta José Arcadio Buendía a feleségének. – Ez az ember buzi.

Kapcsolódó szócikkek: José Arcadio Buendía · Ursula
>!
Károly_Tóth_3

Éppen csak fölegyenesedett valamicskét a padkáján, majd látva, hogy Nicanor atya székestül lassan a föld fölé emelkedik, rántott egyet a vállán.– Hoc est simplicissimum – mondta José Arcadió Buendía: – homo iste statum quartum materiae invenit. [Ez a lehető legegyszerűbb: ez az ember felfedezte az anyag negyedik állapotát.]
Nicanor atya felemelte a karját, s a szék négy lába azon nyomban a földre ereszkedett.
– Nego – mondta. – Factum hoc existentiam Dei probat sine dubio. [Tagadom. Ez a tény kétségtelenül Isten létét bizonyítja.]

78. oldal (Magvető, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: José Arcadio Buendía
>!
szmelus P

Új cigányok voltak. Fiatal férfiak és nők, akik csak a saját nyelvükön beszéltek, olajos bőrű és finom kezű, szép emberpéldányok, akiknek tánca és zenéje szilaj jókedvet árasztott szerte az utcákon, s voltak tarka papagájaik, melyek olasz románcokat adtak elő, egy tyúkjuk, amely dobpergés mellett száz aranytojást tojt, és egy idomított, gondolatolvasó majmuk és egy mindentudó gépük, amely egyidőben gombot varrt fel és lázat csillapított, és egy rossz emlékeket feledtető készülékük meg valami flastromuk, amitől elmúlik az idő, és még ezer más, olyan szellemes és újszerű találmányuk, hogy José Arcadio Buendía szerette volna feltalálni az emlékező gépet, nehogy egyet is elfelejtsen közülük.

Kapcsolódó szócikkek: cigány · José Arcadio Buendía · majom · papagáj · tyúk
>!
szmelus P

José Arcadio Buendía már a falu alapításakor csapdákat és kalitkákat keszített. Rövid idő alatt rigókkal, kanárikkal, gyurgyalagokkal és vörösbegyekkel árasztotta el nemcsak a saját, hanem a falu valamennyi házát. A rengeteg és sokféle madár füttykoncertje oly süketítő volt, hogy Ursula méhviasszal tömte be a fülét, hogy a valóság iránti érzéke meg ne zavarodjon. Amikor Melchiades törzse fejfájás elleni üveggolyókat árulva első ízben felbukkant, mindenki csodálta, hogyan találhattak rá a mocsár mélyén szunnyadó falura: a cigányok akkor bevallották, hogy a madárcsicsergés vezette oda őket.

Kapcsolódó szócikkek: cigány · gyurgyalag · José Arcadio Buendía · kanári · rigó · Ursula · üveggolyó · vörösbegy