!

Jim Jarmusch személy

Mac Montandon: Tom Waits – Álmodban ártatlan
Robert Frost: Robert Frost versei
Emma Forrest: Visszhangzó szavak
!

Jim Jarmusch (fonetikusan: [ˌdʒɪm ˈdʒɑːɹmʊʃ], Akron, 1953. január 22. –) amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer.


Idézetek

>!
sophie P

JJ [Jim Jarmush]: Amikor kölyökként először olvastam Jack Kerouacot, tizenöt éves lehettem, és elolvastam az Útont, és nem szólított meg. Nem jött le. Úgy értem: tetszett benne a kaland, de a nyelvezetet összegányoltnak és slamposnak éreztem. És négy-öt évvel később magnón hallom, ahogy Kerouac valamit olvas, és egyszer csak megvolt, azonnal lejött, és visszamentem, és elolvastam előbb azt, aztán jött a The Subterraneans (Senkiháziak – Cartaphilus, 2005. Ford.: Kepes János), és megértettem. De ha előbb nem értem meg a hangját, és hogy a nyelvet hogyan hallja, és szólaltatja meg, nehezemre esett volna a lapról felvenni. Most már bennem van végleg, tudom olvasni. Felveszem Kerouacot, és hallom a hangját. A légzés, a bebop és a hangzás hatással volt arra, ahogy a nyelvről gondolkozott.

182. oldal - Tom Waits és Jarmusch találkoznak - Straight No Chaser, 1992. október

Kapcsolódó szócikkek: Jack Kerouac · Jim Jarmusch · olvasás
>!
sophie P

JJ [Jim Jarmusch]: (…) Egy csomó számod olyan nekem, mintha egy rövid film lenne.

169. oldal - Tom Waits és Jarmusch találkoznak - Straight No Chaser, 1992. október

Kapcsolódó szócikkek: Jim Jarmusch · Tom Waits
>!
imma A+P

Amikor Jim Jarmusch filmjében, a Down by Law-ban a gyilkosságba keveredett olasz bevándorló tört angolsággal megpróbál kapcsolatot teremteni letargikus cellatársaival, először azt kérdezi tőlük, hogy ismerik-e Walt Whitmant. Semmi válasz. Az olasz egy darabig hallgat, majd felderül az arca, és újra kérdez: hát Robert Frostot?
Erre persze megint nem felelnek, úgyhogy az olasz nem is próbálkozik tovább ezen a fronton. Milyen más költőt ismernének, ha nem az amerikai örökranglista első két helyezettjét?

135. oldal, Utószó. Írta: Imreh András · Imreh András

Kapcsolódó szócikkek: Jim Jarmusch
Hirdetés
>!
Carmilla 

    Negyedszer és utoljára pedig megnézem a Szellemkutya című Jim Jarmusch-filmet, városi szamurájfiguráról szól, Forest Whitakerrel a főszerepben. Csak én hagyhatom, hogy éppen Forest Whitaker adja az utolsó löketet az öngyilkosságomhoz. „Add vissza azt a hét rongyot, amit miattad a St. Vincent kórházban hagytam, seggfej!”, mondom a tévéképernyőnek, amikor Whitaker évekkel később Oscar-díjat kap.

45. oldal (Athenaeum, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Jim Jarmusch