Jedi Templom helyszín

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Timothy Zahn: Kirajzás
Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
Ryder Windham: Search for the Lost Jedi
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya
Jude Watson: The Shattered Peace
Jude Watson: The Deadly Hunter
Jude Watson: The Evil Experiment
Jude Watson: The Dangerous Rescue
Jude Watson: The Moment of Truth
Jude Watson: Dark Warning
Steven Barnes: A Cestus csapda
Matthew Stover: Töréspont
Daniel Wallace: Sithek könyve
Daniel Wallace: A Jedi útja
E. K. Johnston: Ahsoka
James Luceno: Katalizátor
E. K. Johnston: A királynő árnyéka
Claudia Gray: Mester és tanítványa
!

A Jedi-templom a Jedi Rend székhelye volt a nagy sith háború és a nagy jedi tisztogatás közt. Ez idő alatt itt folyt a jedik képzése kiskoruktól kezdődően. A Galaktikus Köztársaság idején a templom a nyilvánosság előtt zárva volt és a jedik barátai és szövetségesei is csak néhány helységbe léphettek be. A templom két alkalommal is súlyos károkat szenvedett, legutóbb YE 19-ben az ellene vezetett támadás során. Később az Új Jedi Rend Luke Skywalker vezetésével újjáépíti és központjává teszi.


Idézetek

verone P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az idős nő rámosolygott, és elsétált mellette, egy pillantást vetve Dooku gróf mellszobrára.
– Erőteljes arc, nemde? – jegyezte meg, halk hangjával oldva a feszültséget. – Egyike volt a legbrilliánsabb Jediknek, akit valaha ismernem adatott.
– Soha nem értettem, miért lépett ki – mondta Obi-van, követve Jocasta Nu pillantását a szobor felé. – Ez idáig mindössze húsz Jedi hagyta el a Rendet.
– A Húsz Elveszettek – mondta Jocasta Nu mély sóhajjal. – És Dooku gróf volt a legutóbbi és egyben legfájdalmasabb. Senki sem szeret beszélni róla. Távozása veszteség a Rendnek.
– Mi történt?
– Nos, mondhatnánk, hogy kissé eltért a véleménye a Tanács döntéseitől – válaszolt az archívumkezelő. – Akárcsak egykori mesteredé, Qui-goné.
Bár Obi-van is éppen ezen a hasonlóságon gondolkodott, a tény, hogy Jocasta Nu ilyen határozottan mondja ki ezeket a szavakat, meglepte őt, és Qui-gont még lázadóbb fényben tüntette fel, mint ahogy ő maga képzelte. Persze tudta, hogy néhai mesterének voltak kritikus pillanatai, legsúlyosabb ezek közül az Anakinnal kapcsolatos konfrontáció, de soha nem gondolt Qui-gonra úgy, mint lázadóra. Úgy látszik, Jocasta Nu, aki a többiekhez hasonlóan ujját a Jedi Templom pletykáinak ütőerén tartotta, így gondolt rá.

143. oldal, 13. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

Szelén>!

Az egyik legkorábbi emléke az volt, hogy elviszik a Jedi Templomhoz. Ő és Darth Sidious turistáknak álcázták magukat. A mestere olyan erővel bírt a sötét oldal felett, hogy az ellenségeik nem érezték meg a jelenlétüket, feltéve, hogy nem léptek be az épület kapuján. Ez amúgy sem lett volna lehetséges – a Templom nem fogadott látogatókat. Szinte az egész napot ott töltötték, és Darth Sidious megmutatta neki az érkező vagy távozó Jediket. Mault lenyűgözte az a tény, hogy ott állhat az ellenségeik közelében, hallgathatja, amint a mestere a végső bukásuk ígéretét suttogja a fülébe, ők pedig nem is sejtik, hogy miféle szörnyű sors vár rájuk.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Maul · Darth Sidious · jedi · Jedi Templom
verone P>!

– Részemről rendben – válaszolta Bail. – Eleget dolgoztam Jedikkel ahhoz, hogy tudjam, mikor kell engedni, hogy magányosan intézzék a dolgaikat.
– Én nem vagyok igazi Jedi, azt ne feledje! – mondta halkan a lány. Erről még nem beszéltek, de Ahsoka úgy érezte, figyelmeztetnie kell a szenátort arra, hogy esetleg nem azt fogja kapni, amit remélt. – Elhagytam a Templomot, és letértem a Jedik útjáról.
– Ha nem Jedi, akkor mi maga, Ahsoka Tano? – kérdezte Bail. – Mert őszintén szólva, szerintem úgy beszél és úgy cselekszik, mint egy Jedi.

286. oldal, 26. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Bail Organa · jedi · jedi · Jedi Templom
verone P>!

– Ezért nem tanulmányozzuk manapság a próféciákat – jelentette ki Dooku, azzal hirtelen sarkon fordult, és elindult a kijárat felé, ami azt jelentette, hogy Qui-gonnak is követnie kellett.
– Mester! – mondta Qui-gon, mialatt szedte a lábát, hogy utolérje Dookut. – Csak arra vagyok kíváncsi, hogy a jövő ismerete a sötét oldalra vezeti a Jediket?
– Ennél azért több kell – válaszolta Dooku, és a tekintete semmit nem árult el az érzéseiről.

65. oldal, 5. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2019)

verone P>!

Elgondolkodva hallgatták – a méltóságteljes Ki-Adi-Mundi, a fiatal és gyönyörű Adi Gallia, a karcsú Depa Billaba, a tarajos, márványarcú Even Piell és a többiek. Külsejüket tekintve mindannyian különbözőek és egyediek voltak, s mégis mindannyian valami létfontosságút tettek hozzá a Tanácshoz.

212. oldal, 16. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

verone P>!

A Coruscant szorosan egymás mellett burjánzó épületeitől eltérően a Jedi Templom magányosan állt. A soktornyú, kolosszális piramis mindentől távol, egy széles, testesebb élesebb körvonalú tornyokhoz vezető sétány végén állt, melyekben kisebb valószínűséggel lehetett volna meglelni a meditációhoz szükséges magányt. A Templomban éltek a Jedi-lovagok és növendékeik, az egész rend, az Erő tanulmányozásába, természete feletti töprengésbe mélyedve. Itt rendszerezték és sajátították el tanait, itt készültek fel az Erőben megtestesülő, mindent átható jóság szolgálatára.
A Jedi Tanácsterem az épület középpontjában helyezkedett el. Maga a Tanács épp ülésezett – zárt ajtók mögött, a bent lévő tizennégy lény kivételével elrejtve mindenki szeme és füle elől.

211. oldal, 16. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Coruscant · jedi · jedi · Jedi lovag · Jedi mester · Jedi Rend · Jedi Tanács · Jedi Templom · padawan
Melcsó>!

A jármű becsatlakozott a Coruscant forgalmába. A szél és a több ezer hajtómű zúgása zavarta volna a beszélgetést, ezért Padmé inkább a város látképét szemlélte.
(…)
A Jedi Templom felé fordította a tekintetét, és anélkül, hogy tudatosult volna benne, megérintette a nyakláncát. A hatalmas épület a lakosztályából is jól látszott. Az új szenátorok közül sokan a bolygóra érkezve amint tehették, ellátogattak oda. Persze akadtak nem nyilvános termek is, de a templom nagy része látogatható volt. Padmé azonban még nem járt ott. A kollégái többségétől eltérően ő számos Jedivel találkozott már, és nagyon felkavarónak találta őket.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · Jedi Templom · Padmé Amidala · szenátor
Melcsó>!

Egészen kellemesen érezte magát a mestere szállásán. Ugyanolyan kicsi és egyszerű volt, mint a többi Jedié, ám ezt a szobát nem lehetett volna összetéveszteni senki máséval. Qui-gon mindenhonnan hozott magával valami apróságot, ahol ők ketten megfordultak – innen egy fadarabot, onnan egy puha szőttest. Az idők folyamán ezek az emléktárgyak egész gyűjteménnyé gyarapodtak. Obi-van tudta, hogy a szélharang a Gatalentáról származik, a sima meditációs kövek a Rylothról, míg a zöld teáskészletet egy bivall adta hála jeléül Qui-gonnak, miután segített kiszabadítani egy megrekedt teherhajót.
És ezek még azok a kalandok voltak, amelyekben Obi-van is részt vett. Amikor körüljáratta a tekintetét a helyiségen, ismeretlen tárgyakat pillantott meg, és ismét rá kellett jönnie, hogy mestere milyen sok helyen járt már, és mennyi mindent csinált. Akármilyen különc is volt Qui-gon, Obi-van tudta, hogy szerencsésnek mondhatja magát, amiért ilyen mestere van. Csupán arra kellett megoldást találnia, hogy a mester is szerencsésnek érezze magát, amiért olyan tanítványt kapott, mint ő.

58-59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jedi Templom · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Ryloth
Szelén>!

A Jediszolgálatban vagy a Templom munkatársai között szabadon folytathatod a munkát a Rend kötelékében. Ha kívánod a padavani rangot is megtarthatod, függetlenül attól, hogy hivatalosan többé már nem vagy tanítvány. Dönthetsz azonban úgy is, hogy egyszerűen csak „jediként” hivatkozol magadra.

Half-Moonsing is ezt választotta! Ő a siklóflotta gondnoka.
– Thame

Csupán a szánalom jele, hogy a bukottak a templomban maradhatnak, semmi több.
– Dooku

Akármilyen poziciót tölt is be, Half-Moonsing roppant bölcs jedi.
– Q-G

Nem tudom, ki ez a Half-Moonsing, de az biztos, hogy én nem húznék ujjat senkivel, aki a siklóflottával foglalkozik.
– Kenobi

109. oldal Ha nem sikerül teljesítened a próbákat

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Szelén>!

A Jedik nem akartak háborút, de nem volt más választásuk. Részt kellett venniük a harcokban, különben közmegvetés tárgyává váltak volna. (…) A Jedik egy pillanatig sem voltak a konfliktus valódi hősei, erről gondoskodtam a HoloNet befolyásolásával. Félelmet ébresztettem a galaxis lakóiban arroganciájuk és furcsa erőik iránt. (…)
Mire eljött az ideje, hogy kiirtsam a Jediket, már senki sem gyászolta őket. A szenátus egy percig sem habozott, miután értesült róla, hogy puccsot terveztek, ezért végezni kell velük. A nép pedig megkönnyebbült, amikor látta, hogy füst száll fel a Jedi Templomból.

149. oldal

Daniel Wallace: Sithek könyve A sötét oldal titkai

Kapcsolódó szócikkek: Darth Sidious · Jedi Rend · Jedi Templom